Güncelleme Tarihi:
2016-ÖSYS tercih işlemleri, başladı. Tercihler 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.
Adaylar tercihlerini, 29 Temmuz -3 Ağustos 2016tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.
Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.
Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.
Tercih işlemleri, 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü (2 kısım halinde düzenlenmiştir) mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.
2016 ÖSYS KILAVUZUNDA DEĞİŞİKLİK
18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıdaki güncellemeler yapılmıştır:
1) Kılavuzda yer alan Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5’ten aşağıda belirtilen Üniversiteler çıkarılmıştır:
Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
Fatih Üniversitesi (İstanbul)
Gediz Üniversitesi (İzmir)
İpek Üniversitesi (Ankara)
Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
İzmir Üniversitesi (İzmir)
Mevlana Üniversitesi (Konya)
Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
Şifa Üniversitesi (İzmir)
Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
2) TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda “Kimya” alanında alınan dereceler için “tıp programı” eklenmiştir.
3) Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin kontenjanları yeniden düzenlenmiştir.
2016 ÖSYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ..
2016 ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ..
ÖSYS 2016 TERCİH ROBOTU YAYINLANDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.
ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.
Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.
Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.
ÖSYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN
24 TERCİH HAKKI
2016’da adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları öneriliyor. Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değil. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu var.
Örneğin MF-4’ten mühendislikleri tercih eden bir aday aynı zamanda iktisat tercihi de yapmak isterse, Y-TM-1 puanının hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorunda. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremez. Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalı.
KAPATILAN ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?
Son günlerde yaşanan olaylardan dolayı kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin ne yapacağı merak konusu oldu. Beklenen cevap ise YÖK’ten geldi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, bu öğrencilerin hangi yükseköğretim kurumlarında eğitim alacağını açıkladı.
Buna göre, İpek Üniversitesi öğrencileri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne,
Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesi’ne,
Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne,
Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri Dicle Üniversitesi’ne,
Melikşah Üniversitesi öğrencileri Erciyes Üniversitesi’ne,
Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, Mevlana Üniversitesi’nin diğer bölümlerdeki öğrencileri Selçuk Üniversitesi’ne,
Şifa Üniversitesi öğrencileri Ege Üniversitesi’ne,
Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne,
Zirve Üniversitesi öğrencileri Gaziantep Üniversitesi’ne,
İzmir Üniversitesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne,
Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ne,
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne, Gediz Üniversitesi’nin diğer bölümlerdeki öğrencileri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne,
Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne yerleştirilecek.
Prof. Dr. Er, Fatih Üniversitesi öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi.