10 bin yıldır güveçte yemek pişiriyoruz. Bu pişirme kaplarını ilk kim yaptı, bilmiyoruz ama bu toprak kaplarda pişen her şeyin çok lezzetli olduğuna eminiz. Size güveç kaplarını nasıl kullanacağınızı anlatıp farklı tarifler vereceğim. Onlardan biri, coğrafi işaretli Tavşanlı güveci... Budaksız meşe odunu yakılan fırında pişirilen bu geleneksel yemeği mum alevi gibi kısık ocakta pişirip afiyetle yiyebiliriz.
#GüveçZeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetBalıkesir'in Bigadiç ilçesinde özelikle nisan-haziran dönemlerinde yapılan "oğlak güveci", büyükşehirlerden ilçeye olan ilgiyi artırıyor. Bigadiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Değer, "İlçemizde oğlak etinin meşhur olma sebebi, bu hayvanların meralarda otlaması. Bitki örtümüz de bu etlere lezzet katan kekik türü otların bolca bulunması ve çok yumuşak olması. İlçedeki restoranlarda günlük 1,5 kiloluk 600 civarı, 1 porsiyon olacak şekilde ise 2 bin 500 civarı oğlak güveci tüketiliyor. 1,5 kiloluk porsiyonlar 5 kişilik oluyor" dedi.
#BalıkesirTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilŞahindere Kanyonu mükemmel manzarası ve doğal güzellikleri sebebi ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yazımızda Şahindere kanyonu nerededir, özellikleri, giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Şahindere KanyonuKula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın görkemli durağı Kula Peribacaları, sonbaharla birlikte dinginleşen yaşam enerjinizi ve sanatçı ruhunuzu yeniden harekete geçirecek. Volkanik geçmişi nedeniyle antikçağda ‘Yanık Ülke’ adıyla anılan bölge, Kapadokya’ya rakip güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
#HürriyetYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiRumlardan kalma taş evlerle dolu, Arnavut taşı kaldırımlı bir yer olarak düşlemişim Necati Cumalı’nın Urla’sını. Ah Urla viran Urla / Ömrümü yedin bitirdin, diye yazmış usta. Ne zaman ki arborotoriuma gideceğim, Urla öteki yüzü gösterecek. O zaman ‘viran’ lafı peşimi bırakacak, hüzün uçup gidecek...
Hafta sonu kaçamağı söz konusu olduğunda İzmirliler çok şanslı. Zira yanında yöresinde kısa sürede ulaşılabilecek pek çok harika yer bulunuyor. Deniz isteyenleri de, yemek meraklılarını da, tarihe düşkün olanları da, sportmenleri de, doğa aşıklarını da memnun edecek seçenekler sunuyor İzmir.