İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#Akdenizİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#AkdenizDoğu Akdeniz kıyılarında yoğun şekilde görülmeye başlanan denizanaları tedirgin etmeye başlarken, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, iklim değişikliği ve aşırı balıkçılık nedeniyle Akdeniz'de balık popülasyonunun azaldığını, bu nedenle artan besinlerin denizanaları tarafından tüketilmesi sonucu yoğunluğun yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Ayas, "Üzerinde batıcı, yakıcı hücreler var. Bu hücreler elinize değdiğinde yakıcı bir etki yaratabilir. Kesinlikle dokunmamak gerekir. Bu yıl önceki senelere göre çok daha fazla denizanası sahillerde görülmeye başlandı" dedi. Hatay'ın Dörtyol ilçesi sahiline vuran yüzlerce denizanası da çevredekileri tedirgin etti.
#AkdenizDüzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu kıyılarında yaşayan bir balık olan orfozun Karadeniz'de görülmesine ilişkin, "Bu türün kendine yeni yaşam alanları bulması, bizler için sevindirici gibi görünse de aslında bize Karadeniz'in Akdenizlileştiğini gösteriyor." dedi.
#Doç. Dr. Deniz YağlıoğluMarmara Denizi'ndeki müsilaj(deniz salyası) tehdidi ardından Hatay'ın İskenderun sahilinde, deniz suyunda beyaz köpükler gören vatandaşlarda terdirginlik oluştu. Deniz suyundan örnekler alan Prof. Dr. Cemal Turan, köpüğün ilk belirlemelere göre müsilaj olmadığını ancak kesin sonucun laboratuvar testinden sonra çıkacağını belirtti.
#Hatayİskenderun Körfezi'nde geçtiğimiz günlerce görüntülenen 12 metre uzunluğundaki ölü balina yavrusu bugün kıyıya vurdu. Balina yavrusunu görenler durumu yetkililere bildirdi. Balinanın iskeletinin, ileride oluşturulacak deniz müzesinde sergilenmesi planlanıyor.
#İskenderun Körfeziİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim üyeleri, denizlerde siyanürden 1200 kat daha güçlü olan ve tetrodotoksin barındıran balon balıkları üzerinde çığır açacak bir buluş yaparak, biyomedikal alanda kullanılacak jelatin ve kolajen elde etti. Jelatin ile kolajen, kozmetik sektörü, insan sağlığı, gıda sektöründe koruyucu gibi birçok kullanım alanlarında kullanılabilecek.
#Balon Balığıİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim üyeleri, denizlerde siyanürden 1200 kat daha güçlü olan ve tetrodotoksin barındıran balon balıkları üzerinde çığır açacak bir buluş yaparak, biyomedikal alanda kullanılacak jelatin ve kolajen elde etti. Jelatin ile kolajen, kozmetik sektörü, insan sağlığı, gıda sektöründe koruyucu gibi birçok kullanım alanlarında kullanılabilecek.
#Balon BalığıHatay’ın İskenderun ilçesinde Türkiye’ye Kızıldeniz’den gelen ve balıkçıların zehirli olduğu için tercih etmediği aslan balığının doğru temizlenmesi halinde güvenli bir şekilde tüketilebileceğine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi.
#Aslan BalığıTürkiye’nin denizleri balonbalığı istilası altında. Prof. Dr. Vahdet Ünal, balonbalıklarına karşı av seferberliği başlatılmasını öneriyor. Balıkçıların etkilendiğini, yazın da tatilcilerin etkileneceğini söylüyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı ise “Yakalanan balıkların denize atılması ve karaya çıkartılmaması en etkin çözüm” diyor.
#GazetehaberleriHatay'ın Arsuz ilçesinde vatandaşlar, sahil kenarında yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir balina bulundu. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Arsuz ilçesinde kıyıya vuran ölü balinanın nesli tehlike altında olan İspermeçet Kaşolot türünden olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
#BalinaİSKENDERUN Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Türkiye denizleri için yeni bir balık türü kaydı yaptıklarını ve bununla birlikte Türkiye sularında zehirli balık türü sayısının 74 olduğunu söyledi.
#Akdeniz