Koronavirüs salgını nedeniyle dünyayı altüst eden 2020, Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli bilimsel arkeolojik kazılar için bereketli bir yıl oldu. Kazılar pek çok şehirde devam etti. Aynı zamanda büyükşehirlerdeki hafriyatlarda ortaya çıkan arkeolojik alanlarda kurtarma kazıları gerçekleştirildi. İşte İstanbul’dan Van’a, arkeoloji alanında bu yılki en önemli keşifler:
#GazetehaberleriOrdu'da, 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde son 2 yıldır sürdürülen arkeolojik kazıda 2 bin yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli, Dionysos ile Tanrı Pan figürü bulundu. Türkiye'den ve dünyanın değişik kentlerinden son 2 yılda Ordu'ya gelen yaklaşık 1 milyon kişi, kaleyi ziyaret etti. Kalenin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla ilgili çalışmalar da başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, kalede bulunan eserlerin Ordu'ya yapılacak Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini açıkladı.
#OrduDillere destan yeşili, yazın bile yağan yağmurları, fındığı, turşusu, lahanası derken daima gezilmesi gereken yerler listesinde olan Ordu’nun özellikleri bu kadarla bitmiyor. Ordu Kurul Kalesi'nde, yürütülen kazıda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğunu duymuşsunuzdur. Peki Karadeniz’in güzel şehri Ordu’nun adının efsanelerde bile geçtiğini biliyor muydunuz? İşte size tarihi ve yeşili ile Ordu gezi rehberi…
#OrduDoğu Karadeniz’de yapılan ilk arkeolojik kazı olan tarihi Ordu Kurul Kalesi’nde geçen hafta bulunan "Ana Tanrıça Kibele Heykeli"ni görmek için binlerce insan kazı alanını ziyaret ediyor. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 25 arkeolog tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Ordu Kurul Kalesi’nde geçen hafta yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve 110 santim boyunda, tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu. Kalede heykel bulunduğunu öğrenen binlerce kişi, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi. Ordukent merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi’nearaçlarıyla gelenler, 300 basamaklı merdiveni çıkarak heykeli yerindegörme fırsatı buldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sosyal medyahesabından yaptığı açıklamada, bir hafta içerisinde yaklaşık 10 binkişinin Kurul Kalesi'ni ziyaret ederek heykeli gördüğünü belirtti.Yılmaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:"KurulKalesi’nde devam eden arkeolojik kazılarda 2 bin 100 yıldır tahtındaoturan Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulunmuştu. Hemşehrilerimiz, KibeleHeykeli ve Kurul’u görmek için o günden sonra Kurul’a adeta akınettiler. 5 günde ziyaretçi sayısının 10 bine ulaştığını öğrendik vemutlu olduk. Önceki yıllarda Kurul Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar içinsadece 50 bin lira ödenek ayrılırken, bu yıl Büyükşehir olarak 1 milyonlira ödenek ayırmıştık. Çalışmaların meyvesini vermesi bizleri de mutluetti. Kurul Kalesi Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak. İnşallah bizler de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.
#OrduUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaşım ve haberleşmede 21 yılda 198 milyar dolar yatırım yaptık, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık, 197 milyar dolar ilave yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluSivas’ın Hafik ilçesine bağlı Durulmuş köyündeki oyuk merak konusu olmuştu. Bulunan gizemli oyuğun sırrı çözüldü. Mithridates döneminde inşa edilen gizemli yapının su sarnıcından öte ileri bir teknoloji barındırdığı ifade ediliyor.
#OyukOrdu'da 6'ncı Mithridates dönemine ait olan ve daha önce 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi'ndeki kazılarda yeni giriş kapısı, depolama alanları ile 14 küpe ulaşıldı. Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, "Önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki, çok önemli eserler ortaya çıkacak. Yaklaşık 3 bine yakın eser elde ettik" dedi.
#OrduOrdu'da 6'ncı Mithridates dönemine ait olan ve daha önce 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi'ndeki kazılarda yeni giriş kapısı, depolama alanları ile 14 küpe ulaşıldı. Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, "Önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki, çok önemli eserler ortaya çıkacak. Yaklaşık 3 bine yakın eser elde ettik" dedi.
#OrduTürkiye'de tahtında oturan ilk 'Ana Tanrıça Kibele' ve Bereket Tanrısı Dionysos heykelinin bulunduğu Ordu'nun 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan kalede, 10 yıldır yapılan çalışmalarda 2 bini aşkın tarihi eser bulundu. Kaleden çıkartılan eserler üzerinde yapılan incelemelerde M.Ö. 2'nci ve 1'inci yüzyıllarda kaleye yerleşim yapıldığı, Helenistik Pontus Kralı 6'ncı Mithradates’in kalesi olduğu belirlendi.
#Karadeniz