Atlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiAynı zamanda takifugu balığı olarak da bilinen fugu balığı, en ilginç balık türleri içerisinde yer almaktadır. Peki fugu balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Fugu balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Balık, hayvan türleri içinde belki de en fazla çeşitliliğe sahip olan hayvan türleridir. Bu nedenle de bütün balık isimlerinin hepsini bilmek pek mümkün değildir. Ama ilk defa duyulan balık isimleri kişilerde merak uyandırır. Ayı balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi sizler için derledik.
Prof. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" şekinde konuştu.
#DepremKızıldeniz'den gelip Akdeniz’e yerleşen göçmen türlerden denizkestanesi ve balıkların su altındaki ilginç dayanışması görüntülendi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Kızıldeniz’den Akdeniz’e 600’ün üzerinde canlının geçiş yaptığı biliniyor. Bunların tamamı yabancı türler. Balıklar tehdit algıladığında hemen denizkestanelerinin arasına saklanarak dayanışma yapıyor. Hemşehri dayanışması veya Pasifik dayanışması diyebiliriz" dedi.
#Kızıldeniz"Benim kullandığım iki damla krem koskoca okyanusta ne yapar" diye düşünüyor olabilirsiniz ama bilim insanları güneş kremlerinin denizler üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda uyarıyor. Peki, hem cildimizi hem de okyanuslarımızı aynı anda koruyabilmemiz mümkün mü?
#Güneş KremiGüneşten kabuklarında canlı canlı pişen midyeler, kuruyan deniz yıldızları, sıcağa dayanamayıp can veren somon balıkları… Yüksek sıcaklıklar karadaki canlılar kadar suda yaşayan canlıların da yaşamını tehdit ediyor.
#Deniz CanlılarıMarmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#MüsilajAksiyon dozu yüksek ve farklı hikayelerin yer aldığı filmler her zaman ilgi çekici olmuştur. Özellikle çok beğenilen ve izlenen filmlerin devam halkaları gelmektedir. Güzel bir film serisi de Jurassic World serisidir. Jurassic World serisi filmleri - Jurassic World serisinin isimleri, izleme sırası, vizyon tarihleri, konuları ve oyuncuları hakkındaki ayrıntıları derledik.
#Jurassic WorldDeniz kirliliği tüm dünyanın ve aynı zamanda ülkemizin de önemli problemlerinden biridir. Deniz kirliliği ile birlikte denizlerde istilacı türlerde artış görülmektedir. Yazımızda deniz kirliliği nedir ve canlıları nasıl etkiler, deniz kirliliği nedenleri ve nasıl önlenir çözüm yolları gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Deniz Kirliliği Nedir Ve Canlıları Nasıl Etkiler?Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim ÜyesiEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#İzmirDünya üzerinde yaşayan bazı canlı türleri var ki hayal gücümüzü dahi zorlayan şartlarda hayatta kalabiliyor. Öyle ki yapılan son araştırmalar su ayılarının uzayda bile bir süre hayatta kalabilecek yetkinlikte olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları ise bu kez Pasifik Okyanusu'nda arsenik soluyan canlıların izine rastladı.
#ArsenikEylülün gelişiyle şehirde yaşam yeniden canlanıyor. Sadece İstanbul’un değil, dünya sanat haritasının önemli duraklarından biri olan İstanbul Bienali, 14 Eylül’de 16. kez kapılarını açacak. Bu yıl ‘Yedinci Kıta’ teması etrafında kurgulanan sergiler izleyiciyle buluşacak.
#Banu Tuna