Diyarbakır’da terör örgütü PKK tarafından tahrip edilen 645 yıllık Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Surp Giragos Kilisesi’ni ziyaret etmek amacıyla Diyarbakır’a gelen Türkiye Ermenileri 85’inci Patriği Sahak Maşalyan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret etti.
#Surp Giragos Ermeni KilisesiKumkapı’daki Patrikhane’ye girince beni en çok şaşırtan, duvarda koca bir Fatih Sultan Mehmet portresi görmek oluyor. Şaşırmam cehaletimden. Çünkü Ermeni Patrikhanesi 1461’de yani fetihten hemen sonra bizzat II. Mehmet tarafından kurulmuş. Ve ülkenin diğer yerlerindeki Ermeniler İstanbul’a iskân edilmeye başlamış. Amaç, İstanbul’daki Rumlar’a alternatif bir cemaat oluşturmak. Zaten Patrik Sahak Maşalyan’a tam olarak ne seçildiğini sorduğumda, “Türkiye Ermeni Cemaati’nin en üst mevkide, halk tarafından seçilmiş tek temsilcisiyim. Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuş Ermeni Patrikliği’nin 85’inci selefiyim” diye tanıtıyor kendini. Ağzından ‘inşallah’ düşmüyor. Gelin ben aradan çekileyim, Patrik Hazretleri devam etsin.
#Kumkap36 yıl sonra üç semavi dinin bayramları ve oruçları aynı aya denk geldi. Müslümanlar ramazan, Hıristiyanlar paskalya, Museviler pesah nedeniyle aynı günlerde oruç tuttu. Üç dinin mensupları dün medeniyetler kenti Hatay’da ‘Birlik ve Kardeşlik Sofrası’ iftarında bir aradaydı.
#RAMAZAN6 Şubat depremi 11 şehri vurdu. Binlerce bina yıkıldı, can kaybı 40 bini aştı. Hem yurt içinden hem de dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine yardım geldi, gelmeye de devam ediyor. Yardımda bulunanlar arasında Türkiye Ermenileri Patrikhanesi de var. Patrik Sahak II Maşalyan, Serdar Korucu’ya konuştu. CNN Türk’teki röportajda Patrik, “Hep beraber depremden kurtulanlar için hayatı yeniden kurmalıyız” dedi.
#Türkiye Ermenileri Patriği6 Şubat depremi 11 şehri vurdu. Binlerce bina yıkıldı, can kaybı 40 bini aştı. Hem yurt içinden hem de dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine yardım geldi, gelmeye de devam ediyor. Yardımda bulunanlar arasında Türkiye Ermenileri Patrikhanesi de var. Patrik Sahak II Maşalyan, Serdar Korucu’ya konuştu. CNN Türk’teki röportajda Patrik, “Hep beraber depremden kurtulanlar için hayatı yeniden kurmalıyız” dedi.
#Patrik Sahak II Maşalyanİletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ermeni terör örgütlerince şehit edilen Türk diplomatlar anısına düzenlenen "Şehit Diplomatlar Sergisi"nde konuştu. İletişim Başkanı Altun, 6-8 Ekim olayları ile ilgili olarak, 'Bu cinayetlerin failleri bugün hakim karşısına çıkıyor. Katiller için hesap vakti. Bizim adalete inancımız tam.' dedi. Altun ayrıca, ' ABD yönetiminin soykırım açıklamasını talihsiz hadsiz ve hükümsüz olarak addediyor ve reddediyoruz.' ifadelerini kullandı.
#Son DakikaABD Başkanı Joe Biden’ın bugün 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıyacağı iddia edilirken Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan, “Halkımızın acısının ve ecdadımızın kutsal anısının bazı ülkelerce politik amaçlara alet edildiğini görmek bizi üzmektedir” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan, cemaatin nüfusunun 50-60 bin olduğunu ve doğan her 12 çocuğa karşılık 26 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Nüfusumuz hızla azalıyor. 82 milyonluk bir denizde eriyen bir buzdağı gibiyiz” dedi. Patrik Maşalyan’la dün başladığımız röportajımıza bugün cemaatin sorunları ve hedefleri, İslamofobi, İstanbul, mimari, edebiyat, müzik ve futbolla devam ediyoruz.
#GazetehaberleriTürkiye’nin ilk milli boksörü, ‘Demir Yumruk’ lakaplı Garbis Zakaryan (90), vasiyet ettiği gibi tabutu Türk bayrağına sarılarak sonsuzluğa uğurlandı. Üç Horan Kilisesi’ndeki törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da katıldı.
#GazetehaberleriTürkiye Ermenileri’nin 85’inci patriği Sahak Maşalyan, dün ‘II Şahak’ adıyla patriklik tahtına oturdu. Sinop’tan Bayrampaşa’daki tek göz barakasında Şahin Maşalı olarak dünyaya gelen, Ermenice’yi 20 yaşında öğrenen ve İTÜ’deki mühendislik eğitimini yarıda bırakıp felsefe okuyan Sahak Maşalyan, oldukça renkli bir kişiliğe sahip.
#Sahak MaşalyanFotoğraf sanatçısı Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı. Ara Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'nda yapıldı. Törene çok sayıda seveni katıldı, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadın gözyaşlarına boğuldu. Ara Güler'in naaşı, Galatasaray Meydanı'ndaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü. Kilise, Güler'in sevenleriyle dolup taştı. Ara Güler için "Tarihi zapt eden bir insandı" diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tabutu Türk bayrağına sarıldı'' diye konuştu. Bu arada Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan gönderilen toprak ve karayemiş usta foto muhabirinin mezarına konuldu.
#Ara GülerTürkiye'nin yetiştirdiği en önemli cildiye uzmanlarından "Kolsuz Agop" olarak tanınan Prof. Dr. Agop Kotoğyan için Kumkapı'daki Meryem Ana Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Kotoğyan'ın ailesi, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ermeni Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ile aralarında meslektaşları, arkadaşları, öğrencilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Tören öncesi Agop Kotoğyan'ın eşi Suzan, oğlu Garen, kızı Darphin Kotoğyan ve diğer aile fertleri kilise girişinde taziyeleri kabul etti. Aileye başsağlığı dileğinde bulunanların oluşturduğu kuyruk kilisenin önündeki sokağa taştı.Törenin ardından tabutun üzerine Türk bayrağı konuldu.Episkopos Sahak Maşalyan'ın yönettiği cenaze töreninin ardından Kotoğyan, Zeytinburnu'ndaki Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.13 yaşındayken çalıştığı gümüş atölyesinde bir kolunu kaybettikten sonra tıp fakültesini bitirip Türkiye'nin en önemli dermatoloji uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Kotoğyan, 13 Şubat Salı günü kanser nedeniyle hayatını kaybetmişti.Prof. Dr. Agop Kotoğyan, bir kolu olmadığı için halk arasında "Kolsuz Agop" olarak biliniyordu.
#Doktor