Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), ‘2018 Dünyada Özgürlükler Raporu’ açıkladı. ‘Demokrasi Krizde’ başlığı verilen yıllık raporda Türkiye ilk kez ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisine düşürüldü. Türkiye daha önce ‘kısmen özgür’ kategorisindeydi.
#Freedom HouseABD’de insan hakları alanında çalışan önemli sivil toplum kuruluşlarından Freedom House (Özgürlük Evi) her yıl ülkelerin performanslarını değerlendiren 3 rapor hazırlıyor. Raporlardan biri basın özgürlüğüne, bir diğeri ise internet özgürlüklerine odaklanıyor. En kapsamlı değerlendirmeler ise ‘Dünyada Özgürlükler’ isimli raporda yer alıyor.
#Cansu ÇamlıbelDÜNYADA Basın Özgürlüğü raporunda, Türkiye’yi ’kısmen özgür’ düzeyinden ’özgür değil’ düzeyine indiren Freedom House (Özgürlük Evi), yayınladığı ’Dünyada Internet Özgürlüğü 2015’ raporunda, Türkiye’yi ’kısmen özgür’ olarak niteledi. Türkiye, internet özgürlüğü konusunda Hindistan, Endonezya, Kenya, Fas gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne Türkiye’deki ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesini isteyen bir tasarı sunuldu. Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ve Demokrat Partili Eliot Engel gibi isimlerin de olduğu milletvekillerinin sunduğu tasarıya iki günde 29 milletvekili destek açıkladı.
#AbdAK Parti tarafından hazırlanan ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi, Avrupa Birliği (AB) ile uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilirken, ABD'den İç Güvenlik Paketi'nin, 'Türkiye'nin iç sorunu olduğu' değerlendirmesi geldi.
#AbdMerkezi Washington’daki Özgürlük Evi (Freedom House) kuruluşu, "2014’ün En İyi ve En Kötü İnsan Hakları Olayları"nı açıkladı. Bağımsız düşünce kuruluşu Özgürlük Evi’nin raporuna göre, yılın en kötü insan hakları olayları arasında, Türkiye’de başta Youtube ve Twitter’a olmak üzere, internete getirilen kısıtlamalar da yer aldı.
ABD’nin demokrasi, insan hakları ve siyasi özgürlükler alanında çalışan saygın iki sivil kurumunun geçen hafta yayınladıkları 2013 yılına ilişkin küresel değerlendirme raporlarında karşımıza bu alanda yerinde sayan, hatta geriye giden bir Türkiye tablosu ortaya çıkıyor.
Merkezi Washington'da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House) adlı kuruluş, 195 ülke ve 14 bölgenin durumunu değerlendirdiği son raporunda "Kısmen özgür" nitelendirilen Türkiye dahil bütün ülkelerde geçen yıl özgürlüklerin gerilediği uyarısında bulundu. Amerika'nın Sesi Radyosu, 'Özgürlük Evi' adlı kuruluşun yayınladığı yıllık raporda, geçen yıl tüm dünyada özgürlüklerin daha çok kısıtlandığını, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ya kısmen özgür olan ya da hiç özgür olmayan ülkelerde yaşadığını bildirdi. Raporda, siyasi ve medeni hak ve özgürlükler açısından 195 ülke ve 14 bölgenin durumu ele alındı. Raporda Türkiye, "kısmen özgür" ülkeler arasında gösterilirken, yeri, geçen yılki raporda da aynıydı. Raporda Türkiye'nin "kısmen özgür" sayılmasında hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında protestocuları sert bir biçimde bastırması ve AK Parti'nin özel sektöre, kendi politikaları çizgisinde yer alması için baskı yapmasının büyük rol oynadığı savunuldu. İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA
#ÖzgürOkan Bayülgen, bu sezon televizyonda üç gece karşımıza çıkıyor. Ama bir fark var. O artık bir baba. Bebek dendiğinde duygusallaşıyor. Bu yüzden konuklarına daha sakin ve yumuşak davranıyor. Çocuğun çapkın tarafını da dengelediğini de kabul ediyor. Bir yandan da çalışmaya ve üretmeye asla ara vermiyor, programlarının yanısıra bir de rock ansiklopedisi hazırlıyor. Onunla LG’nin üç boyutlu televizyonu için konuşma yaptığı Özgürlük Evi’nde buluştuk. Karşımda sert bir adam göreceğimi sanarken çok naif ve kibar bir Okan Bayülgen’le karşılaştım.