Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Planlı Tip İmar Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yapacağı değişiklikle ‘dublekslerin ve bina çıkma paylarının emsale ekleneceğine’ dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu durum özellikle parsel bazlı yapıların ve kentsel dönüşümün önünü tıkayacak” dedi.
#Planlı Tip İmar YönetmeliğiYapılacak düzenleme ile yeni mezun bir inşaat mühendisi artık yüksek katlı binalara imza atamayacak. Yeni mezunların hazırlayabileceği statik projeler 4 kat ile sınırlandırılacak. Sonrasında binanın yüksekliğine göre tecrübe kriteri değişecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan taslağa göre binalardaki çıkmalar ve zemindeki dükkânlar için de yeni kurallar devreye girecek.
#Yapı GüvenliğiGeçen cumartesi günü yayımlanan yazımda Türkiye’deki imar mevzuatını gözden geçirerek, bir inşaatın tamamlanabilmesi için geçilmesi gereken bütün aşamaları ve her aşamada karşılanması gereken temel koşulları, kriterleri özetlemeye çalışmıştım. İşte bütün bu süreçte her bir aşamada meydana gelebilen kural dışına çıkma olayları binaların çökmesinde rol oynayan etmenler olarak ortaya çıkıyordu.
#DepremÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre bundan böyle 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunlu olacak. 3 katlı binalara da isteğe bağlı biçimde asansör yapılabilecek. Asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden ‘tek bağımsız bölümlü konutlar’, yani villa tipi yapılar hariç tutuldu.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, daha önce 7 kat ve üzerindeki binalar için geçerli olan "iki asansör" yapma zorunluluğu 10 kat ve üzeri binalar için düzenlendi. Yapılan değişiklikle 3 katlı binalarda asansör yeri bırakılması, 4 kat ve daha fazla olanlarda ise asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden "tek bağımsız bölümlü konutlar" hariç tutuldu.
#Asansör ZorunluluğuDemir fiyatları başta olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan birçok malzemeye bir yılda yüzde 70 civarında zam geldiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu durum satışlar açısından da durağan olan inşaat sektörünü bitme noktasına getirmiştir” dedi.
#İnşaat Müteahhitleri KonfederasyonuYeni İmar Yönetmeliği, 1 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. 30 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre bazı değişikliklerin gerçekleştiği Yeni İmar Yönetmeliği, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde farklılık arz edecek. İşte, Yeni İmar Yönetmeliği hakkında inşaat sektörü çalışanlarının merak ettiği detaylar ve yeni düzenlemenin getirdiği bazı avantajlar
#Yeni İmarYeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girmesine bir gün kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değişiklik yaptı. Kentsel dönüşüm projelerine sağlanan yüzde 25 ek inşaat hakkı, 3’te 2 oranında noter onaylı sözleşme yapanlar için kalıcı hale geldi. Yeni düzenleme ile hem evi dönüşüme giren vatandaş ve müteahhitlerin talebi karşılandı. Ek inşaat hakkı vatandaşın yeni projeden alacağı evin metrekaresini büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açacak.
#İNDER