IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2015 07:27
BİLGİ İŞLEMCİLERE PARDUS EĞİTİMİ VERİLDİ
Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bilgi işlem personellerine milli işletim sistemi Pardus eğitimi verildi.
Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Bilgi İşlem Personeli ile Devlet Hastaneleri ve ADSM’lerin Bilgi İşlem Personelleri TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen, ücretsiz ve tamamen Türkçe olan Milli İşletim Sistemi olan Pardus eğitimi aldı. Eğitimde Linux tabanlı işletim sistemi PARDUS’un kullanımı hakkında katılan Bilgi İşlem Personellerine eğitim verildi.
Pardus’u halen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlükleri, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Radyo Televizyon Üst Kurumu ve TÜBİTAK’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla bakanlık ve kurum kullanıyor.
Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan, "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi çalışmaları kapsamında Bilgi İşlem personelimiz milli işletim sistemi PARDUS eğitimi aldı. İlerleyen dönemlerde Milli İşletim Sistemimiz olan Pardus’u kullanacak olursak hangi yolları izlememiz gerektiği konusunda Bilgi İşlem Personellerimiz eğitim aldı. Eğitime katılan personellerimizi tebrik ediyorum” dedi
PARDUS NEDİR?
Pardus, dünyadaki benzer özgür yazılımların ivmesi ve gerekliliğiyle ortaya çıkmış, ülkemizin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayisinin yetenekleri ve rekabet unsurlarının incelenmesi sonucunda 2003 yılında Başbakanlık tarafından geliştirme görevi TÜBİTAK BİLGEM’e tevdi edilerek başlatılan milli işletim sistemi dağıtımıdır.
Pardus açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Açık kaynaklı olması bütün sistemin şeffaf olmasını sağlamakta, bu şekilde içinde hangi kodları barındırıyor rahatlıkla görülebilmektedir. Bu da Pardus’un güvenilir bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Açık kaynak olmasının ikinci bir avantajı da kötü niyetli programcıların virüs, trojen gibi zarar verici uygulamaları yazmasına engel olmasıdır. Son kullanıcılar Pardus kullanarak bütün zarar verici uygulamalardan kurtulmuş olmaktadırlar. Ayrıca, e-Devlet uygulamalarına elektronik imza kullanarak rahatlıkla girilebilmektedir. Pardus günümüze kadar birçok yenilikçi teknolojiyi içerisinde barındırmış ve güncel ihtiyaçlara göre geliştirilmeye devam etmektedir.