Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çiftçi: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birliklere üye arıcılara 2017 yılı için planlanan destekleme ödemelerine başlandı. Ülke genelinde yaklaşık 47 bin üreticiye 60 milyon lira destekleme ödemesi yapılması planlanıyor" açıklamasında bulundu.
#Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın ÇiftçiORDU’da Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye’de az sayıda arıcı tarafından yılda yaklaşık 60 kilogram üretilen arı sütünün kilosunun 3- 5 bin TL’den satıldığını söyledi. Aydın, "Arı sütünün yaygınlaştırılması amacıyla Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) tarafından hazırlanan proje kapsamında arıcılara eğitim veriliyor" dedi.
ORDU’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler beraberinde AKP milletvekili Enver Yılmaz ile Arı Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Üreticiler, Sivas Valiliği ve Zara Kaymakamlığı’nın talimatıyla Zara’da kendilerine yer verilmediği ve jandarma tarafından engellendiklerini söyleyince, Bakan Güler telefonla Sivas Valisi Veysel Dalmaz’ı aradı. Vali Dalmaz’ın olayla ilgileneceğini söylemesi üzerine sinirlenen Bakan Güler, “Sayın Vali ilgilenmenizi değil ben çözmenizi istiyorum” dedi. Ardından da kendisine ikram edilen baldan yiyerek, “Enerji Bakanı da enerji alır” diye espri yaptı. Güler fındık fiyatının pazartesi günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu'nda belli olacağını söyledi.
Canlı çeşitliliği ile birlikte on binlerce arının yaşam alanı da orman yangınlarında zarar gördü. Ülkemizdeki arıların neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Muğla'daki yangınlar, özellikle çam balı üretimi için kırmızı alarm veriyor. İşte detaylar...
#Orman YangınıHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre geçen yıldan itibaren bal üretimi ve satışında barkodun zorunlu hale getirilmesinin tüketiciye güven verdiği, şikayetleri de azalttığı bildirildi.
#Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği- Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve gelişimlerini sağlamak için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Şahin:- "Kışlaktan dirençli bir şekilde çıkan arılar, gelişim süreçlerini tamamlamak ve bal üretimine katılmak için Anadolu'ya göç ediyorlar. Özellikle meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman arıcılarımız profesyonel arıcılığın gereğini yerine getiriyorlar"
Türkiye 2015 yılında bal üretiminde Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de 6.8 milyon arı kovanı var. Geçen yıl ülke genelinde 103 bin ton bal üretildi. Söz konusu bal üretimine sahte ballar dahil değil!
#Bal