Güncelleme Tarihi:
Vejetaryenliğin kendi içerisinde farklı sınıflandırmaları mevcut. Bunlardan birisi de pesketaryenlik. Bu beslenme tarzının ne olduğunu merak eden vatandaşlar son günlerde aramalarını yoğunlaştırdı. İşte, 'Pesketaryen nedir?' sorusunun yanıtı...
Pesketaryenlik, balık veya diğer su ürünlerinin bulunduğu fakat başka hayvanların etlerine yer vermeyen beslenme düzenidir. Pescetarian sözcüğünün İtalyanca pesce ("balık") ve İngilizce "vegetarian" ("vejetaryen") sözcüklerinin birleşiminden türemiştir.
Bu tarz beslenme biçiminde, büyük ve küçük baş hayvanlar yanı sıra kanatlı (kümes) hayvanları da yenmiyor. Balık, yumurta, süt, bal gibi yiyeceklerin tüketildiği bir beslenme biçimi olarak tanımlanan pesketaryenlik hakkında yapılan araştırmaların sonucunda pesketaryen beslenenlerin, bağırsak kanserine yakalanma riskinin hem et yiyenlerden hem de diğer vejetaryen beslenme türlerinden daha az olduğu saptanmış.
Yakın zaman önce Huffington Post gazetesinde yayımlanan bir haber, farklı vejetaryen beslenme tarzları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu araştırma pesketaryen beslenenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin hem et yiyenlerden hem de diğer vejetaryen beslenme şekillerinden daha az olduğunu gösteriyor. 7 yıl süren bu araştırma 77,659 kişi üzerinde denenmiş. Vejetaryenlerde et yiyenlere göre %22, veganlarda ise %16 daha az bağırsak kanseri riski tespit edilmiş.