Güncelleme Tarihi:
Genellikle ilkbahar aylarında görülen, çayır çimenindeki otların ve çeşitli ağaçların polenlerinin yol açtığı “Mevsimsel alerjik nezle” diğer bir adıyla “Saman Nezlesinin” mevsimi geldi. Mart-Mayıs döneminde yoğun olarak havaya salınan polenler, alerjik bireylerde hapşırık, burun kaşıntısı ve akıntısı, gözlerde akıntı ve kızarıklığa sebep oluyor. Bu durumun çocuk ve yetişkinlerde hayat kalitesine olumsuz etki ettiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjisinin basit bir hapşırmadan ibaret olmadığının altını çiziyor.
Polen alerjisinin günlük hayatı etkileyerek büyük boyutta sorun yaratabildiğini söyleyen Tabak, öğrencilerde bu durumun derslere yoğunlaşmayı engellediğini, başarılarının düşmesine sebep olduğunu iletiyor.Tabak, polen alerjisinin yetişkinlerde ise iş gücüne direkt olarak etki ettiğini vurguluyor.
Atlatmanın Yolu Aşıdan Geçiyor
Mevsimsel alerjik nezleden kurtulmanın en etkili ve kesin çözüm yolunun aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, iğne aşı ya da dilaltı damla aşısının uygulanması gerektiğini belirtiyor.
İğne aşıların polen alerjisine karşı kullanılan en eski yöntem olduğunu belirten Tabak, bu yöntemin alerjik yan etkileri olabileceğini, bu yüzden doktor kontrolünde uygulanması gerektiğini belirtiyor. İğne aşıların yan etkilerinden korunmak için dilaltı damla aşıların geliştirildiğini belirten Tabak, bu aşının evde uygulamaya elverişli olduğunu dile getiriyor.
Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi yönteminin Avrupa’da tablet formlarını geliştirildiğine değinen Tabak, özellikle polen alerjisi için geliştirilen tablet aşıların çok yakında dünya ile aynı anda ülkemizde de kullanımının söz konusu olacağını belirtiyor.
POLEN ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Polen alerjisine yakalananlar için aşı çözümlerinden bahseden Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjiden korunmak için de pratik önerilerde bulunuyor.
1- Polen mevsiminde, özellikle sabah saatlerinde, içinde bulunulan kapalı ortama hava girişi azaltılmalıdır.
2- Kapalı ortamlar cam açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima ile havalandırılmalıdır. Klimanın olmadığı durumlarda polen filtreli hava temizleyiciler kullanılabilir.
3- Çim biçme gibi aktivitelerden kaçınmalı ve mutlaka böyle bir aktivite yapılacaksa maske takılarak yapılmalıdır.
4- Sabah erken saatlerde açık hava aktivitelerinden kaçınılmalıdır.
5- Dışarıdan eve gelindiğinde el, yüz yıkanmalı, kıyafetler değiştirilmelidir.
6- Kıyafetleri açık havada kurutmaktan kaçınılmalıdır.