Organik haberleri sayfasında Organik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17235 Organik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’da Federal Tarım Bakanlığı yıllık beslenme raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya’da tüketiciler, gıdaların lezzetinin yanı sıra, ürünlerin nereden geldiği ve hayvan refahına da giderek daha fazla önem veriyor. Özellikle AB organik sertifikası ve hayvan refahı etiketi, alışveriş tercihlerinde daha belirleyici hale geldi.
#AlmanyaDicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#YumurtaSağlığımızın önemini şu bitmek bilmeyen pandemi döneminde bir kez daha iyi anladık. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekleri artık eskisinden daha çok önem dikkat ediyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz yıl da 100 milyar doların üzerine çıkan küresel organik gıda satışlarının bu yıl yüzde 25’in üzerinde büyümesi ve beş yıl içinde 150 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca, internet üzerinden satılan bu ürünlere talep oldukça arttı. İşte bu hafta size 3 üreticiden bahsedeceğim. Biri zeytinyağı bir diğeri ise tropikal meyve üretiyor. Diğeri ne mi yapıyor? Sebzeleri kurutup, vitamin kaybı olmadan size gönderiyor. Size ise sadece onu ısıtıp yemek kalıyor...
#DoğalOrganik adı altında satılan yumurtalar konusunda tüketicileri uyaran, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, "Sepetlerin içerisine bir miktar saman konmuş ve hatta tavuktan yeni çıkmış görünümü vermek için tavuk pisliğine bulanmış yumurtalar vatandaşı aldatıcı şekilde piyasaya sürülüyor" dedi.
#Organik YumurtaKüçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteğiyle Gölbaşı’nda atölye açan ve kimyasal madde içermeyen organik kumaşlardan bebek kıyafetleri tasarlayan Gülhan Keser, çalışmalarıyla dünya markası olmayı amaçlıyor.
#Aybüke İnal KAMACI/AA“Bağışıklığımı nasıl güçlendireceğim?” Şüphesiz koronavirüs salgınıyla birlikte hem doktorlara en çok sorduğumuz, hem de internette arattığımız yegâne sorulardan biri bu. Cevabı ‘organik’ pazarında arayanların sayısı ise bir hayli fazla. Hele ki sosyal medya organik ürün satanlarla dolu. Ama dikkat! Çünkü organik diye aldığınız ürünlerin çoğu organik olmayabilir. Bakın uzmanlar neler anlatıyor...
#YazarTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sosyal medyada ve bazı e-ticaret sitelerinde "organik", "yöresel", "hakiki" gibi tanımlarla sahte ürünlerin piyasaya sürüldüğünü belirterek, "İnternetten ya da merdiven altı yerlerden bu ürünler rastgele alınmamalı, doğrudan kendi bildiğimiz bir üreticiden ya da tanıdığımız esnaftan alınmalı." ifadesini kullandı.
#Organik ÜrünÇiftçilerin bir yıl boyunca emek verip yetiştirdiği üzümler, Gaziantep’te bağ bozumunun ardından toplanarak suyu sıkılıyor. Üzüm suyu günler süren meşakkatli ve zorlu yolculuğun ardından damlarda kurutularak pestil, muska, sucuk, pekmez ve tarhana gibi vazgeçilmez lezzetler haline getiriliyor.
#LezzetSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikFitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu mevsim geçişi nedeniyle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve mevsimsel alerjik rinitin sıklaşmaya başladığı bu günlerde ağrıların da artabileceğini vurguladı. Buyrukçu, bu ağrılara iyi gelecek ev yapımı masaj kreminin tarifini verdi.
#KremTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, endüstriyel ürünlerin çeşitli yollarla organik ve doğal ürün şeklinde pazarlandığına dikkati çekerek, “Vatandaşlarımız organik ve doğal ürün adı altındaki sahtekarlıklara kanıp parasını çöpe atmasın.
#GazetehaberleriDünyanın en büyük organik fuarlarından biri olan Nürnberg Uluslararası ’Biofach 2020’ Organik Ürünler Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye’den 38 firmanın katıldığı ve 15 Şubat’a kadar açık olan fuarda Ege’nin organik ürünleri ilgi odağı oldu.
#Biofach 2020Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya "Muşmula üretiminde hiçbir şekilde zirai ilaç kullanmıyoruz. Şifa kaynağı olan organik muşmula meyvemiz, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yurt içi pazarlarından yoğun ilgi görüyor hatta bazı tüccarlar, ürünü tarladan alıyor" dedi.
#MuşmulaYiğit Doğan Çelik kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1988 doğumlu olan Yiğit Doğan Çelik, eğitim hayatına İngiltere’de devam etmiş ve profesyonel iş yaşamında dikkat çekici adımlar atmıştır. Özellikle Merzigo’daki liderliği ile tanınan Yiğit Doğan Çelik, girişimcilik ve liderlik becerileriyle dikkat çekmiştir. Peki, Yiğit Doğan Çelik kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Yiğit Doğan ÇelikÇeşit çeşit taze otlar ve enginar mutfağımızda misafir şu sıralar. Birbirinden lezzetli yemekler yapmamıza imkân veren bu ürünler doğru kullanıldığında tabaklara sınıf atlatıyor. Lezzetli Hayat yazarımız Gülay Barbaros Altan “Ben bahara bahar demem evde taze bakla, taze enginar, şevketibostan, ısırgan pişirmedikçe” diyor.
#Metroİstanbul'da Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül'ün, kamu ihalelerinden yasaklı firmaların katılımına göz yumarak ihale süreçlerini usule aykırı şekilde tamamlattığı belirtildi. Öte yandan Fidan Gül adliyedeki işlemleri sonrası tutuklandı.
#Beykoz Belediyesiİstanbul'da Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül'ün, kamu ihalelerinden yasaklı firmaların katılımına göz yumarak ihale süreçlerini usule aykırı şekilde tamamlattığı belirtildi. Öte yandan Fidan Gül adliyedeki işlemleri sonrası tutuklandı. Öte yandan Gül ifadesinde, 'belediyenin yaptığı tüm işlemler hukuksuzdur.' diyerek sorumluluğun tutuklu Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de olduğunu belirtti.
#Beykoz BelediyesiEnginar tezgâhlara düşünce baharın geldiğini anlıyoruz. Hem sağlık açısından faydalı hem de ana yemekten başlangıca yapılabilecek çok fazla tarif var. ‘Enginar Tarihi l Tarifi’ ve ‘Çanak-Enginar Hasanağa’ kitaplarının yazarı şef Aydan Üstkanat enginarla lezzetlendirilen farklı reçetelerini paylaştı, yazarımız Ebru Erke ise sipariş verebileceğimiz favori enginar üreticilerini listeledi.
#Melis YılmazElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitİLETİŞİM Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İklim Kanunu Teklifi'nin kurum ve kuruluşların daha az enerji ve çevresel zararla üretim yapmalarını sağlayacak düzenlemeler öngördüğünü, bireysel özgürlükleri kısıtlayan herhangi bir hükmü olmadığını açıkladı.
#EnerjiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcının tarama faaliyetlerine yeni bir soluk getireceğini belirterek, "Yerli tersanelerimizde inşa edilen bu gemimiz, çevreci tasarımı ve etkin performansıyla filomuzun yeni gurur kaynağı olacaktır." dedi.
#Abdulkadir UraloğluHavalar yavaş yavaş ısınıyor, böcekler hareketlenmeye başladı. “Basit bir böcek ısırığı ne olacak ki” diyoruz ama her yıl böcek ısırığı sonucu yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor. Oysa yapılacak basit ilkyardım müdahalesi ile onlarca hayatın kurtulması mümkün. Peki siz yaşadığınız bölgedeki riskler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte bölge bölge risk haritası...
#SağlıkEmine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ve BM Genel Kurulu’nda 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü kabul edilmesiyle uluslararası boyut kazanan ‘Sıfır Atık Hareketi’ 7 yaşında. 7 yıllık harekette 74.5 milyon ton atık geri kazanıldı, ekonomiye 256 milyar lira katkı sağlandı.
#Emine ErdoğanÇukurova Üniversitesi yenilenebilir enerji ile kendi elektriğini üreten üniversiteler arasında yerini aldı. Çukurova Üniversitesi bilime ve topluma yaptığı katkıların yanı sıra çevreye ve yeşil vatana katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji santralini kullanıma açtı.
#Çukurova ÜniversitesiKöpekler, sadece sadık bir dost değil, aynı zamanda sahiplerinin sağlık sorunlarını önceden hissedebilen özel canlılar da olabiliyor. Breanna Bortner, bu olağanüstü yeteneğin ne kadar gerçek olduğunu kendi deneyimiyle keşfetti. Üçlü negatif meme kanseri teşhisinden önce, köpeği Mochi’nin garip davranışları sayesinde tehlikeli bir durumu fark etti. Mochi, Bortner’ın göğsünü koklamaya ve patilemeye başlayarak adeta sahibinin hayatını kurtardı. Peki, köpeklerin bu olağanüstü yeteneği nasıl çalışıyor? İşte Breanna Bortner’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkBaşkentte bu yıl yağışların az olmasının kent tarımını olumsuz etkilediğini belirten AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, “Ankara ve çevresindeki tarım arazileri büyük ölçüde yağışa bağlı sulamaya ihtiyaç duyar. Su yönetimi ve akıllı sulama sistemleri hayata geçirilmeli, kuraklığa dayanıklı ürün çeşitleri geliştirilerek çiftçilere sunulmalıdır” dedi.
#AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin AtarYaşını duyanlar inanamıyor, yalan söylediğini düşünüyor. Hiçbir estetik ameliyatı yok, botoks ya da dolgu gibi işlemler yaptırmıyor, hatta çoğu zaman makyaj bile yapmıyor. Peki 60 yaşını aşmasına rağmen bu doğal ve genç görünümü nasıl kazandı? DJ ve oyuncu olan Eudie Okorog güzellik sırlarını anlattı.
#GüzellikSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâMillî Eğitim Bakanlığınca öğrencilerde geri dönüşümü teşvik etmek, çevre bilincini artırmak ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla okul öncesinden liseye tüm okul kademelerinde düzenlenecek “Sıfır Atık Yarışması” için başvurular başladı.
#Sıfır Atık YarışmasıGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#SağlıkAnadolu ezgilerini elektronik müzikle harmanlayan, yenilikçi ve özgün sound'u ile tanınan Hey! Douglas, bu kez "Kesik Çayır" ı sevenleriyle buluşturuyor. Aynı zamanda müzik prodüktörü olan Hey! Douglas, geçmişin melodilerini günümüzün modern ritimleriyle buluşturduğu müziğiyle geniş bir dinleyici kitlesine hitap ediyor. Hey! Douglas ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Kesik Çayır ve müzik adına hurriyet.com.tr okurları için tüm merak edilenleri yanıtladı...
#Hey! DouglasKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yürütülen kazı çalışmalarıyla insanlık tarihine ışık tutan Şanlıurfa'daki Karahantepe'de büyük bir adım attıklarını belirterek, kazı alanını koruma çatısı ile buluşturarak binyılların izlerini geleceğe taşıyacaklarını bildirdi.
#KarahantepePınar Labne, 2024 yılında Fransa, İsviçre, İrlanda, Finlandiya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan ve Bosna Hersek’e ihraç edilmeye başlandı. İlk kez 1984 yılında tüketicileri ‘labne’ lezzetiyle buluşturan Pınar Labne, 2024 yılını yüzde 26.4’lük pazar payıyla lider olarak tamamladı.
#Pınar LabneTerör örgütü PKK/KCK'nın yönetiminde belediyelere örgüt mensuplarının yerleştirildiği iddiasıyla düzenlenen operasyonda tutuklanan, Kartal ve Ataşehir belediye başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu tutuklu 10 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detaylarına ulaşıldı. İddianamede, Sancaktepe belediye meclis üyesi sanık Elif Gül'ün, eşi Fethi Ahmet Gül ve kızı Dilan Gül ile terör örgütünün kırsal alanında 1-2 Kasım 2014'te çekilen fotoğraflarının bulunduğu belirtildi.
#Terör