Ekol Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, Da Vinci Robotik Cerrahi ile horlama operasyonlarının klasik yöntemlere göre çok daha başarılı ve konforlu yapılabildiğini belirterek, hastanın operasyon sonrası sosyal yaşama dönüşünün daha hızlı olduğunu söyledi. Günümüzde kullanılan en yüksek teknolojilerden birinin Da Vinci Robotik Cerrahi olduğunu belirten Çallı, “Robotik cerrahi, daha çok alanda cerrahinin kullanımına girmiştir. Bu teknoloji kulak burun boğaz hastalıkları alanında da başarı ile kullanılmaktadır. Horlama cerrahisinde Da Vinci Robotik Cerrahi haricindeki diğer yöntemlerle ulaşabildiğimiz bölgeler sınırlı iken robot ile dil kökü ve gırtlak kapağı gibi obstrüksiyon dediğimiz tıkanıklığa etkisi olan bölgelere rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Ameliyat bölgesini 12 kez büyüterek görüntüleme avantajı ile nokta atışı dediğimiz, sadece gerekli bölge ve yapının planlandığı kadar kanamasız bir şekilde ameliyatını gerçekleştirmekteyiz” diye konuştu.
#1Yataş Bedding, uykunun önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla her biri alanında uzman doktor ve danışmanlardan oluşan Yataş Uyku Kurulu’nu hayata geçiriyor. Yataş Uyku Kurulu uzmanları, kendi uzmanlık alanları çerçevesinde uykunun önemi, uyku-sağlık ilişkisi gibi konularda toplumda bir bilinç oluşturmak için içerikler üretecek.
#YataşTıkanmaya yatkın hava yolu belirtisi olan horlamanın ‘uyku apnesi’ belirtisi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, “Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrar tekrar nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır. Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Her gece onlarca hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku bölünmeleri nedeniyle dinlendirici derin uyku evrelerine geçemez. Ertesi sabah yorgun uyanırlar, yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga SönmezSolunum problemi yaşayan birçok hasta grubu nefes darlığı nedeniyle az hareket ediyor. Az hareket etmenin nefes darlığını daha da artırdığına dikkat çeken uzmanlar, solunum rehabilitasyonu programı ile hastalarda solunum problemlerinden kaynaklanan yakınmaların önlenerek sağlığa bağlı yaşam kalitesinin en uygun düzeye getirilmeye çalışıldığını belirtiyor. Uzmanlar, Covid-19 sonrası nefes darlığı ve yorgunluk şikayetleri olan hastaların da solunum rehabilitasyonu programlarına dahil edildiğini, pandemi sürecinde solunum rehabilitasyonuna talebin arttığını söylüyor.
#AkciğerDr. Öğr. Üyesi Melahat Bekır Külah “Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz uyku, leptin hormonunun düşmesine neden olarak, vücudumuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali gönderir. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekiyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir” dedi.
#ObeziteUyku apnesi, hastaların yorgun uyanmasına ve gün içinde yanlış zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi nedeniyle iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemlerde başta hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp krizi olmak üzere; diyabet, obezite ve hormon bozukluğu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Uyku Apnesi Neden OlurKırklareli’nde oturan 52 yaşındaki İbrahim Aydoğduoğlu’ya, 2 yıl önce başlayan uyku bozukluğu rahatsızlığının tedavisi için gittiği Namık Kemal Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozukluğu Merkezi’nden, cihazla yapılan uyku testi için 19 Mayıs 2017 tarihine randevu verildi.
ABD, IŞİD tehdidine karşı Suriye’de “ılımlı” olarak gördükleri silahlı muhalif gruplara askeri yardımı artırmayı düşünedursun, bu gruplar El Kaide’yle birlikte çalıştıklarını dile getiriyorlar. Yapılan bir araştırmaysa, “ılımlılara” sağlanan silahların IŞİD’in eline geçtiğini gösteriyor.
#Abd