Son dönemin en büyük kriz konularından biri olan hububatta bu yıl yağışların bahar aylarında da iyi gitmesi durumunda 23-24 milyon tonluk rekolte bekleniyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bitkiler kış boyu gelişti. Buğday ve mercimek üreticisi bu yıl oldukça sevinebilir. Türkiye hububatta rekor kırabilir. Tabi bahar yağışları da istediğimiz gibi giderse” yorumunu yaptı.
#Konya OvasıEkim işlemlerinin Anadolu’nun çoğu bölgesinde kasım ayının sonuna ertelendiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu dönemde yapılan ekim işlemleri yüksek ve kaliteli bir verim için oldukça önem taşıyor. Ancak şu anda çiftçilerimizin gözü hava durumunda. Yağışlar çok yetersiz, toprak da nemsiz” dedi.
#TarımSon haftalarda bazı bölgelerde etkili olan aşırı yağışlar çiftçinin takvimini bozdu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buğday için hasat iki haftadan fazla ileri attı. Bazı bölgelerde aşırı yağışlardan dolayı verimde kayıp beklenirken kıraç bölgelerde ise artış ön görülüyor.
#ÇiftçiBazı bölgelerde çiftçilerin toprağa su vermek zorunda kaldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl daha önce yaşanmamış bir olayı gördük. Çiftçi ocak ayında tarlaya su verdi. Kuraklık devam ederken havaların aşırı ısınmasına aldanan bitkiler büyümeye başladı. Normalde bu ayı uyuyarak geçirirdi. Çiftçi su verdi çünkü ektiğini kaybetmek istemiyor” dedi.
#HububatKonya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesinde 1990'lı yıllarda çevre ilçelere tarım işçisi olarak giden mahalleli, 15 yıl önce başlayan çilek üretimiyle kendi işlerinin patronu oldu. İlçe genelinde 10 bin dekarda üretilen çilek, ihraç edilmeye de başlandı.
#Organik ÇilekSon günlerde en çok konuşulan konuların başında yükselen gıda fiyatları geliyor. Hububattan yumurtaya, süt ürünlerinden tavuk etine kadar birçok üründe fiyat artışları yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele ederek en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacaklarını, etiketlerdeki fahiş fiyat artışının önüne geçeceklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı marketlerde ve perakende satış noktalarında yaptıkları denetimi arttırdı. Hükümet cephesinde yüksek fiyatlarla mücadele bu şekilde ilerlerken, biz de fiyat yükselişinin nasıl önleneceğini, vatandaşın daha ucuz ürünlere nasıl ulaşabileceğini uzmanlara sorduk.
#Fahiş FiyatKüresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte yağışlarda da büyük azalma yaşandı. Birçok bölgede barajlardaki doluluk oranları düşerken, yeraltı suları da azalmaya başladı. Yaşanan bu durum çiftçiyi de zor durumda bıraktı. Uzmanlara göre eğer yağışlar başlamazsa hububat, sebze ve tarla bitkilerinde yakın dönemde büyük sorunlar yaşanabilir.
#GazetehaberleriTarımsal araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektörün yürüttüğü ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen, üstün verim ve kalite değerleriyle dikkati çeken, genetiğini ise ata tohumlarından alan 200'ü aşkın yerli ve milli buğday tohumu çeşidi sayesinde hububat tarımında dışa bağımlılığın bitirilmesi hedefleniyor.
#TohumKoronavirüsle birlikte ülkelerin gıda güvenliği bir kez daha ön plana çıktı. Özellikle kuru gıdaya ve bakliyata yönelim arttı. Artan ilgi çiftçinin kazancını da doğrudan etkiledi. Bu yıl birçok ürünün alım fiyatından artış yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, “Pandemi sürecindeki taleple birlikte çiftçinin de kazancı arttı. Girdi maliyetleri de kontrol edilebilirse çiftçinin yüzü daha da gülecektir” dedi.
#GazetehaberleriULUSAL Hububat Konseyi Araştırma Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mayıs ayında dengeli yağış olması halinde, Türkiye genelinde buğdayda geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışıyla 21 milyon tona yakın ürün beklediklerini söyledi. Soylu, ”Şu anda tarım takvimi olarak çok olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. İnşallah bu süreç mayıs sonuna, haziranın ilk yarısına kadar devam ederse ülke olarak hem virüsten kurtulmanın bayramını yaparız hem de yüksek rekolteyle hububatta çiftçimiz de çifte bayram yapmış olur" dedi.
#Hububat KonseyiBu aralar çoğunluk, ısınma maliyetlerini düşürdüğü için havaların gidişatından çok memnun. Haksız da sayılmazlar. Ancak sıcak günlerin önümüze çıkaracağı başka bir fatura var ki ekonomik olduğu kadar yaşamsal önem de taşıyor: Yiyip içtiklerimiz... Çiftçiler ve uzmanlar daha şimdiden hububat ve bakliyatta yüzde 20’lere varan kayıp göründüğünü söylüyor. Bunun en büyük bedelini de çarşı pazarda yükselen fiyatlarla ödeyeceğiz. İşte yakın gelecek ahvalimiz...
#Yücel SönmezKOP BÖLGESİ'NDE BULUNAN ÜNİVERSİTELERİ BİR ARAYA GETİREN BÖLGEDEKİ İLK TEKNOKENT KONUMUNDAKİ KONYA TEKNOKENT'İN BÜNYESİNDEKİ SELÇUK TEKNOLOJİ TRANSFER İLE İSTANBUL MAHREÇLİ SEKTÖRSOFT FİRMASININ ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÇALIŞMA SONUCUNDA, TEKNLOJİ TRANSFER OFİSİ YAZILIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
SELÇUK TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ FİKRİ SINAİ MÜLKİ HAKLARI BİRİMİ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA DÜZENLENEN PATENT GÜNLERİ TOPLANTILARININ 25.'Sİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ, SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, MEDİCANA HASTANESİ VE KONYA TEKNOKENT İŞBİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.