Patent haberleri sayfasında Patent hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6832 Patent haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yerli ve millî üretimdeki önemini vurgulayarak “Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayıları 2020 yılına göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 bin artışla 254’ten 20 bin 347’ye ulaştı. Tescil sayısı ise yüzde 3 bin 800 artışla 63’ten 2 bin 438’e çıktı” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikri mülkiyet ve sınai haklar çalışmaları kapsamında başvuru sayısında rekor artış sağlandığını kaydederek, “2022 yılı ocak ayında 1.097 olan başvuru sayısı on kat artarak 10 bin 61’e ulaşırken; 221 olan ürün tescil sayısı da altı kat artarak 1.389’a yükseldi” dedi.
#Milli Eğitim Bakanıİş hayatında adil ve insan odaklı yönetim anlayışına dikkat çeken Erdem Kaya Patent Direktörü Türkan Kaya, şirketin toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili önemli projelerine liderlik ederken Erdem Kaya Patent’in Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan WEPs Platformu’nda imzacı firmalar arasında yer almasını sağladı.
#Türkan KayaABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19 aşısının geliştirildiği sırada kullanılan mRNA teknolojisinin patentinin kendisine ait olduğunu söyleyerek, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer'a patent ihlali iddiasıyla dava açtı.
#ModernaMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki eğitimde geçmişteki uygulamalardan kaynaklanan problemler, büyük oranda çözüldü. Mesleki eğitim okullarımız artık ihracat yapıyor, patent üretiyor. Mesleki eğitimi akademik olarak başarılı öğrenciler de tercih ediyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıOlimpiyat şampiyonu Mete Gazoz ile ilgili ilginç bir marka kavgası yaşanıyor. Anne Meral Gazoz, oğlunun isim ve soyismini bir dizi ürün için tescil ettirmek istedi. Sıra, soyadları da olan ‘gazoz’ sınıfına gelince Mete Gazoz adının 5 günlük farkla Ömer Çetin adlı girişimciye kaptırıldığı ortaya çıktı. Mete Gazoz’un ailesi şimdi tescil işleminin iptali için uğraşıyor.
#Mete GazozMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim, fen liseleri ve Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) yapılan fikri mülkiyet çalışmaları kapsamında, bu yılın ilk altı ayında 2 bin 989 patent başvurusu yapıldığını, bu başvurulardan 638 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili alındığını bildirdi.
#MEBBirçok ülke koronavirüs aşısı bulamadığı için ölümlerle boğuşurken patentin kaldırılması için ‘süper’ adım atıldı. Aşı patentinin kaldırılmasına ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin’den destek geldi. AB de ılımlı yaklaştı. Patent kaldırılırsa daha fazla ülke aşı üretecek ve dünyada aşılama hızlanacak.
#KoronavirüsKorona aşılarında patent hakkının kaldırılması önerisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da destek geldi. Geçen kasımda “Aşılar insanlığın ortak malı olmalı” diyen Erdoğan, dün de “İlimde kıskançlık olmaz. İnsanlığın sağlığıyla ilgili bir konuda ‘Biz ürettik kimseye vermeyiz’ demek doğru değil” diyerek çağrısını yineledi.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli koronavirüs aşının ikinci dozunu yaptırdı. Bakan Varank, yerli aşıyı paylaşmaya hazırız diyerek, "Bilim insanlık yararına yapılır. Tabii ki eğer aşımızı sene sonundan önce elde edebilirsek biz bu aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız" ifadelerini kullandı
#VarankCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs aşısıyla ilgili "Bilimde kıskançlık olmaz. Bilim tüm insanlığın ortak malıdır, insanlığın sağlığıyla ilgili bir konuda 'biz ürettik kimseye vermeyiz' demek doğru değildir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1Girişimcilik zirvesi Take Off İstanbul, 11-12 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde düzenlenen zirve, 2018 yılından bu yana uluslararası yatırımcıları, küresel teknoloji liderlerini ve dünyanın dört bir yanından başarılı girişimleri İstanbul’da buluşturarak geleceğin vizyonunu şekillendiriyor.
#Take Off İstanbulÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiMÜSİAD Dünya Genel İdare Kurulu Toplantısı'nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Elon Musk iki gün önce tweet atmış. 'Hala bu büyük insanlı projelerin gelecekte var olacağına inananlar var. Gelecek dronlarda' diyor. İşte Türkiye onun bahsettiği o geleceğin bir numaralı ülkesidir. Bugün dünyada insansız hava aracı pazarının yüzde 70'i Türkiye'de. Halbuki biz insansız hava aracının ne olduğunu bu kelimelerle tarif etmiyorduk" dedi.
#MÜSİADUkrayna’nın Adana Fahri Konsolosluğu açıldı. Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin artmasına, bölgesel anlamda ülkelerin yakınlaşmasına katkı sağlayacak Ukrayna Adana Fahri Konsolosluğu açılışına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Antalya Konsolosu Oleksandr Voronin, Başkatip Viacheslav Khomenko ve kalabalık bir işinsanları topluluğu katıldı. Açılış sonrası verilen resepsiyonda iki ülke marşları okundu, Ukrayna’ya özel gösteriler yapıldı.
#Ömer Faruk SakaryaEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel İnovasyon Göstergeleri 2024 Yılı Raporu Tanıtım Etkinliği'ne video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Teknoloji Hamlesi yaklaşımımızla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetleri ile geliştirip üretebilen bir noktaya ulaştık. 2053 vizyonumuzda bilim ve teknoloji alanında yenilikçiliği içselleştirerek ileri teknolojilerin merkezi haline gelmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel İnovasyon Göstergeleri 2024 Yılı Raporu Tanıtım Etkinliği'ne video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Teknoloji Hamlesi yaklaşımımızla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetleri ile geliştirip üretebilen bir noktaya ulaştık. 2053 vizyonumuzda bilim ve teknoloji alanında yenilikçiliği içselleştirerek ileri teknolojilerin merkezi haline gelmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanElsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. Çukurova Üniversitesi listede, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde 23, “Yıllık Etki” kategorisinde ise 16 akademisyeniyle yer aldı.
#Çukurova ÜniversitesiTicaret Bakanı Ömer Bolat "230 milyar dolar milli gelirden 1 trilyon 200 milyar dolara yükseldik, kişi başı 3 bin 600 dolar milli gelirden de 13 bin 300 dolara yükselmiştir. Bu yıl sonunda 14 bin hatta 15 bin dolarlık kişi başı milli gelire ulaşabileceğiz" dedi.
#Ticaret BakanıÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKHavacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nın finali Antalya'da gerçekleştiriliyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar "TEKNOFEST yine kendi rekorunu kırdı" dedi.
#TeknofestŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza SümerFerdi Tayfur’un uzun süredir kızı Tuğçe Tayfur’la arası bozuktu. Baba-kız yeniden karşı karşıya geldi. Tayfur, soyisminin, ticari haklarının ve eserlerinin kızı tarafından kullanılmasını yasakladı. Tuğçe Tayfur ile eşi Muhammet Aydın'dan peş peşe açıklama geldi.
#Ferdi TayfurAhmet Hacımüftüoğlu kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Tıp alanında önemli bir akademisyen olan Ahmet Hacımüftüoğlu, özellikle farmakoloji alanındaki çalışmaları ve elde ettiği başarılarla tanınmaktadır. Peki, Ahmet Hacımüftüoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ahmet HacımüftüoğluEge Üniversitesi Derin Teknoloji Fabrikası, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje. Bu fabrikanın kapısını fikri olan herkes çalabiliyor ve ürününün prototipini yaptırabiliyor. Bu sayede aynı fabrikada insan bel kemiği de üretilebiliyor, jet motorunun parçası da.
#Ege Üniversitesi Derin Teknoloji FabrikasıKebabın başkenti Adana'da bir tatlıcının et ile tatlıyı birleştirip yaptığı "Kıymalı baklavayı" yiyen vatandaşlar önce şaşırdı sonra beğendi. 20 yıldır tatlı sektöründe bulunduğunu ve yıllardır yeni lezzetin üzerinde çalıştığını Ali Büyükdaş, "Kıymalı baklava yaptım, dünyada bir ilke imza attım. Et ile tatlıyı buluşturdum. Hep acı mı yiyeceğiz eti? Adana halkı eti çok seviyor. Aynı zamanda Adana etin kenti. Biz de Türk mutfağına yeni bir tatlı, yeni bir ürün çıkardık. Patent başvurusunu da yaptık" dedi.
#Adana