Geometrinin babası olarak kabul gören Öklid, gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeşleştirilen kişidir. Düzlem geometrisi, aritmetik, sayılar kuramı, irrasyonel sayılar ve katı cisimler geometrisi Öklid’in kitabında ele aldığı başlıca konulardı. İşte, Öklid’in hayatına dair bilgiler…
#ÖklidGünlük yaşamda “mantık” kavramının bir kabuller kümesine işaret etmek amacıyla kullanımına sıkça rastlarız. “Benim mantığıma uymuyor”, “toplum mantığına aykırı” şeklindeki ifadeler bunun tipik örnekleridir. Ne var ki bu kavram, yaklaşık 2 bin500 yıllık geçmişiyle bir bilimin de adı. Mantığın bir bilim olması, kurallarının kişiye ve topluma bağlı olmaması, tıpkı matematik gibi genel geçerli kurallarının olması demek. Dolayısıyla da bir akıl yürütmenin doğruluğundan emin olabilmek için mantık kurallarını bilmek kaçınılmazdır. Ne var ki böyle bir durumda “o halde mantık (yani çıkarım) kurallarını bilmeyen bir kimse doğru düşünemez mi?” gibi bir soru akla gelebilir.
#MantıkMatematik denklemlerine, geometri teoremlerine destek veren Ömer Hayyam, doğum gününde biyografisi ile araştırılmaya başlandı. Astronomi, matematik, fizik ve tıp alanında önemli katkılar sağlayan Ömer Hayyam, Pascal Üçgeninin temellerini atan isim olarak bilinmektedir. İşte, Google'ın da ana sayfasında yer verdiği Ömer Hayyam hakkında bazı bilgiler
#Ömer Hayyam Kimdir?