17 Ağustos 1999 depremini değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre, biz işin son evresine geldik. Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürKocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Bülent Oruç, kentte orta hasarlı tanımlanmış ve daha kötü durumda 2 bin 300 civarında yapı olduğunu belirterek, "Bunların bir an önce yıkılması lazım. Beklenen İstanbul depremini biliyoruz. Bu kadar bina fazla ve bunların bir an önce yıkılması lazım. Tüm Kocaeli havzasındaki binaların yapı stoklarının detaylı bir çalışmayla araştırılması lazım” dedi.
#KocaeliProf. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" şekinde konuştu.
#Marmara DeniziProf. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" şekinde konuştu.
#Depremİstanbul Şehircilik Atölyesi Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Aydoğdu, belediye ekiplerinin ilçe ilçe gezerek beklenen büyük İstanbul depreminde hasar alabilecek binaların analizinin yapıldığını söyledi. Aydoğdu, 2018’deki rapora göre 48 bin binanın ağır hasar alabileceğini vurguladı.
#GazetehaberleriProf. Dr. Bülent Oruç, İstanbul'da olası bir depremde, Kocaeli’deki binaların yıkılma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Oruç, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve güvenli yaşam alanlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yaygın görüş, İstanbul depreminin, Kuzey Anadolu fay hattının Marmara Denizi içindeki Çınarlık çukurluğu kuzeyini denetleyen Adalar kolu, Orta Marmara kolu ve Ganos kolundan biri üzerinde ve yakın zamanda olacağıdır.'' ifadelerini kullandı.
#KocaeliProf. Dr. Bülent Oruç, İstanbul'da olası bir depremde, Kocaeli’deki binaların yıkılma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Oruç, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve güvenli yaşam alanlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yaygın görüş, İstanbul depreminin, Kuzey Anadolu fay hattının Marmara Denizi içindeki Çınarlık çukurluğu kuzeyini denetleyen Adalar kolu, Orta Marmara kolu ve Ganos kolundan biri üzerinde ve yakın zamanda olacağıdır.'' ifadelerini kullandı.
#HaberSon dakika haberi... Antalya ve çevresinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Kandilli, depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı. DHA muhabiri Semih Ersözler, depremin yaklaşık 15-20 saniye sürdüğünü söyledi. Antalya Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, "Bir hasar bilgisi henüz gelmedi. Şimdilik bir sorun yok" dedi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, "Evlerinin önüne çıkmak isterlerse müsaade ediyoruz. Sokağa çıkma yasağımız var tabi. 112'ye telefonlar geldi, buradan da duyurmak isterim." ifadelerini kullandı. Antalya depremini Prof. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Bülent Oruç değerlendirdi.
#DepremKocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç, Kuzey Anadolu fay hattının güney koluna dikkat çekti. Oruç, uzun yıllardır sessiz olan fay hattı uzantısının mutlaka dikkatle incelenmesi ve buna uygun olarak adım atılması gerektiğini söyledi.
#Kuzey Anadolu Fay HattıEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonAvrupa Zonguldaklılar Derneği tarafından ‘Göçün 59. Yılı’ etkinliği kapsamında düzenlenen toplantıda, Türkiye’ye izne gelenlerin tedavi imkanlarında yapılan değişiklikler, yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının önemi ile fonksiyonları, Almanya’daki Türk gençlerinin geleceği, eğitimi ve ana dil Türkçe’nin önemi ile dövizli askerlik gibi konular masaya yatırıldı.
#Göçün 59. Yılıİstanbul'un kritik noktalarına yerleştirilen ve içinde ilk yardım malzemeleri bulunan deprem konteynerlerinin acil bir durumda nasıl kullanılacağından bir çok kimsenin haberi yok. Öte yandan İstanbul'da 39 ilçede toplam 2 bin 800 'afet ve acil durum toplanma alanı' belirlenmiş durumda. Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanını internet üzerinden öğrenebiliyor.
#DepremMHP'nin 27. dönem milletvekilliği aday listesi netleşti. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Osmaniye'den 1. sırada aday oldu. MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Grup Başkanvekili İzmir Milletvekili Oktay Vural ile anayasa ve uyum çalışmalarında yer alan Mehmet Parsak'ın listede yer almaması dikkat çekti. Aday listesinde, mevcut 35 milletvekilinden 22'si yeniden aday olarak yer aldı.
#MhpTürkiye yeni bir ‘Mustafa Kemal gündemi’ni henüz geride bırakmışken çok ilginç detaylar içeren bir kitabın yeni baskısı elimizde. Mustafa Kemal’in 1917-1937 arasındaki kritik olaylar sırasında yaptığı yazışmaları, aldığı notları kapsayan ‘Atatürk/Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar’, büyük bölümü Atatürk’ün el yazısı olan ve Yapı Kredi Bankası Arşivi’nde bulunan belgelerden derlenmiş.
#KitapsanatManisa’da dün hayatını kaybeden Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli sadece bürokrat ve siyasetçi olarak değil, vizyonu ve öngörüleriyle de dikkat çeken bir isim oldu. Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarındandı. Pakdemirli aynı zamanda mucitti. Son icat ettiği zeytin toplama makinesi ise ölümüne neden oldu.
#Ekrem PakdemirliBÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ, AKADEMİK EĞİTİM-ÖĞRETİM VE YÖNETİM HİZMETLERİNDE GEREKSİNİM DUYDUĞU FİZİKÎ ALT YAPI ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI. FAKÜLTE SÜRDÜRDÜĞÜ EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETLERİNİ 9 BİN METREKARE KULLANIM ALANINA SAHİP BİNASINDA SÜRDÜRÜYOR.