Plastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikTüm dünyada yıllık yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiliyor ve 2050 yılında bu rakamın iki katına çıkabileceği düşünülüyor. 2021 yılında Türkiye’de çıkan yıllık plastik atık miktarı yaklaşık 5 milyon 600 bin ton idi. Türkiye bu miktar ile dünya genelinde en fazla plastik atık üreten dokuzuncu ülke konumunda. Öte yandan yapılan bir çalışmada insan vücudunda 39 farklı mikroplastik bulunduğu saptandı. Bu da gösteriyor ki, karbon ayak izine dikkat ettiğimiz kadar plastik ayak izimize de dikkat etmemiz gerekiyor.
#Plastik Ayak İziYeni yıla girerken hayatımızda önemli değişimlere neden olacak birçok konuda kararlar alıyoruz. Bunların arasında doğayla ilgili alacağımız tek bir basit karar aynı zamanda gezegenimiz için önemli bir değişikliğin yolunu açabilir. Bir sokak hayvanının ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da doğayla dost beslenme tarzı benimseyebilirsiniz...
#GazetehaberleriMutfaklarda kullanılan malzemeler insan sağlığını tehlikeye sokabiliyor. Hemen hemen her evde bulunan teflon tavaların olumsuz etkileri tekrar gündeme gelmişken plastiğe dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Günaldı, “Teflonun kanserojen olmasıyla ilgili kanıtlanmış bir çalışma yok ancak teflon kullanımı kanser riskini arttırabilir. Plastiklerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır, asıl bunun kullanımını azaltmak gerekiyor” dedi.
#Doç. Dr. Meral GünaldıEtrafımızda gördüğümüz ya da hissettiğimiz her şey madde olarak bilinir. Bu yüzden çevremizde maddeyi etkileyen yani niteleyen birçok unsur bulunmaktadır. Şimdi bu unsurları inceleyeceğiz ve maddenin nasıl etkilendiğini öğreneceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri maddeyi niteleyen özellikler konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu AnlatımıBinlerce yıldır insanoğlu sanata dair tüm ilhamını doğadan alıyor. Bir kuşun hareketlerine bakıp, dans edip şiir yazdık; dertlerimizi duygularımızı türkü yaptık, dereye döktük; etkilendiğimiz doğayı ve canlıları önce mağara duvarlarına, oradan tuvallere taşıdık. Peki, ilham kaynağımız yok olursa elimizde ne kalacak? Hem doğa hem de türkü araştırmacılarıyla konuştuk.
#GazetehaberleriCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "'Mavi vatan' dediğimiz Doğu Akdeniz'de bizim hakkımız var. Orada hakkınızı ve hukukunuzu evrensel anlamda korumak zorundasınız. Yolu da o mavi vatanda söz sahibi olan bütün ülke ve onların yöneticileriyle oturup sağlıklı ve samimi bir diyalog kurmaktan geçer" dedi.
#Kemal KılıçdaroğluHafta içinde WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çeken ve bir süredir İstanbul’da demirleyen Blue Panda Yelkenlisi’ne konuk olduk. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD) ‘Sıfır Atık’ hareketine destek amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde harekete destek veren dernek üyesi restoranların sahipleriyle bir araya geldik.
#Müge AkgünYoğun trafik, hava kirliliği ve metal olmayan eşyaların metal birikiminin başlıca sebepleri olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, "Metal birikimi baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, dinlenememe, tat ve koku almada azalma, mide ağrısı, şişkinlik, vitamin eksiklikleri, unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor" dedi.
#AlzheimerYoğun trafik, hava kirliliği ve metal olmayan eşyaların metal birikiminin başlıca sebepleri olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, "Metal birikimi baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, dinlenememe, tat ve koku almada azalma, mide ağrısı, şişkinlik, vitamin eksiklikleri, unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor" dedi.
#AlzheimerBirkaç dakikalığına kullandığımız plastik ürünler yüzyıllarca dünyadan yok olmuyor. Bu kadar çok plastik kullanırsak 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak. Yaşam alanlarımız plastik çöplerle dolacak. WWF Türkiye ile Çevre Bakanlığı “1 Güzel Hareket” isimli kampan-yasıyla hepimizi plastik kullanımımızı azaltmaya davet ediyor.
#WWF TürkiyeTıp dilinde ''endokrin bozucular'' olarak adlandırılan, daha çok plastik maddeler, gazlı içecek kutuları ve parfümlerde kullanılan fitalat maddesinin kısırlığı ve doğurganlığı olumsuz etkilediğini söyleyen Op. Dr. Seval Taşdemir fitalatların kısırlığa yol açma sebeplerini anlattı.
#DeodorantBesin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocuklarda görülen Pika Sendromunu anlattı.
#Toprak Yeme HastalığıBARTIN'ın tatil beldesi İnkum'da, dalgaların etkisiyle sahile vuran atıklar kirliliğe yol açtı. Bartın Irmağı'nın denize döküldüğü bölgeye 100 metre uzaklıktaki sahilde televizyon, araç tamponu ve diğer evsel atıkların yanında inek leşi de bulunması dikkat çekti. Sağanak yağmurla birlikte su seviyesi yükselen Bartın Irmağı'nın getirdiği atıklar, dalgaların etkisiyle ırmağın döküldüğü bölgenin yakınındaki İnkum Sahili'ne vurdu. 3 kilometrelik sahil şeridindeki atıklar kirliliğe yol açtı. Sahildeki atıklar arasındaa plastik maddeler, ağaç ve odun parçaları, televizyon, otomobil tamponu ve yedek parçaları, diğer evsel atıklar ile tıbbi atıkların yanında inek leşi de bulunması dikkat çekti. Yaz aylarında yüzlerce kişinin denize girdiği sahildeki kirlilik tepki çekti. İnkum'da oturan Bartın Pedaldaşlar Derneği Başkanı Ümit Bakay, sahildeki kirliliğin fotoğraflarını Facebook hesabında paylaşıp, "Yıllardır İnkum sahilinde bu kadar çöp birikti. Çöp yığınlarının içinde ne ararsanız var. Ölü inek bile var. İlk kez bir televizyonu sahile vurmuş olarak gördüm. Hayatımda ben böyle bir manzarı ile karşılaşmadım" yazdı. Tatil beldesinde yaşayan Erkan Hızoğlu da "Bartın Irmağı'ndan gelen çöpler dalgayla sahile vuruyor. Biz bu manzarayı zaman zaman yaşıyoruz. Ama ilk kez bir televizyonun sahile vurduğunu gördüm. Bu manzanın artık değişmesi gerekir. Yetkililer çözüm bulsun. Burada insanlar yazın denize giriyor. Şimdi hayvan leşleri var" dedi.
#Tatil