İçinde bulunduğumuz yüzyılın öne çıkan en temel özelliklerinden biri teknolojik gelişmelerin çok hızlı ve etkileyici bir biçimde ilerlemesi. Bu nedenle de çağımızda devletler bilim ve teknoloji odaklı yaklaşım ve çalışmaları önceleyen bir tutum sergiliyor.
#Prof. Dr. Sezer Ş. KomsuoğluYükseköğretim, her ülkenin geleceği için merkezi bir öneme sahip. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında yükseköğretimde okuyan öğrenci sayısının her geçen yıl arttığı da görülüyor. Bunun yanı sıra nüfus bilimciler Türkiye’de 2025 yılı için çalışabilir nüfus oranını yüzde 69 olarak ön görüyor.
#Konuk Yazar’Sanayi Kenti’ olarak anlandırılan Kocaeli’de, üniversite - sanayi işbirliği gittikçe gelişiyor. Sanayi ile işbirliğine büyük önem verdiklerini belirten Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, öğretim üyeleriyle birlikte Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) giderek işbirliği yapılabilecek konularla ilgili görüşmeler yapıyor.
Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk Yazar