Üniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan merkezi sınav 4 Haziran’da yapıldı. Aylar süren yoğun ders çalışma maratonu adayların sınava girmesiyle birlikte sona erdi. Şimdi sonuçların açıklanması tercih dönemi bekleniyor. Ama aylar boyu her gün saatlerce ders çalışan ve onlarca hatta yüzlerce soru çöze öğrenciler şimdi büyük bir boşlukla karşı karşıyalar. Uzmanlar tam da bu noktada “sınavı hayatın anlamı” olarak görmenin, öğrencilerde sınav sonrasında hayatı yeniden sorgulamaya neden olduğunu söylüyor.
#LGSİlk ders başının 12 Eylül’de yapıldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili 14- 18 Kasım arasında olacak. Ancak hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil 11 Kasım Cuma günü son ders zilinin çalmasından itibaren başlayacak. 21 Kasım pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara verecek 19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve ailelerin süreci verimli geçirmek için neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#2022-2023Yaz tatilin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvime göre okullar 12 Eylül’de açılacak. Ancak okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 5 Eylül’de uyum haftası başlayacak. Ayrıca birçok özel okul tüm eğitim kademelerinde aynı tarihte ders başı yapacak.
#MEBYaklaşık 18 milyon öğrenci için bahar dönemi ara tatili bugün başlıyor. 11-15 Nisan haftasındaki ara tatilden en iyi biçimde faydalanmak için neler yapmalı, günler nasıl değerlendirilmeli? Bu soruları Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya ve Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yelkin Coşkun Diker’e sorduk. “Zihnimiz hiçbir şey yapmadığında değil, her zaman yaptığımızdan farklı şeyler yaptığımızda dinlenir” diyen uzmanlar ara tatil önerilerini 10 maddede sıraladı.
#OkulYüz yüze eğitimin ilk ders zili bugün çaldı. Şimdi evlerde heyecanın yanı sıra kaygı da var. Veliler okula geri dönüş sürecinde çocuklarına nasıl davranacakları konusunda endişeli. Uzmanlar ebeveynlere, çocuklara daha ilk günden “Dersler nasıldı” sorusunu sormayın, daha çok duygularını önemseyin uyarısında bulunuyor...
#Gazetehaberleri