Son yıllarda istihdam piyasasında en çok tartışılan konu, yapay zekânın tehlike mi, fırsat mı olacağı? İstihdam piyasasını etkileyeceği kesin ama ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. İki farklı görüş hakim. Birincisi ciddi işsizlik yaratacağı, ikincisi ise yeni istihdam sağlayacağı. Daha zor bir soru ise yapay zekâdan kimin yararlanacağı, kimin en fazla risk altında olduğu? Peki, araştırmalar, raporlar, anketler bu konuda neler söylüyor? İşte, yapay zekânın işgücü piyasasına etkileri...
#Noyan DOĞANDünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), bu yıl dünya çapında üretilen her 10 dolarlık gelirin 1 dolarının seyahat ve turizmden elde edileceği tahmininde bulundu. Konsey bu yıl, turizmin küresel ekonomiye rekor katkı sağlamasını bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, şubat başında yaptığı açıklamada “2023 turizmde rekorlar yılı oldu. 2024’te de yeni rekorlara imza atacağız” demişti.
#TurizmDünyada ve Türkiye’de özellikle gençler arasında hızla yükselen ‘YouTuber’ olma hevesine YouTube’un üst düzey yöneticisinden ufak bir uyarı geldi. Youtube Kamu İlişkileri ve Politikası Kıdemli Direktörü YouTube Avrupa, Orta Asya ve Afrika Bövlge Sorumlusu David Wheeldon, ‘‘Gençler arasında şöyle yanlış bir algı var; ‘Yatak odasında, cep telefonuyla YouTube için içerikler üretti ve bir anda zengin oldu vs…’ Başarılı olmanın yolu bu değil’’. Wheeldon, iyi bir YouTuber olmanın üç altın kuralını da Hürriyet okurlarıyla paylaştı.
#YoutubeYapılan bir araştırmaya göre, video paylaşım sitesi YouTube, Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasılasına 2021 yılında 1.2 milyar Euro’dan fazla katkı sağladı. Almanya’da 100 binden fazla abonesi olan YouTube kanalı sayısının 5 bin olduğu açıklandı.
#AlmanyaÇin’in, çip üretimi yapan SMIC ve dron devi DJI’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda teknoloji şirketi ABD yönetimi tarafından yaptırım listesine alındı. Bu şirketlerin yüksek teknoloji ile izleme yaptığı, genetik bilgi sağlayıp insan haklarını ihlal ettikleri ve Çin ordusuyla bağlantılı oldukları iddia edildi.
#GazetehaberleriOxford Economics Asya Ekonomileri Başkanı Louis Kuijs, ABD'de Joe Biden hükümetinin Çin için bazı olumlu etkileri olmasını beklediklerini ifade ederek, "Bir Biden hükümeti, Çin'e karşı daha öngörülebilir ve daha az agresif bir ABD politikası anlamına geliyor. Buna karşın seçim kampanyasındaki sert retorik ve ABD'nin siyasi yelpazesinde Çin'e yönelik sert duruşa verilen geniş destek göz önüne alındığında, biz özellikle ekonomik konularda ABD'nin genel duruşunun pek yumuşayabileceğini düşünmüyoruz." dedi.
#Oxford Economics Asya Ekonomileri Başkanı Louis KuijsOxford Economics'in Küresel Başekonomisti Adam Slater "Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,6 seviyesinde daralmasını bekliyoruz. Fakat üçüncü ve dördüncü çeyreklerde küresel ekonominin güçlü bir şekilde yeniden büyümesini bekliyoruz. Eğer bunu bir harf şeklinde ifade edecek olursak V şeklinde bir küresel iyileşme bekliyoruz" dedi.
#EkonomiKüresel ekonomik krizin ardından merkez bankacılığında yaşanan paradigma değişimi, günümüzde doğal afet, salgın gibi öngörülemeyen her gelişme sonrasında etkisini yeniden hissettirirken, son olarak Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün para politikalarına yansıdığı göze çarpıyor.
#Merkez BankalarıRobotlarla yaşamaya ne kadar hazırsınız? Evinizi veya işyerinizi robotlarla paylaşma fikri kulağınıza nasıl geliyor? İngiliz araştırma şirketi Oxford Economics’e göre 2030’a kadar 20 milyon işçinin yerine robotlar geçecek. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın’la bu alandaki son gelişmeleri konuştuk. Prof. Akın, yapay zekâ konusunda araştırmalar yapıyor, zeki robotlar tasarlıyor ve dünyanın en büyük robot yarışması RoboCup’ı 2011’de İstanbul’da düzenleyen kişi. İyi haber: Akın’a göre yapay zekâyla rekabet, bizim kuşağımızın sorunu olmayacak.
#İpek İzciSürücüsüz arabalar, ağır sanayide çalışan robotlar, haber sunan, temizlik yapan, çocuk bakan hatta polis ve eczacı robotlar derken işleri yavaş yavaş robotlara devrediyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenimi, enerji depolama alanındaki gelişmeler robotların hayatımıza girişini hızlandırıyor. Geçen hafta Oxford Economics tarafından yayınlanan yeni bir rapor, şu an insanlar tarafından yapılan yaklaşık 2 binden fazla işin gelecek on yılda kaybolabileceğini, küresel işgücünün yaklaşık yüzde 8,5’inin 2030 yılına kadar robotlara devredebileceğini ileri sürüyor.
#Serap TorunJaponya'da, ekonomi alanında cesur politikaları ile bilinen Başbakan Şinzo Abe'nin temsilciler meclisinde üstünlük sağladığı seçimlerin ardından ülke borsasında yükseliş ivme kazanırken, gözler Japonya Merkez Bankası (BoJ) başkanlık seçimleri ile tüketim vergisi artırımına çevrildi.
#Japonya