Sevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol KalyoncuTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERPandemi döneminde onkoloji hastalarına aşı yapılabilir mi? konusunu hekimler olarak detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirten Prof. Dr. Turgut İpek, “Onkoloji Konseyinde bu konu değerlendirildi. Hastalarımız için ekstra bir yan etki söz konusu değil. Kanser hastalarımız rahatlıkla Kovid-19 aşılarını olabilirler” dedi.
#Prof. Dr. Turgut İpekANKARA'da Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, kanser hastalarının pandemi nedeniyle kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyleyerek, "Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen kontroller tanı ve tedavi süreçlerinde aksamalara neden oluyor. Bu aksamalar da sinsice ilerleyen onkolojik hastalıkların erken teşhis olanağını ortadan kaldırarak, tedaviden istenilen sonuçların elde edilmesini engelliyor" dedi.
#Uzman Prof. Dr. Deniz YamaçKanser koronavirüs enfeksiyonu riskini ve mortalitesini artıran komorbid hastalıklardandır. Son 6 ay içinde aktif kemoterapi, herhangi antikor veya hedefe yönelik tedavi veya yoğun radyoterapi almakta olan, kök hücre nakli yapılmış kanserli çocuklar hem bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle enfeksiyona duyarlıdırlar, hem de kontrol, tetkik ve tedaviler nedeniyle enfeksiyonlu veya taşıyıcı kişilerle temas riskleri yüksektir. Bu nedenle hem hastalar hem de aile üyeleri ve bakım verenleri başta el yıkama olmak üzere kişisel korunma önlemlerine azami ölçüde dikkat etmelidir. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe, pandemi döneminde kanserli çocukların takip ve tedavileri hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsTüm dünyada Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri her geçen gün artıyor. Bu durum özellikle tedavi ve takipleri devam etmesi gereken kanser hastalarının koronavirüs endişesi ile kontrollerini ertelemesine neden olabiliyor. Aynı şekilde hali hazırda kanser hastası olduğunu bilmeyen ancak fark ettiği belirtilerle ilgili doktora başvurmakta geciken kişiler de erken tedavi şansını kaçırabiliyor.
#PandemiEnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, risk grubunda bulunan kişilerin ve 65 yaş üstündekilerin grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, "Grip aşısı Türkiye'ye Ekim 15 ve Ekim sonu gibi girecektir. Grip aşıları, Türkiye'ye girişinden itibaren yaptırılmalı" dedi.
#Grip AşısıKoronavirüs salgını sürecinde vücudun savunma sisteminin güçlü olması gerekiyor. Uzmanlar bu noktada medikal ozon tedavisini öneriyor. Peki nedir medikal ozon tedavisi? Ne işe yarar? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Gün anlatıyor.
#Medikal Ozan TedavisiUzmanlar, kadınların özellikle pandemi döneminde evde kullandığı kimyasal saç boyalarının içerdiği risklere karşı uyardı. Onkoloji hastaları ile alerjik bünyeye sahip kadınlarda saçların sık boyanmasına bağlı olarak deride ve ciltte istenmeyen reaksiyonlarla karşılaşılabildiğini ifade eden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yasemin Fatih Amato, kızarıklık, kaşıntı, yanma hatta gözlere kadar gelen ödem oluşmasına karşın bitkisel bakımlar önerdi.
#Saç BoyamaKORONAVİRÜS nedeniyle birçok insan hastaneye gitmekte endişe duyarken kanser hastaları tedavilerine devam etmek zorunda. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Alış, koronavirüs sürecinde kanser hastalarının izolasyona her zamanki kadar dikkat etmesi gerektiğini ve C ile D vitamini düzeylerini yüksek tutması gerektiğini belirtti. Salgın sürecinde sık sık dikkat çekilen bu iki vitamine vurgu yapan Prof. Dr. Alış, " C ve D vitamininin yüksek dozlar ile alınması direncinizin yükselmesi ile sonuçlanacaktır” dedi.
#Prof. Dr. Halil AlışYaşadığımız çevre, stres, genetik yapı ve beslenme faktörü kanserin oluşum nedenleri arasında yer alıyor. Beslenmenin kanser oluşumundaki önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, onkoloji hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#Beslenme Önerileri