Bahar alerjisini iyileştirmek için kulaktan dolma burun açma yöntemlerine sıkça başvurulduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, "Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Aksine sirkeli su, asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat koyarak karıştırıp bu karışımı burnunuza çekebilirsiniz" dedi.
#Bahar AlerjisiAraştırmalar alerjik hastalıkların büyük şehirlerde yaşayanlarda kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha çok görüldüğünü ortaya koyarken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan alerjik riniti olan kişilere önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Müzeyyen DoğanAlerji ve astım hastalarının virüs riskini azaltmaları için önerilerde bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Sarıman, alerji ve astım hastası olmanın tek başına koronavirüs bulaşması açısından fazladan bir risk yaratmadığını ancak orta ve ağır dereceli astım hastalarının “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” tarafından risk grubuna dahil edildiğini söyledi.
#Maltepe Üniversitesi Tıp FakültesiTürkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, astım ve alerji hastalarının tamamının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için riskli kabul edilmemesi gerektiğini bildirdi.
#Alerjik HastalarBaharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
#ÇocukAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#AlerjiDoğanın yeniden hayat bulduğu bahar mevsiminde, en sık görülen alerji türü, polen alerjisini, aşı tedavisi ve birkaç pratik öneri ile alt edebilmek mümkün. Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak polen alerjisinin basit bir hapşırmadan ibaret olmadığına, hayat kalitesine olumsuz etki ettiğine, ancak çözüm yolları olduğuna değiniyor.
#AlerjiBahar aylarının gelmesi ile birlikte sıcak havayı fırsat bilenler, park, bahçe ve piknik alanlarının yolunu tutuyor. Ancak, bizi yanıltan bu günler astım hastaları için kötü günlerin başlangıcı oluyor. Özellikle çocuklarda bahar aylarında görülen nezle ve grip, çocukların yaşam kalitesini düşürürken, anne ve babaları da zor durumda bırakıyor.