Pardus, milli işletim sistemi olarak geliştirilmeye devam ediliyor. Birçok kamu kurumunda kullanılması için sürekli olarak geliştirilen Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. Peki, Pardus nedir ve nasıl kullanılmaktadır? İşte, milli işletim sistemimiz hakkında detaylı bilgiler
#PardusBilgi teknolojilerinde Türkiye’nin en üst kamusal birimi e-Dönüşüm İcra Kurulu Başkanlığını da yapan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, gazetecilerin ulusal işletim sistemi Pardus’a ilişkin sorusunu CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu’ndan yardım alarak yanıtladı.
Günümüzde teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmeye bağlı olarak teknolojik cihazların kullanımı da artıyor. Sosyal yaşamda ve iş yaşamında bilgisayarlar en önemli bilgi depolama araçları olmuş durumda. Bilgisayarların doğru ve sorunsuz bir şekilde çalışması için de işletim sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. İşletim sistemi nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İşletim Sistemi Nedir?Bilişim İnovasyon Derneği ve Boğaziçi Üniversiteliler Derneği tarafından düzenlenen ‘Teknoloji Açık Tarafta Gelişiyor: Açık Kaynak Sistemlere Göç’ konulu panelde konuşan Mehmet Fatih Zeyveli, Türkiye’nin 2017 yılı yazılım sektörü hacminin 16 Milyar TL olduğunu ve bunun 2 Milyar TL’sinin yurt dışı kaynaklı kapalı kodlu sistemlere harcandığını belirtti. Yurtdışına giden paranın yurtiçinde kalması için açık kaynak özgür yazılımlara öncelik verilmesini söyleyen, Açık kaynak kodlu yazılımların aslında milli olduğuna dikkat çeken, Zeyveli, “Dijital dünya, açık kaynak kodlu sistemler tarafında gelişiyor. Gelişmek istiyorsak “open source” dünyaya ayak uydurmak zorundayız.” dedi.
#Açık Kaynak KodCHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün, Fatih Projesi kapsamında dağıtılacak tabletlerde niçin milli yazılım PARDUS yerine Google ve Microsoft’a büyük miktarlarda ödeme yapılmasına yol açan Android yazılım parası ödendiğini, milli yazılım geliştiren ekiplerin niçin dağıtıldığını açıklamasını istedi.
İstanbul'da Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 2 bin 500 bilgisayar mühendisliği öğrencisine seslenen Microsoft’un patronu Bill Gates, "Ülkenizde çok büyük bir devrim gerçekleşecek. Dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak ülkelerden biri Türkiye" dedi.