Pesketaryen, genel hatlarıyla kırmızı ve beyaz et tüketmemek, sebze ağırlıklı beslenmenin yanında balık, peynir ve yumurta da tüketmek olarak tanımlanabilir. Pesketaryen beslenmede katı kurallar yoktur. Mesela; haftada şu kadar balık tüket, şu kadar sebze diye bir kesinlik bulunmaz.
#Pesketaryenlik2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞBitkilerin de bir canı ve yaşam döngüsü olduğunu düşünüp bunu kabul edenlerden misiniz? Bitki temelli beslenme biçimlerinden ‘frutaryenlik’, merkezine tam da bu noktayı alıyor ve meyve odaklı bir tüketimi benimsiyor. Öğünler bakliyat ya da tohumlarla da desteklenebiliyor.
#Deniz YoldaçBir beslenme türü olan pesketaryen, vejetaryen beslenmenin bir alt sınıflandırması. Yapılan araştırmalar, ayda en az bir kez balık yiyen ve diğer et türlerini tüketmeyenlerin yani pesketaryen beslenenlerin, et yiyenlere oranla bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 43 daha az. Peki, pesketaryen nedir? Pesketaryenlik ne demek?
#Pesketaryen Nedir?Dünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#Veganlık