Ä°nÅŸaatta sil baÅŸtan

Güncelleme Tarihi:

Ä°nÅŸaatta sil baÅŸtan
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 22:06

SON olarak 2013 yılında bir değişiklik geçiren ve özellikle imar hakları konusunda yaklaşık 4 yıldır tartışmalı maddeler içeren ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ değişti.

Haberin Devamı

Ä°nÅŸaatta tüm kuralları sil baÅŸtan deÄŸiÅŸtiren yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayınlandı,1 Ekim 2017 tarihinde de yürürlüğe girecek. Yeni yönetmelikte öne çıkan deÄŸiÅŸiklikleri Gayrimenkul Hukuku DerneÄŸi BaÅŸkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu BaÅŸkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören şöyle açıkladı:Â

Ä°nÅŸaatta sil baÅŸtan

STÃœDYO DAÄ°RE YASAK

* Her müstakil konutta artık 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunacak. Yani son yıllarda popüler olan 1+0 stüdyo daireler artık yapılamayacak. En küçük daire 28.5 metrekare büyüklüğünde olacak.

Haberin Devamı

* Belediyeler güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Nasıl Bodrum’da tüm yapılar beyaz ve iki katlı ise bunun gibi yöresel özellikler istenirse belediyelerce binalara yansıtılacak.

* Konutlarda kat yükseklikleri 3.60 metreye ticari ofislerde 4 metreye çıkarıldı. Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, teraslara havuz yapılabilecek.

* Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek.

SÄ°LUET KALKANI

*Yeni yönetmelikte son dönem tartışılan siluet konusuna vurgu dikkat çekiyor. Uzun yıllardır kullanılan Avan Proje (ön proje) tanımı da netleştirildi. Bir yapı inşa edecek şirket yerel yönetime ön proje sunarken silueti nasıl etkileyeceğini tüm ayrıntıları ile açıklayacak.

* Binaların daha az katlı olması için taban alanına yönelik kurallar değişti. Eskiden Taban Alan Katsayısı (TAKS) yüzde 40 ile sınırlıyken şimdi yüzde 60’a kadar çıkarıldı. Bina arsada daha geniş taban alanına oturup yayılabilecek. Eski Yönetmeliğe göre çekme mesafeleriyle parselde 9 kat yapılması gereken örneğin 900 metrekare inşaat, şimdi parsele yayılarak 6 kat olarak yapılabilecek.

EMSAL DIÅžI Ä°NÅžAATA SINIR

* Bodrum katlar dışında emsal harici alanların toplamı, hiçbir şekilde inşaat hakkının yüzde 30’unu geçemeyecek. Emsal harici fazla inşaat yapılmanın önüne geçilecek.

Haberin Devamı

* Emsal harici depo miktarı ise azaltıldı. Binaların bodrum katında yapılan konutlara ait depoların yüzde10’u ve işyerlerine ait depoların yüzde50’si emsal harici olarak düzenlendi. Çokça eleştirilen bu oran eski yönetmelikte iki katı idi.

* Balkonların 2 metre genişliği geçmeyen kısımları emsal harici oldu.

* Yeni binalarda daha çok otopark yapılabilecek. Su basman kotu altında zorunlu otopark alanlarının 2 katı alanın ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü olan otoparkların emsal dışında yapılabilmesi mümkün oldu.

* Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde, kademelendirmeye geçilecek. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.

Haberin Devamı

* Binaların çatılarına yapılan baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, fenni mesuliyeti üstlenilmek, maliklerin onayını almak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçim belgesi almak şartıyla ruhsata tabii olmadan yapılabilecek.

DÖNÜŞÜM BİLMECESİ

KENTSEL dönüşüm projelerinde 30 Haziran’a kadar ruhsatını alan projelere ek yüzde 25 inşaat hakkı vardı. Ek emsal hakkı vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Daha önce bu hak için verilen süre 2 defa uzatılmıştı. Son gün 30 Haziran da geride kalınca inşaat firmaları mağduriyetler olacağını söyleyip düzenleme istedi. Yeni yönetmelik bu hak için 3 ay daha ek süre verdi. Ancak bu uzatma konusunda endişeler var. Firmaların büyük kısmı vatandaşla anlaşmaya başladı, evlerin bir kısmı da yıkıldı. Ancak bu kişiler 3 ay içinde ruhsat yetiştiremezse ek inşaat hakkını kaybedecek. Bu uygulamanın kentsel dönüşüm sürecine zarar vereceği belirtiliyor.

 

Haberin Devamı

SON 24 SAATTE YAÅžANANLAR

 

BAKMADAN GEÇME!