Canlıların ölümden sonra biyolojik ve fizyolojik olarak elastikiyetini kaybetmesi, katılaşması "ölüm katılığı” olarak tanımlanmaktadır. Rigor mortisin bir diğer adıyla ölüm katılığının biyokimyasal nedeni, kas dokusundaki temel enerji kaynağı ATP'nin tükenmesi ve kas fibrillerinin gevşeme için gerekli olan enerjilerini temin edememeleridir. Peki, Ölüm Katılığı (Rigor Mortis) nedir?
#Ölüm KatılığıKurban bayramında et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için kırmızı et ve tatlı tüketiminin miktarına ve sıklığına dikkat edilmeli, porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Diyetisyen Gülçin Işık, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri 10 maddede derledi. Bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.
#BayramSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiKurban Bayramı’nda et, hamur işi ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Özellikle kurban kesiminin hemen sonrasında yenilen kavurma ile bayram boyunca aşırı tüketilen et, sindirim ve kalp-damar sistemi başta olmak üzere genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor. Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen tatlılar ise kan şekerinin hızla yükselmesine yol açıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirmek için önemli önerilerde bulundu.
#Kurban Bayramı Tatili