Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Cemal Turan, yeni buldukları Çizgili Kedi Balığı’nın (Plotosus lineatus) Hint-Pasifik kökenli olduğunu, çok tehlikeli olduğu için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Turan, küresel ısınma ile Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklıklarının arttırdığını ve Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’nda görülen zehirli balık türlerinin ülkemiz kıyılarında da görülmeye başlandığını, zehirli balık sayısının ilerleyen zamanlarda daha da artabileceğini söyledi.
Akdeniz’de yaptıkları araştırmalarda saptadıkları zehirli balık türlerini başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara bildirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Cemal Turan, yeni buldukları balık türü ile yabancı balık türü sayısının Türkiye denizlerinde 74’e yükseldiğini belirtirken şöyle dedi:
"Çizgili Kedi Balığının ekonomik değeri bulunmamakta ve insan sağlığı açısından zehirli dikenlerinin acı veren yaralanmalara yol açtığı bilinmektedir. Tayvan, Hong-Kong ve Avustralya’da bu balığın neden olduğu yüksek oranda yaralanma vakaları da mevcuttur. İsrail’de zehirli balıklardan dolayı kaynaklanan yaralanmaların yüzde 10’luk kısmını bu balıklar oluşturmaktadır. Çizgili Kedi Balığının yol açtığı yaralanmalar öldürücü de olabilmektedir, fakat bu zamana kadar bu balıklardan kaynaklanan herhangi bir ölüm vakasına rastlanmamıştır. Ancak yine de özellikle balıkçıların dikkat etmesi gerekir. Denizel ekosistem, küresel ısınmanın etkilerini daha hızlı hissetmektedir. Küresel ısınma sonucunda bazı canlı türleri yaşam ortamlarını değiştirir. Bu balık türü kıyılarımıza yerleşim gösterdiği takdirde diğer ekonomik değeri yüksek olan balıklar ile rekabete girerek besinlerini tüketebilir ve yüzyıllardır buralarda olan Akdeniz’in yerel türlerinin yok olmasına sebep olarak baskın tür haline geçebilir. Zehirli balık türleriyle mücadele kapsamında bazı ülkelerde çıkarılan teşviklerin ülkemizde de çıkarılması lazım. Yeni gelen türler için erken uyarı sistemlerin geliştirilmesi gerekiyor." (Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay) (DHA)