okan tüysüz haberleri sayfasında okan tüysüz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 130 okan tüysüz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi.
#DepremTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#DepremBir yerde bir kez deprem olduysa yeniden olacağını söyleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Kuzey Anadolu’dan geçen fay hattında stres artmış durumda. Fayın iki ucu, yani Marmara ve Bingöl’de deprem her an olabilir. Depremin yerini, şiddetini ve zamanını aynı anda bilemiyoruz” dedi.
#Okan TüysüzMerkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4.1 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. Peki bu depremin beklenen büyük İstanbul depremi ile bağlantısı var mı? 4.1 büyüklüğünde olmasına rağmen neden bu kadar şiddetli hissedildi? Tüm merak edilen soruları dün de deprem uyarısında bulunan İTÜ Öğretim üyeleri Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz değerlendirdi.
#İstanbulİtalya'dameydana gelen depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. OkanTüysüz, "Burası oldukça yoğun bir aktivitenin yaşandığı bir bölge.Bölgede sadece 24 saat içinde 35-40 tane öncü depremmeydana geldi. 'Geliyorum' diyen bir deprem. Yaygın rastlanan bir durumdeğil" yorumunu yaptı. Prof. Tüysüz, İtalya'daki depremin Türkiye'den geçen fay hatlarını etkilemesinin ise mümkün olmadığını söyledi.
#İtalyaGüneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise " Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
#DepremMalatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Bu artçı bir depremdir. Bunların yaşanabileceğini biliyoruz. Bu artçılar devam edebilir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 5 ve üzerini geçen depremler olmasını bekliyoruz." dedi.
#MalatyaMalatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Bu artçı bir depremdir. Bunların yaşanabileceğini biliyoruz. Bu artçılar devam edebilir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 5 ve üzerini geçen depremler olmasını bekliyoruz." dedi.
#Depremİstanbul deprem risk haritası, Çanakkale'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremler gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre Çanakkale'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan hissedilen deprem sonrası gözler İstanbul'da fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. Depremin ardından vatandaşlar MTA diri fay hattı haritası 2024 yılı güncel verilerine yoğunlaştı. Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da bu sebeple gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, İstanbul'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve konu hakkında ayrıntılar.
#Mta Diri Fay Hattı Haritası 2024AFAD, Çanakkale'de saat 21.38'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin meydana geldiği bölgede 1953 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirten Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum" dedi. Öte yandan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi.
#ÇanakkaleSon dakika haberi... Marmara Denizi'nde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem; İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan da hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, deprem sonrası yaptığı açıklamada " AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
#Son DakikaBursa Gemlik Körfezi’nde dün sabah 3 dakika arayla 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler İstanbul ve İzmir’den de hissedilirken korkuya neden oldu. Depremden saniyeler önce birçok Android telefon kullanıcısına bildirim gitti. Telefonlarında “Yakındaki deprem: Hafif sarsıntı bekleniyor, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde” bildirimlerini gören kullanıcılar, önce şaşırdı, sarsıntıyı hissetti ve sosyal medyada aldıkları bildirimleri paylaşmaya başladılar. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2 kişinin kaçarken düşüp yaralandığını açıkladı.
#DepremMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. CHP'deki 'değişim' tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik "En hayırlısı kendisi çekilip gitmesi lazım. Yani dünyada ülkeleri görüyorsunuz, bir seçim kaybediyorsa bir lider ne yapıyor, hemen istifasını veriyor, çekip gidiyor. Fakat bunda böyle bir şey yok." ifedelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanDeprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi.
#DepremAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
#DepremTBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun dinlediği yerbilimciler, olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Naci Görür şehirde kanalizasyon şebekesinin çökeceğini söylerken, Prof. Dr. Okan Tüysüz “90 bin bina depreme dayanıksız, İstanbul’un yüzde 20’sinde zemin zayıf” dedi...
#İstanbulFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#DepremDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul DepremiTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk Kalkanıİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiBu ülkeyi çok seviyoruz. Son depremde gösterilen dayanışma, yaşama umudumuzu çoğaltıyor. Başkasının acısını paylaşmak, birlik olabilmek çok önemli ve biz bu süreçte buna sıkça şahit olduk. Hepimize tekrar geçmiş olsun ve başımız sağolsun... Deprem, yazarları ve yayıncıları nasıl etkiledi? İçinden “deprem” geçen en etkili kitaplar hangileri? Geride bıraktığımız hafta boyunca ben de bunları araştırdım...
#Ahmet ÜmitSon dakika haberine göre; 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunan AFAD, tsunami uyarısını ise kaldırıldığını duyuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Müstakil bir deprem oldu. Biri Antakya, biri Defne, biri Samandağ'da 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. 3 binada arama kurtarma çalışması yapılıyor" ifadelerini kullandı. Enkaz altında kalan 3 kişinin de cansız bedeninin çıkarılmasıyla can kaybı 6'ya yükseldi. Bakan Koca ise depremin ardından yaralı sayısının 294'e yükseldiğini ve 18 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
#DepremHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayAFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Orhan Tatar çarpıcı detayları paylaşırken, 'bin 400'ün üzerinde artçı deprem oldu. Hasarlı binalardan belli süre uzak durulmalı.' dedi.
#AFAD