Peyronie hastalığı; penisteki tüp yapılarını saran kılıfta sert plakların oluşması ve peniste eğrilme meydana gelmesi ile karakterize olan, doğumsal penis eğriliğinden farklı olarak ileri yaştaki erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Penis cildine dokunulduğunda hissedilebilen sert plaklar Peyronie’nin kronik evresinde olunduğunun temel işaretidir. Bu dönemde penisteki eğrilme derecesi hastanın cinsel ilişkiye girmesine engel oluyorsa ve yaşam kalitesini düşürüyorsa Peyronie cerrahisi gündeme gelebilir. Bu hafta Peyronie cerrahisi sırasında sıklıkla kullandığımız iki teknik hakkında bilgi aktaracağım, keyifli okumalar dilerim.
#Greft RekonstrüksiyonuPenis içerisinde sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarının çevresinde, tüplerin hareketlerine uyum sağlayacak esnekliğe sahip olan ve “tunika albuginea” olarak adlandırılan bir kılıf bulunur. Bu esnek kılıf hem penis içerisindeki tüp yapılarının bütünlüğünün hem de penisin sertliğinin korunmasına yardımcı olur. İlerleyen yaşla birlikte kılıfta sert plaklar oluşabilir, sert plaklar oluştuğunda plakların konumu doğrultusunda penis farklı derecelerde eğrilebilir. İleri yaşta meydana gelen penis eğriliği olarak ifade edebileceğim Peyronie hastalığının kesin nedeni bulunmamakla birlikte belli başlı risk faktörleri hakkında farkındalığın yükselmesi önemlidir. Bu haftaki köşe yazımda Peyronie hastalığı için dikkate alınması gereken risk faktörleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#PeyronieHer yaştan erkeği etkileyebilen, yaşam kalitesini düşüren ve genellikle kendiliğinden geçmesi beklenen penis ağrısı dikkat edilmesi gereken semptomlardan biridir. Bu haftaki köşe yazımda penis ağrısına yol açması muhtemel nedenler hakkında bilgi aktaracağım, faydalı olması dileğiyle…
#Penis AğrısıGenellikle erkeklerde ilişki sonrası peniste yanmanın nedeni sürtünmeden kaynaklıdır. Bu sürtünme normalden farklı yani şiddetli seviyede ise söz konusu yanma ve ağrılar meydana gelir. Ayrıca vajinal bölgedeki kuruluk da yanmaya neden olur. Bu tür açıklama özellikle cinsel ilişki sonrası için söz konusu olmaktadır ancak cinsel ilişki esnasında da yanma meydana gelebilir.
#Erkeklerde Cinsel İlişkiBirçok hastalığın adı duyulsa bile hastalığın içeriği ile ilgili olarak tam bir bilgiye sahip olunmayabilir. Peyronie hastalığı da çok fazla duyulan ve bilinen bir hastalık ismi değildir. Peyronie hastalığı kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Penis eğriliği tedavi gerektirir mi? Peyronie hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
40 yaş üzerindeki erkeklerin dikkatine! Ereksiyon sırasında ağrı sorunu yaşıyorsanız, peniste sert plaklar hissetmeye başladıysanız ve ereksiyon halinde penis eğriliği fark ediyorsanız Peyronie adı verilen bir rahatsızlığa sahip olma olasılığınızın çok yüksek olduğunu ifade edebilirim.
#Peyronie“Penisteki incelik, kısalık ve eğrilik gibi şekil bozukluklarının tedavisi yalnızca estetik amaçlarla yapılıyor” düşüncesi oldukça yanlıştır. Birçok estetik operasyon özünde fonksiyonelliği de barındırır. Erkek cinsel organı ile ilgili herhangi bir sorunun mahrem kabul edilmesi ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmemesi ne yazık ki hem cinsel yaşamı hem de kişinin benlik algısını etkiler. Bu haftaki köşe yazımda “penis eğriliği nedir?” hakkında bilgi aktardıktan sonra kısaca tedavi seçeneklerine değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#Penis EğriliğiPeyronie Hastalığı peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi dokuların etrafını saran dış kılıfın yapısında meydana yapısal değişikliklerle (plak ve skar dokusu gelişimi) karakterize bir bozukluktur. Her yaş grubunu etkilese de sıklıkla 40 – 70 yaş arasında izlenen bu hastalık erkeklerin yaklaşık %6’ı etkilemektedir.
#PenisSağlıklı bir cinsel hayat, çiftler arasındaki ilişkinin de sağlıklı şekilde devam etmesi için çok önemli. Cinsel rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde eşler arasında onarılması güç problemlere neden oluyor. Bu rahatsızlıklardan biri de cinsel ilişkide veya sonrasında ağrı!
#CinsellikErkek kısırlığı (erkek infertilitesi) önemli sağlık sorunlarından biridir. Çiftlerin çocuk sahibi olmalarında erkeklerle ilişkili sorunlar tüm infertil çiftlerin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Erkeklerde üremeyi sağlayan hücreler spermlerdir. Spermler testis adı verilen erkek yumurtasında üretilir ve kadın yumurtasını dölleyerek gebeliğin başlatılmasına katkıda bulunur. Normal gebelik oluşumu için sağlıklı spermlerin oluşumu şarttır.
#SpermPenis eğriliği, Peyronie hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık tanımı daha çok başlangıçta normal olan ancak sonradan ortaya çıkan eğrilikleri anlatmak için kullanılmaktadır. Doğuştan olan eğrilikler ise ayrı bir konudur.
#Peyronie HastalığıÇoğu erkek sertleşme ve bunun sürdürülmesi konusunda sorun yaşayabiliyor. Tatmin edici bir cinsel hayatın olmaması bazı insanların hayatını kabusa çevirebiliyor. Cinsel performanslarıyla ilgili sorunu olan erkekler bir doktorla görüşmekten utanç duyabiliyorlar ve çekinebiliyorlar. Ancak tıpta meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmeler pek çok cinsel sorunun tedavisini mümkün kılıyor.
#SağlıkSertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), cinsel ilişki için yeterince ereksiyon sağlamamaya veya başlangıçta oluşan sertliği yeterli ve tatmin edici bir cinsel birliktelik için sürdürememeye verilen isimdir. Halk arasında iktidarsızlık olarak da bilinmektedir.
#Sertleşme BozukluğuErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkBirçok erkeğin korkulu rüyası olan sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), ülkemizde de oldukça sık görülen bir sağlık sorunu. Sertleşme bozukluğu hastaların beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyerek çiftlerin ilişkisine de zarar veriyor.
#Sertleşme BozukluğuHastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Sağlıklı cinsel ilişkiyi, partnerlerin karşılıklı isteği ve aksiyonuyla, her birinin doyuma ulaşmasıyla sonuçlanan ilişki olarak tanımlayan Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı ve Cinsel Terapist Dr. Gökçen Erdoğan, 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesiyle sağlıklı birlikteliklerde sağlıklı cinsel yaşamın önemine dikkat çekti.
#Sertleşme BozukluğuCinsel fonksiyon bozukluğu ilerleyen yaşlarda erkeklerde sıkça görülürken, medikal estetik, kireçlenme gibi birçok alanda kullanılmaya başlayan PRP (Platelet rich plasma) yönteminin bu sorun için de çözüm olabiliyor. Üroandroloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, kişinin kendi hücreleri kullanılarak yapılan PRP yöntemi ile cinsel performansı arttırmanın mümkün olduğunu söyledi.
#CinsellikPenis eğriliği neden olur? Penis eğriliği sadece estetik bir sorun mudur yoksa cinsel işlev bozukluğuna neden olur mu? Penis eğriliği nasıl tedavi edilir? Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik penis eğriliği ve peyronie tedavisi ile ilgili detaylı bilgi veriyor.
#Penis Eğriliği Neden OlurÜro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, sonbaharın erkek vücudu için en önemli mevsim geçişi olduğunu söyleyerek, “Bu aylarda yoğun iş temposuna bağlı cinsel isteği yöneten testosteron hormonu düşmeye başlıyor. Çinko hem bağışıklığı kuvvetlendirmede hem de testosteron yapımında kullanılan önemli bir mineraldir” dedi.
#Cinsel Yaşam