Çanakkale Savaşı'nda sabit batarya gibi kullanılıp, İngiliz B-11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda çarkçı yüzbaşı olarak görev yapan İbrahim Şevki Efendi'nin 1944 yılında yazdığı mektup ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, mektupta Mesudiye Zırhlısı'nın batırılmasından, gemide mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına kadar olan kritik saatlerin detaylarıyla anlatıldığını belirtti.
#ÇANAKKALEHürriyet ve Pantene iş birliğiyle bu yıl 50’nci yılını kutlayan Pantene Altın Kelebek Ödül Töreni için geri sayım heyecanı başladı. Görkemli ödül töreni öncesi gecenin sunucuları Çağla Şıkel ve Cem Davran, Hürriyet Kelebek, Kanal D ve Pantene ekipleriyle Perri Karaköy’de bir araya geldi.
#50. Pantene Altın Kelebek Ödül TöreniTIME dergisi ‘dünyanın en harika yerleri’ isimli bir liste hazırladı. ‘Ziyaret edilecek yerler’ ve ‘kalınacak yerler’ olarak iki kategoride hazırlanan listede Türkiye’den, Zeyrek Çinili Hamamı ve Diyarbakır Ekspresi yer aldı.
#TIME DergisiGemi Mühendisleri Odası’nın ilk kadın başkanı, Şehir Hatları’nın ilk kadın genel müdürü ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Üsküdar’ın ilk kadın belediye başkanı… Bu unvanların sahibinin ismini artık tüm Türkiye biliyor; Sinem Dedetaş. Onunla hem eski albümleri karıştırıp çocukluğunu ve gençliğini dinledik hem de siyasete girişini; ‘Kadın adayla zor’ denilen Üsküdar’ı nasıl kazandığını, ‘denizci’ bakışıyla ideallerinin neler olduğunu konuştuk.
#Gemi Mühendisleri OdasıKasımpaşa’daki Divanhane, Deniz Kuvvetleri Yüksek Konseyi gibidir. Geniş bir binadır. Bakımı da son derece zordur. Şu ara zaten yeniden bir restorasyon geçirdi. Ne olacağı konusunda kamuoyunda tartışmalar sürmektedir. Divanhane’nin tarihçiler tarafından teklif edildiği gibi Deniz Kuvvetleri Müzesi olması uygundur. Çünkü Beşiktaş’taki Deniz Kuvvetleri Müzesi artık fonksiyonunu yerine getiremeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Buraya nakli daha doğru olur.
#DivanhaneRestore edilen Zeyrek Çinili Hamam’da devam eden ‘Kalıntıların Şifası’ başlıklı sergi 30 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İlhamını, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden alan, küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ‘Kalıntıların Şifası’ sergisi ile Mimar Sinan imzası taşıyan bu önemli kültür mirasının her bölümü 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilecek.
#Zeyrek Çinili HamamKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Tabii ki başımız dik, onurlu bir şekilde tarihimize yakışır bir şekilde hayatımızı sürdürmek için bu milli birlik ve beraberliği, karşımızdaki her türlü faaliyetlere, dışardan gelen tehditlere, bizim birliğimizi ve beraberliğimizi bozacak nitelikte her türlü sinsi oyuna, tuzağa karşı, bunların karşısında dimdik ayakta duracağız" dedi.
#KKTCTüm dünya Rusya ile Ukrayna'yı savaşın eşiğine getiren Donbas'ı konuşuyor. Her ne kadar konu bize uzakmış gibi gelse de tarih sayfalarını araladığınızda, bölgenin aslında bizim için hiç de yabancı olmadığı anlaşılıyor. Gedik Ahmet Paşa'dan Şahin Giray'a, Rusya Çariçesi 1. Katerina'dan Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa'ya kadar Ukrayna'da unuttuklarımızı ve bölgede yaşanan krizi “Putin günümüzün Petro’sudur” diyen uzmana sorduk…
#Rusya19. yüzyıl başında Lord Elgin, Osmanlı Devleti nezdinde Britanya Büyükelçisi idi. Lord Elgin, harabeye dönmüş Atina–Parthenon mabedindeki alınlıkları alenen yürüttü ve İngiltere’ye nakletti. Boris Johnson henüz başbakan değilken “Lord Elgin Mermerleri”nin Yunanistan’a iadesinin doğru olacağını söylemişti. Yıllar sonra Başbakan Boris Johnson, “Müze otoriteleri buna karar verirse niye olmasın” dedi. Hiç kuşkunuz olmasın, müze otoriteleri, bu teklife hiç razı olmazlar.
#Lord ElginOsmanlı toplumuna baktığımız zaman birçok topluluğun olduğu görülmektedir. Bu topluluklar çeşitli üyelere sahiptirler. Böylelikle birçok sınıf ortaya çıkmıştır. Seyfiye sınıfı da ortaya çıkan sınıflardan birisiydi. Seyfiye sınıfına üye olmak için belirli kurallar bulunmaktaydı. Seyfiye nedir, neye denir? Seyfiye sınıfı üyeleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SeyfiyeGökyüzünde yer alan 12 tane takımyıldızına ait burçlar bulunmaktadır. Burçlar kişiliklere ve kişisel niteliklere etki etmektedir. Karakter analizleri ve gökyüzünde ortaya çıkabilecek değişikliklere göre öngörülebilen bazı durumlar için astroloji kullanılmaktadır. 5 Temmuz tarihinin hangi burcu kapsadığını bu burcun niteliklerini, yükselenini, 5 Temmuz tarihte bugün yaşanılan ünlüleri ve yine bu tarihte doğmuş olan ünlüleri sizler için derledik.
#5 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı'na katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Hiç kimsenin 15 Temmuz gecesi milletin verdiği şanlı mücadeleyi önemsizleştirmeye hakkı yoktur'' ifadelerini kullandı.
#Erdoğanİnebahtı Deniz Savaşı, Osmanlı İmparatorluğunun katıldığı pek çok sayıdaki deniz savaşlarından birisidir. Tarih bilginizi tazelemek isteyeceksinizdir. İnebahtı Deniz Savaşı tarihi ve önemi nedir? İnebahtı Deniz Savaşının tarafları kimlerdi gibi pek çok soruya cevap olabilecek önemli bilgileri sizler için derledik.
Cerbe DenizSsavaşı gibi Osmanlı İmparatorluğunun katılmış olduğu pek çok deniz savaşları vardır. Tarih bilgimizi tazelemek, hafızamızı yoklamak için sizler için Cerbe Deniz Savaşı ile ilgili bilgileri derledik. Cerbe Savaşı nedir, hangi tarihte meydana gelmiştir? Cerbe Savaşının tarafları kimlerdir? Cerbe Savaşının sonuçları ve önemi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye'nin mobilya üretim ve ihracat merkezlerinden Bursa'nın İnegöl ilçesinde belediye tarafından Aralık 2014'te ziyarete açılan üç katlı Mobilya Ağaç Sanayi Müzesinde ağaç işçiliği ve mobilyacılığın yüzlerce yıllık gelişimi aktarılıyor.
#Ağaç Sanayi MüzesiAkdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığında Antalya'nın batı kıyılarında yürütülen arkeolojik su altı araştırmalarında, Osmanlı donanmasının bölgeyi "gizli üs" olarak kullandığını gösteren kalıntıların ortaya çıkarıldığı bildirildi. Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "İlk kez bir Osmanlı deniz üssünü kesin olarak belgeleyebildik" dedi.
#SeyahatKanuni Sultan Süleyman Osmanlı imparatorluğunun en güçlü padişahlarından birisidir. Muhteşem Süleyman olarak da bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı toprakları oldukça genişlemiştir. 1. Süleyman döneminde girilmiş olan savaşlar Osmanlı devleti için oldukça önemlidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın kim olduğuna dair yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle pek çok platformda Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatına dair atıfta bulunulmaktadır. Peki, merak edilen padişah Kanuni Sultan Süleyman kimdir? 1. Süleyman döneminde Osmanlı imparatorluğu hangi savaşlara girmiştir? 1. Süleyman döneminde yaşanan olaylar nelerdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı ve sözleri nelerdir? İşte Kanuni Sultan Süleyman'a dair bütün bilgiler.
#Kanuni Sultan SüleymanIV. Mehmed 2 Ocak 1642 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1648 yılında Sultan İbrahim'in tahttan indirilmesi üzerine, henüz 6 yaşındayken padişah oldu. IV. Mehmed'in saltanatı 1687 yılına kadar toplamda 39 yıl sürdü. En önemli özelliklerinden biri ava olan meraklıydı. Bu nedenle kendisine ''Avcı'' lakabı verildi. IV. Mehmed kimdir, 39 yıl süren saltanatında hangi önemli olaylar yaşandı? Sizin için araştırdık.
#IV. Mehmed Kimdir?Osmanlı imparatorluğunda güçlü dönem geçirmiş olan padişahlar bulunmaktadır. Bu padişahlardan birisi de II. Bayezid'dir. II. Bayezid Osmanlı döneminin padişahlarından birisidir. Osmanlı imparatorluğu padişahları geçtiğimiz aylarda oldukça fazla araştırılmaktadır. En çok araştırılan padişahlar arasında da II. Bayezid yer almaktadır. II. Bayezid döneminde pek çok olay yaşanmıştır. Peki, II. Bayezid kimdir? II. Bayezid döneminde hangi olaylar yaşanmıştır? 2. Beyazıt'ın hayatı nasıldır? 2. Beyazıt nasıl padişah olmuştur? İşte II. Bayezid hakkında bütün merak edilen detaylar.
#II. Bayezid Kimdir?Mimar Sinan’ın Beşiktaş Meydanı’ndaki 465 yıllık eseri olan tarihi Sinan Paşa Camii’nin duvarları rutubet nedeniyle dökülmeye başladı. 465 yıllık caminin büyük ölçüde aşınan duvarları, rutubetin önlenememesi halinde caminin kıble cephesinin çökme ihtimalini akıllara getiriyor.
#Mimar SinanMimar Sinan’ın Beşiktaş Meydanı’ndaki 465 yıllık eseri olan tarihi Sinan Paşa Camii’nin duvarları rutubet nedeniyle dökülmeye başladı. 465 yıllık caminin büyük ölçüde aşınan duvarları, rutubetin önlenememesi halinde caminin kıble cephesinin çökme ihtimalini akıllara getiriyor.
#Mimar SinanII. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan Mehmet