Erken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVCOVID-19 vaka sayıları son zamanlarda yeniden yükselişe geçti. Geçen perşembe günü Dünya Sağlık Örgütü son iki haftada küresel vaka artış oranının yüzde 30 olduğunu açıkladı. Biz de uzmanlara sorduk; ihmal ettiğimiz tedbirleri ve neler yapmamız gerektiğini anlattılar.
#COVID-19İngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#KışABD'de görülen ve 'beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü yönünde açıklamalar herkesi korkuttu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, tatlı sulara dikkat çekerek, "Akarsu, göl gibi temizliğinden emin olmadığınız tatlı sularda yüzmeyin. Temiz bir kaynaktan gelmeyen suyla doldurulan havuzdaki klorlama yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız solüsyonun temizliğine de dikkat edin. Lens kullanan kişiler iki kat dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
#AmipSivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü, İstanbul'un Avcılar ve Esenyurt bölgesini etkisi altına aldı. Tehlikenin yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, Türkiye’de bu virüsü bulaştırabilecek çok sayıda sivrisinek türü bulunduğunu söyledi. Arman, "Batı Nil Virüsü; kan nakli söz konusu olduğunda insandan insana geçebiliyor. Ayrıca anne sütü aracılığı ile bebeğe de geçebiliyor" dedi.
#Batı Nil Virüsü