Kızarmış, fırınlanmış; püresi, böreği, gözlemesi hatta poğaçası... Ülke olarak patatesin her halini çok seviyoruz. Hem her tarife kolayca uyum sağlaması hem de içine girdiği tüm tariflere ekstra bir lezzet sağlaması nedeniyle patates, mutfağımızın vazgeçilmezi halini almış durumda. “Patatesi çok seviyorum ama klasik patates yemeklerinin dışında bir tarif arıyorum” diyenlerinizin çokça olduğunu da biliyorum. Bu nedenle, bu hafta Fransız mutfağından doğan patates graten’e pastırma ve kaşar peyniri ile yöresel dokunuş yaptığım, tam bir lezzet şöleni yaşatan tarifimle geldim: pastırmalı kremalı patates!
#Kremalı Patatesİskoç misyoner David Livingstone, 1855’te Zambezi Nehri’ndeki görkemli şelaleyle karşılaştığında Kololo kabilesinin verdiği “Gümbürdeyen Duman” ismini beğenmemiş, haritasına kraliçesinin ismiyle not etmişti. Zimbabwe - Zambiya sınırındaki Viktorya Şelaleleri yeryüzündeki yedi doğa harikasından biri. Çevresi Afrika’nın macera turizmi merkezi. Köpüklerinde adrenalin meraklıları botla geziyor, ayaklarına elastik halat bağlayıp uçurumlara atlıyor, telden köprülere kement atıp vadileri aşıyor, ‘Victoria Falls’ ya da sınırın öteki yanındaki Livingstone’dan helikoptere binip şelaleyi gökyüzünden seyrediyor. Bu doğa mucizesini her yönden görmek isterseniz çok girişli çifte vizeyle gitmenizde yarar var. Zimbabwe tarafından manzaranın daha güzel olduğu söyleniyor, ülkenin para birimi dolar, yani doğu tarafı daha avantajlı. Victoria Falls kasabası konaklamak için uygun.
#SeyahatAnadolu’nun tam ortasında, Nevşehir ve Kayseri’de lezzetli yemeklerin peşinde koşturdum durdum geçen hafta. Nevşehir, dünyanın en ilginç coğrafyası Kapadokya’yla bütün dünyada bilinir. Peri bacaları, yeraltı şehirleri, kayalara oyulmuş kiliseleri, sabahın erken saatlerinde gökyüzünde süzülen rengârenk balonları, büyülü otelleri, leziz şarapları ile ünlü.Işık önemini orada belli eder. Peri bacalarını sabah başka bir renge, akşam başka bir renge boyar. Yani Kapadokya’nın sihrine sihir katar...
#Peri BacasıJülide Ulucan, yakınlarının deyişiyle Juju, 20 yıldır bilişim ve telekomünikasyon sektöründe çalışıyor. 16 yaşından beri yemek pişirmeye meraklıydı ama yoğun çalışma temposu nedeniyle bu merakı hep hobi olarak kaldı. Altı ay önce profesyonel olarak yemek yapmaya karar verdi.