Bu yıl üniversitelerdeki lisans programlarına en çok Anadolu lisesi mezunları yerleşti. Tüm okul türleri içerisinde lisans programlarına yüzde 29 ile en fazla sayıda öğrenci gönderen Anadolu liselerini, yüzde 23 ile genel liseler takip etti. Özeller ise yüzde 13’lük başarı ile üçüncü sırada yer aldı. Anadolu liseleri, genel liseleri son iki yılda geride bırakırken, bu yıl özel okullar büyük bir süpriz yaptı. Ancak uzmanlar yerleşen öğrenci sayısını değerlendirirken, okulların yaygınlığını ve toplam öğrenci sayısının da göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatıyor.
#Anadolu LiseleriHeyecanla beklenen LYS tercih sonuçları dün açıklandı. 2016 ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanan LYS tercih sonuçlarının ardından öğrenciler üniversite kayıtlarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Üniversite kayıtları 15-19 Ağustos tarihleri arasında yapılırken elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos arasında olacak. İşte LYS sonuçları ve dahası..
#LYSÜniversite tercihleri bugün 23.59'da sona erecek. ÖSYM aday işlemleri sayfası üzerinden yapılan üniversite tercihleri için haberimizde yer alan üniversite tercih kılavuzu ve tercih robotundan faydalanabilirsiniz. Üniversite tercihleri ve merak edilenler haberimizde.
#ÖSYMBugün sona erecek olan üniversite tercihleri 4 Ağustos gün bitimine kadar devam edecek. ÖSYM'nin yaptığı son açıklamaya göre üniversite tercihlerinde bulunmak isteyen üniversite adayları yarın 23.59'a kadar üniversite tercih işlemlerini tamamlayabilecek. İşte 2016 ÖSYM üniversite tercihleri ile ilgili ayrıntılar..
#Üniversite TercihleriÖSYM 2016 üniversite tercihleri başladı. 29 Temmuz'da başlayan üniversite tercihleri 3 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Peki üniversite tercihleri nasıl yapılır? ÖSYM internet sayfasında yayınlanan ÖSYS tercih kılavuzu ve tercih robotu ile tercih yapmak çok kolay. İşte üniversite tercihleri ile ilgili ayrıntılar..
#ÖSYMBilgi güvenliği teknolojisinden yapay zekâ mühendisliğine, yazılım geliştirmeden dijital medya ve pazarlamaya kadar ‘geleceğin meslekleri’ olarak kabul edilen ve bu yıl ilk kez öğrenci alacak bölümlere yaklaşık 1200 kontenjan ayrıldı. Bunlarla dijital dünyaya hakim işgücü yetiştirilmesi hedefleniyor.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıYükseköğretim Kurulunca (YÖK) üniversite sınavlarına giren adayların doğru tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla üniversiteler ile binlerce adayın bilgilerinin yer aldığı YÖK Atlas Sistemi, YKS tercihleri öncesi yüz binlerce üniversiteli adayına yol gösterecek. Peki, YÖK Atlas tercih ekranı nasıl kullanılır?
#YÖK Atlas Tercih EkranıYÖK tarafından üniversite adaylarının hem okul hem meslek seçiminde daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla geliştirilen YÖK Atlas'a ‘Meslek’ ve ‘Tercih’ listesi modülleri eklendi. Adaylara dijital ortamda kariyer rehberliği hizmeti sunan modüllerden ‘Meslek Atlası’ sayesinde adaylar, tercih edecekleri mesleğe yönelik tüm bilgilere ulaşılabilecek. ‘Tercih Atlası’ ile adaylar basit bir üyelik adımı sonrasında, 2019-YKS kılavuzundaki programlardan en fazla 50'sini tercih listelerine ekleyebilecek.
#YÖKYÖK’ün yeni yayınladığı ‘YÖK Atlas Değerlendirme Raporu’na göre, 2016’da kurulan platformu bugüne kadar toplamda 12 milyon kişi kullandı. Bu sene 31 Temmuz-14 Ağustos arasında 1 milyon 963 bin kullanıcının ziyaret ettiği sistemden, üniversitelere ek yerleştirmelerin yapılacağı eylül sonuna kadar 2.2 milyon adayın faydalanması bekleniyor. Adayların en çok ilgi gösterdiği lisans programı tıp; önlisans bölümü ise ‘ilk ve acil yardım’ oldu.
#YÖK AtlasıYÖK, YKS ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlik programlarının baraj sıralamaları yükseltildi. Tercih yapacak öğrenciler için barajın genişletildiği ifade edilen açıklamada, "Öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüş ve ilgili programların tercih edilebilmesi için gerekli olan asgari başarı sıralaması sınırları bu yıl için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir" denildi.
#YÖKYÖK tarafından açıklanan ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018’ raporuna göre, toplam 23 vakıf üniversitesinde tıp fakültesi bulunuyor. Bu kurumlarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı raporda ayrıca, vakıf üniversitelerindeki tıp fakültelerinin 2016’da en son aldığı öğrencinin başarı sırasını da görmek mümkün.
#Tıp FakültesiHangi vakıf üniversitelerinde hukuk fakültesi olduğunu ve bunların ÖSYS başarı sıralarını merak ettiniz mi? YÖK’ün ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018’ raporunda bu bilgileri bulmak mümkün. İşte hukuk fakültesi olan vakıf yükseköğretim kurumları ve 2016 yılında en son aldığı öğrencinin başarı sırası...
#ÜniversiteÖSYM'nin hazırladığı değerlendirme raporuna göre, 2014-2017 yılları arasında yapılan sınavlara, EKPSS hariç toplam 47 bin 996 sürekli engelli aday, 3 bin 576 geçici engelli aday katıldı. 2014 ve 2016 EKPSS sınavlarında 12 bin 422 aday okuyucu, 15 bin 586 aday işaretleyici yardımı aldı. Adayların 17 bin 917'si tekli salonlarda, 122 bin 435'i ise toplu salonlarda sınava katıldı. 22 Nisan'da yapılacak 2018-EKPSS'ye 88 bin 832 aday başvurdu.
#ÖSYMÜniversite sınavına hazırlanan öğrencinin, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) kayıt yaptırmak istediği programda önüne çıkan yaş sınırı engeli, Kamu Denetimi Kurumu (KDK) yetkililerinin üniversiteyle yaptığı görüşmeler sonucu ortadan kaldırıldı.
#KDK2017 LYS ek yerleştirme sonuçları 12 Eylül Salı günü ÖSYM'nin resmi sayfası üzerinden açıklandı. Ek yerleşmeyle üniversite eğitimine hak kazanan adaylar şimdi büyük bir merakla 'LYS ek yerleştirme kayıtları ne zaman?' sorusuna yanıt arıyor.
#ÖSYMMeslek lisesi mezunu Nuriye K. 2 saat uykuyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını iddia edip başta okul müdürü olmak üzere ilçe ve il müdürleri, ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından ağırlandı. Ancak Nuriye K’nın belgelerinin sahte olduğu ortaya çıktı.
#Milli Eğitim BakanlığıÜniversitelere ek yerleştirme tercihleri 5 Eylül’de sona eriyor. ÖSYM’nin 2017 Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre lisans programlarında en fazla boş kontenjan 8 bin 691 ile işletmede ortaya çıkarken; mühendislik, mimarlık ve öğretmenliklerde de yer var. Ön lisansta bulunan bilgisayar programcılığında ise yaklaşık 17 bin kontenjan dolmadı. Açıköğretim dahil toplam boş kontenjan sayısı ise 370 bin civarında.
#GazetehaberleriEk yerleştirme döneminde adayların hayallerindeki üniversiteye yerleşmek için dikkat etmesi gereken noktalar var. Öncelikle ilk merkezi yerleştirmede tercih yapsın ya da yapmasın hiçbir programa yerleşmeyenler ek yerleştirme tercihi yapabiliyor. 2017 ÖSYS yerleştirmesinde bir bölüme giren ancak kayıt yaptırmayanlara ise şans verilmiyor. Adaylar tercih listelerini oluştururken Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda belirtilen programların taban puanlarını dikkate almalı. İşte dikkat edilmesi gerekenler:
#Gazetehaberleri