Mustafa KUTLAY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 00:00
Bilgi teknolojilerinde Türkiye’nin en üst kamusal birimi e-Dönüşüm İcra Kurulu Başkanlığını da yapan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, gazetecilerin ulusal işletim sistemi Pardus’a ilişkin sorusunu CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu’ndan yardım alarak yanıtladı.
TÜRKİYE’nin bilgi teknolojileri politikalarını oluşturan en üst kamusal birimi e-Dönüşüm İcra Kurulu Başkanı da olan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Türkiye’nin ulusal işletim sistemi "Pardus"u, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’ndan öğrendi.
PARDUS DA NE: Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından dün Side’de 13’üncüsü düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri’nin açılış konuşmasını yapan Abdüllatif Şener, toplantı sonrasında TBD Başkanı Turhan Menteş ve CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ile birlikte bir grup gazeteci ile sohbet etti. Şener, bir gazetecinin, "TÜBİTAK tarafından geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus konusunda ne düşünüyorsunuz" şeklindeki sorusu karşısında, yanında oturan CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu’na eğildi ve Pardus’un ne olduğunu sordu. Coşkunoğlu’ndan Pardus ile ilgili kısa bir bilgi alan Şener, soruya, "TÜBİTAK ülkenin bilgi teknolojileri konusunda etkin bir kuruluşudur. Böyle çalışmalar yapması gereklidir" demekle yetindi. Toplantı sonrasında Coşkunoğlu, gazetecilerin "Sayın Bakan Pardus’u bilmiyor muydu" şeklindeki sorularına, "Ne yazık ki bilmiyordu" yanıtını verdi.
FANTEZİ GERÇEK OLDU: Şener, seminerin açılışında yaptığı konuşmada da bilgi teknolojileri sayesinde bir zamanlar fantezi olan şeylerin artık hayatın parçası haline geldiğini vurguladı. Bilgi teknolojileri sayesinde ülkelerde verimliliğin artığını belirten Şener, şöyle devam etti: "ABD’nin verimlilik artışının yüzde 60’ının AB’nin verimlilik artışının ise yüzde 40’ının bilgi teknolojileri sayesinde olduğu belirtiliyor. Sadece AB’nin ekonomik büyümesinin yüzde 25’lik kısmının bilgi teknolojilerinden kaynaklandığı söyleniyor. AB’nin en önemli önceliği bilgi toplumu olmaktır. Türkiye de bu gerçekleri çok iyi algılamıştır. e-Dönüşüm Türkiye projesi bunun en iyi göstergelerinden biridir."
KUYRUKLARI UNUTMAYIN: Bilgi teknolojilerinin günlük hayatımıza ve ekonomiye etkilerini anlayabilmek için bazı şeyleri hatırlamak gerektiğini belirten Abdüllatif Şener, "Nüfus dairelerinde, vergi dairelerindeki kuyrukları unutmayın" dedi.
Pardus nedir
ADINI Anadolu parsı ’Pardus’tan alan Pardus, Tübitak bünyesinde geliştirilen ve ilk sürümü bir süre önce dağıtılmaya başlayan Linux tabanlı bir ulusal işletim sistemi. Pardus ile Türkiye’nin Microsoft ve benzeri uluslararası yazılım şirketlerinden bağımsız, kendine ait bir işletim sistemine sahip olması öngörülüyor.
Doany: Türkiye’nin parlak geleceğinde biz de varız
TÜRK Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany de 13’üncü Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri’nde yaptığı konuşmaya, "Bugün Türk Telekom’dan bahsetmeyeceğim. Sadece, bilgi teknolojilerinde geleceğin vizyonundan konuşacağım" diyerek başladı. Bilgi teknolojileri sayesinde artık iki nokta arasındaki iletişimin yüzde 90’a varan oranlarda ucuzladığını ve herkese her yerde istediğini yapabilme özgürlüğünü getirdiğini belirten Doany, "Türkiye’nin gelecek vizyonu içinde olmaktan biz de çok mutluyuz" dedi.