SAMANYOLU Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile tutuklu polislerin avukatları, 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne atanan yeni hakimin tahliye kararını yok hükmünde saymasına tepki gösterdi. Avukatlar, tahliye kararının uygulanması için yarın Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.
#Samanyoluİstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar vermesinin ardından Başsavcılık gece saatlerinde yazılı açıklama yaptı.
#TahliyeŞişli’deki bir avukatlık bürosu polis tarafından abluka altına alındı. Büro avukatlarından Ömer Turanlı, polislerin soruşturmada ismi geçen eski polis müdürü Nazmi Ardıç’ı aradığını ancak Ardıç’ın kendisi ya da arkadaşlarının müvekkili olmadığını söyledi.
#Abluka14 Aralık Operasyonu kapsamında 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ‘örgüt yöneticisi’ suçlamasıyla, emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve emniyet amiri Mustafa Kılıçaslan da örgüte üye oldukları iddiasıyla tutuklandı. Kararda Fethullah Gülen için ‘şüpheli’ denilirken, 7 kişiyle birlikte, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da yurtdışına çıkış yasağıyla serbest kaldı.
14 ARALIK’ta düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 12 kişinin silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla tutuklanmaları talep edildi. Şüphelilere Tahşiye ve Rahle Yayınevi’ne düzenlenen operasyonla ilgili sorular soruldu. Mahkeme şüpheliler hakkındaki kararını bugün saat 14:00'te açıklayacak.
Casusluk soruşturması kapsamında serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 polisten 2’si daha teslim oldu. Polislerden Faruk Kıvrak ve Mücahit Gökoğlu, avukatlarıyla birlikte İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek nöbetçi hakimliğe çıktı. Polislerin serbest kalıp kalmayacağı nöbetçi hakimlikteki ifadelerinin ardından belli olacak. 17 polis arasında yer alan Mehmet Kılıç ve Hidayet Kemal de ifade vermeye gelmiş, sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.
22 Temmuz operasyonu kapsamında serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 polisten Mehmet Kılıç avukatı Osman Ertürk ile adliyeye gelerek teslim oldu. İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ömer Köse'nin de avukatı olan Ömer Turanlı ise yakalama kararı çıkaran mahkemenin hakimin gelmediğini vurgulayarak, Çağlayandaki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.
Çağlayan Adliye’sinde sorguları devam eden 49 emniyet mensubunun avukatları açıklama yaptı. 38 saat süre geçmesine rağmen 7 kişinin sorgusunun yapıldığını ifade eden avukatlar, "Bu tür dosyalarda bir hakimle soruşturma süreci yürütülmez. Hakim belli bir noktadan sonra kilitleniyor, yoruluyor. Süreç yürümüyor" diye açıklama yaptı.
Polisin polise sahurda düzenlediği ‘Paralel’ baskınla gözaltına alınan 76 polis ‘casusluk’la suçlanıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ‘Selam Tevhid’ örgütünün ‘Emin’ kod adlı üyesi sıfatıyla telefonları dinlenip kaydedildi. MİT Müsteşarlığı’nın internet sitesi de izlendi. Ayrıca TÜBİTAK’ın üst düzey kriptoloji uzmanının da dinlenenler arasında bulunduğu belirtildi. Gözaltındaki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Yurt Atayün ve Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’ye bu kişilerin terör soruşturmasıyla ilgisi ve ne amaçla dinlendiği sorulacak.
22 Temmuz Operasyonu'nda gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, sorguda 25 sayfalık soru olduğunu söyledi. Turanlı, savcının ek gözaltı süresi aldığını öğrendiklerini de belirtti. Turanlı ayrıca eşi fenalık geçiren Emniyet Müdürü Ömer Özüyılmaz'ın durumunun iyi olduğunu söyledi. 22 Temmuz operasyonunda 115 kişiden 105'i gözaltına alınmıştı.
İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi “Twitter”üzerinden manken Nilay Dorsa'ya “tehditte bulunduğu” gerekçesiyle bir sanığın 5 ay hapis ve “hakaret ettiği” gerekçesiyle de bin 500 TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Verilen hükmün açıklanmasının 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılması kararlaştırılan bu dava, Türkiye'de twitter üzerinden yapılan tehdit ve hakaret suçlamalarına ilişkin hapis cezası verilen ilk dava olma özelliği taşıyor.
İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi “twitter” üzerinden manken Nilay Dorsa'ya “hakaret ettiği” ve “tehditte bulunduğu” gerekçesiyle 9 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanık Sercan Dinçşahin hakkında, duruşmaya gelmediği için “yakalama emri” çıkarılmasına karar verdi. Bu karar, “twitter”da yapılan hakaret davalarıyla ilgili bir ilk olma özelliği taşıyor.