MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde bir dizi değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’nin 19 Şubat 2020 tarihli sayısında yayımlanan değişikliklere göre özel okullara en az 500 metrekare bahçe şartı getiriliyor. Bir değişiklik de başarılı öğrencilerin reklam aracı olarak kullanılamayacak olması. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre başarılı öğrencilerin isimleri, resimleri ve bilgileri kurum reklamlarında kullanılamayacak.
#Resmi GazeteDanıştay’ın özel öğretim kurumlarıyla ilgili genelgedeki "en fazla 3 bilim grubunda kurs açılabileceği" düzenlemesinin yürütmesini durdurmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle özel öğretim kurumlarının 5 bilim grubunda kurs açabilmesine imkan sağlandı.
#Özel Öğretim KursuMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan yeni düzenlemeyle bilişim teknolojilerinden müziğe, spordan kişisel gelişim kurslarına kadar pek çok alanda eğitimlerin verildiği halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerine kurs başvuruları elektronik ortama taşındı. Kurslara katılmak isteyenler başvurularını, "e-yaygin.meb.gov.tr" adresi üzerinden yapabilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıEğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla basılı veya dijital ortamdaki yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca incelenmesine yönelik yeni düzenleme yapıldı. Buna göre ders kitaplarında aranan niteliklerde değiştirilirken inceleme süreçlerinin de kapsamı genişletildi. Diğer yandan yönetmelikte; yabancılar tarafından açılmış özel okullarda MEB tarafından incelenmeyen ders kitaplarının öğrencilere okutulamayacağı kararı yer aldı.
#Resmi GazeteMilli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. İşte, yeni düzenlemeler...
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri, artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak. Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek şekilde ödev verilmeyecek. Liselerde yabancı dil derslerinin her bir sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı seçilen derslerde, 10 öğrenci şartı aranmayacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak. Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek şekilde ödev verilmeyecek. Liselerde yabancı dil derslerinin her bir sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı seçilen derslerde, 10 öğrenci şartı aranmayacak.
#Meb‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Okula başlama yaşı, ara tatiller gibi yeni düzenlemeler yönetmelikte yer aldı. İlk ve ortaokullarda teneffüs süreleri 10 dakikadan 15’e çıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika olacak.
#MebMEB tarafından yapılan yeni düzenlemeyle liselerde okuyan ve devamsızlık yapmayan öğrenciler için yeni bir ödül mekanizması hayata geçirilecek. Bu kapsamda, öğrencilerin teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi almaları için başarı ortalamalarının yanında özürsüz devamsızlık sürelerinin beş günü geçmemesi gerekecek. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek. Yeni yönetmelikle il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, özel yetenekli öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirilmesi konusunda yeni yetkilere sahip oldu. Liselerdeki yazılı sınavlar, gerektiğinde okul, eğitim bölgesi, ilçe, il ve ülke genelinde ortak sınavlar şeklinde yapılabilecek.
#Resmi GazeteMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) yapılan yeni düzenleme ile liselerde okuyan ve devamsızlık yapmayan öğrenciler için yeni bir ödül mekanizması hayata geçirilecek. Bu kapsamda, öğrencilerin teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi almaları için başarı ortalamalarının yanında özürsüz devamsızlık sürelerinin 5 günü geçmemesi gerekecek.
#DevamsızlıkMEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Engelli bireyler için 45 dakika olan bir ders süresi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında olduğu gibi 40 dakikaya indirildi. Kontenjanı 100'den fazla merkezlerde zorunlu olan ‘müdür yardımcısı’ istihdam etme zorunluluğu isteğe bağlı hale getirildi. Kurumdan eğitim alan engelli birey sayısının 600 ve üzerinde olması durumunda, sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı görevlendirilmesi zorunlu olacak.
#Özel Eğitim KurumlarıOrtaokul, lise veya yükseköğretim öğrencilerine özel barınma hizmeti veren yurt, pansiyon, apart ve stüdyo daireleriyle ilgili usul ve esasları düzenleyen Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği değişti. Buna göre, soruşturma ve denetimlerle ihlal yaptığı tespit edilen kurumlara, brüt asgari ücretin 2 ile 5 katı idari para cezası uygulanabilecek. Ayrıca kurucuların, kurucu temsilcisi veya yönetim organı üyelerinin cinsel suçlardan mahkum edilmiş olması kurum açmaya engel şartlar arasına dahil edildi.
#Özel Öğrenci Barınma YönetmeliğiMilli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, mesleki eğitim merkezlerinde bir ders yılı süresi 36 hafta olarak belirlendi. Teorik eğitim haftada en az bir, en fazla iki gün olacak. Yeni yönetmelikle ayrıca, 18 yaş üstü bireylerin bu merkezlere kayıt yaptırıp lise mezunu olabilmelerinin de önü açıldı.
#GazetehaberleriMEB tarafından çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alan kanuna dayanılarak hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle 18 yaşını bitirenlerin mesleki eğitim merkezlerine kayıt olup lise mezunu olabilmelerinin önü açıldı.
#Resmi Gazete2015 eğitim dünyası için hareketli geçti. Dershaneler kapandı. Tıp, hukuk, mimarlık ve mühendisliğe başarı sırası barajı geldi. İkinci sınıfa Arapça dersi konuldu... 2015’te eğitimde yaşanan kritik olayları sizin için derledik. Eğitimin aktörlerine 2016’dan beklentilerini sormayı da unutmadık.
#Öğrenci