Kurban Bayramına sayılı günler kala, gözleri açık uyumak olarak da bilinen yol hipnozuna karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Uzun yola çıkacak kişilere Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "Bu durum yolculuktan 2,5 saat sonra ortaya çıkıyor. Gece yola çıkmamak ve sık sık molalar vermek gerekiyor" dedi.
#TrafikKurban Bayramına sayılı günler kala, gözleri açık uyumak olarak da bilinen yol hipnozuna karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Uzun yola çıkacak kişilere Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "Bu durum yolculuktan 2,5 saat sonra ortaya çıkıyor. Gece yola çıkmamak ve sık sık molalar vermek gerekiyor" dedi.
#Yol HipnozuProf. Dr. Adnan Ayaz, deniz suyu sıcaklığının çok uzun süre 14-16 santigrat derecede sabit kalması nedeniyle Marmara Denizi’nin müsilajla kaplandığını söyledi. Son günlerde deniz suyu sıcaklıklarının 24 santigrat derecenin üzerine çıkmasıyla müsilaj üretiminin durduğunu belirten Ayaz, “Şu anda sular çok bulanmış durumda. Bu görüntü, müsilajın suda çözündüğünü, bakteriler tarafından parçalandığını gösteriyor" dedi. Öte yandan alınan son verilere göre, Marmara'nın güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balıkesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.
#ÇANAKKALEÇanakkale’de su altı tutkunu Muzaffer Mut (75), geçen yıl balıklarla yüzüp akvaryumu andıran görüntüler çektiği Dardanos mevkisinde bu sene müsilajın verdiği zararı görüntülemenin üzüntüsünü yaşadı. Mut, 'Deniz bu sene artık S.O.S. vermeye başladı. Biz bunu geç de olsak anladık. Denizin için tamamen ölü” ifadelerini kullandı.
#ÇanakkaleMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#MüsilajMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#Marmara DeniziMüsilajın denizdeki canlılara ve tüketilmeleri halinde insan beynine etkilerini değerlendiren Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "İtalya'da 2011 yılında yapılan çalışmaya göre, müsilajın içindeki yağlı yapının cıva, bakır gibi ağır metalleri tutmaya yatkın olduğunu ortaya koydu. Deniz dibine çöken müsilajın kabuklu deniz canlıları tarafından süzülmesi ve bunların gıda olarak tüketilmesi felç, Alzheimer, ALS, MS, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artırmaktadır" dedi.
#MüsilajAile içi şiddetin kadın beyni üzerindeki etkisi araştırıldı. İspanya’da 28’i şiddet gören 60 kadın üzerinde yapılan araştırma, duygusal ya da fiziksel fark etmeden şiddetin, kadın beynini küçülttüğünü ortaya koydu. Nöroloji Uzmanı Oğuzhan Onultan, “Şiddetin her çeşidi, kişinin algısını, karar vermesini, hafızasını, görme alanlarını, uzaysal ve mekansal algısını ve yargı mekanizmalarını etkiliyor” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Oğuzhan OnultanKovid-19 pandemisi nedeniyle şehir merkezlerinde yaşayan insanlar, kendilerini doğaya bıraktı. Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında parkları ziyaret eden insanların yüzde 26’sının önceki yıla göre doğayı nadiren veya hiç ziyaret etmediğini ortaya çıkardı. Özellikle kadınlar ve pandemide işini kaybedenler doğada vakit geçirirken nefes almak, egzersiz yapmak ve huzur bulmak başlıca dış mekan aktiviteleri arasında yer aldı.
#Seyahatİstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Ressam Işınsu Akyıldız, kalp kapakçığı ameliyatı sonrası felç geçirdi. Resim sevgisi ve Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan tarafından uygulanan tedaviyle sağlığına kavuşan Akyıldız, 13 yıl sonra ilk sergisini Burgazada’da açtı.
#Felç