Güncelleme Tarihi:
Uzun süredir hazırlıkları tamamlanıp davetiyeleri dağıtılan ve bugün ( 13 Temmuz) saat 10.00 da 'Ankara Ticaret Odası'nda açılış töreni yapıldıktan sonra 'Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde 14-20 Temmuz günleri gerçekleşmesi planlanan semineri Uluslararası "Uygur İnsan Hakları ve Demokrasi Vakfı" organize etmişti.
Uygur Kadınları seminerinin ilk 3 günü Ankara'da diÄŸer günleri Ä°stanbul'da devam edecekti. Seminer Programı açılış töreni, Anıtkabir ve TBMM ziyaretlerinden sonra baÅŸlayacaktı. Uygur yetkililer son anda gelen iptal kararıyla ne yapacaklarını ÅŸaşırdı. Dün bütün gün DışiÅŸleri Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı ile BaÅŸbakan yardımcısı Bekir BozdaÄŸ'ın ofisi arasında mekik dokudukları halde bir sonuç alamadılar. Böyle olunca hem gelen katılımcı kadınlar ne yapacağını ÅŸaşırdı hem de organizasyon komitesi zor durumda kaldı.Â
Hürriyet'in iptal ile ilgili sorusunu cevaplayan 'Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı' Seyit Tümtürk 'Uluslararası alanda hassas bir dönemi yaşıyoruz. Tarihini daha önceden saptadığımız 'Uygur Kadınları insan Hakları ve Demokrasi semineri 'ni zamanlamanın şimdi uygun olmadığı gerekçesiyle, devletimizi de sıkıntıya sokmak istemediğimiz için iptal yoluna gittik. Aslında bu siyasi bir seminer değildi. Protesto gösterisi yapılmayacaktı. Basın toplantısı düzenlenmeyecekti kadınlar sadece insan hakları ve demokrasiyi konuşacaklardı. Şimdi dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 100 ün üzerinde katılımcının konaklama ve dönüş işleriyle uğraşıyoruz, bir kısmı da seminer iptal edilince turistik gezi yaptıktan sonra geldikleri ülkelere dönecekler" demekle yetindi.
Toplantıya davet yazısında, Demokrasi Seminerleri'nin amacı " Uygur kadınlarının insan hakları savunuculuğu konusunda daha fazla katkıda bulunmasını sağlamak. Mevcut teşkilat ve kampanyalarda kadınların rolünü daha etkin bir hale getirmek. Dünyanın farklı bölgelerinde göçmen olarak yaşayan Uygurların ortak kimliksel ve kültürel sorunları masaya yatırılarak çözüm önerilerini tartışmak ve geleceğe yönelik planlar müzakere etmek " olarak belirtiliyor.
Uygur İnsan Hakları ve Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıların ilki 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da, ikincisi 2007 yılında Almanya'nın Münih kentinde, üçüncüsü 2009 yılında Kanada'nın başkenti Toronto'da ve dördüncüsü 2011 yılında Estonya'nın başkenti Talin kentlerinde düzenlenmişti. Uluslar arası Uygur Kadınları Seminerlerine katılım genellikle Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Hollanda, İsveç, İsviçre, Kazakistan, Kırgızistan, Japonya, Norveç ve Türkiye'den oluyor.
Seminer davetiyesinde Uygur Türkleri Lideri Rabia Kadir'in tele konferans yöntemiyle konuşacağı belirtilirken konuşmacı davetliler şöyle sıralandı:
Seyit Tümtürk-Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Dr.Ruhsar Demirel -MHP Eskişehir Milletvekili, Av.Dilek Akagün Yılmaz-CHP Uşak milletvekili, Abdullah Buksur-İnsan Hakları eksperi, Doç.Dr.Şenol Bal-Türk dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Av.Şenal Saruhan-Cumhuriyet Kadınları Genel Başkanı, İpen Duru-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, T.Kumar-Uluslar arası AF Örgütü ABD Şubesi Asya bölümü Müdürü, Ulrich Delius-Tehdit Altındaki Milletler Asya bölümü Müdürü, Sue Gunawardena Waughn-Freedom Hause-Özgürlük evi Uluslar arası Dini Özgürlük Komisyonu Güney Doğu Asya Müdürü, Andrew Swan-Temsil edilmeyen Milletler ve Halklar Teşkilatı ve Prof. Sean Roberts-Washington Georgetown Üniversitesi Öğretim üyesi.
Â