ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarınca, tercih aşamasındaki üniversite adayları ve veliler içi hazırlanan ve 159 Türk üniversitesinin, 2017 en iyi bilim alanları ile dünya sıralamalarındaki yerini gösteren raporu erişime sunuldu.
#ODTÜ Enformatik EnstitüsüODTÜ'lü bilim insanları, insan DNA'sının müziğini ve görselini çıkarabilen bilgisayar programı geliştirdi.ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Elif Sürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İçindeki Müzik" projesine, yüksek lisans öğrencisi Elif Bozlak ile başladıklarını ifade etti.Bir sanat enstalasyonu olarak başlayan projenin DNA'daki kromozomların gitar teli uzunluğuna ve ilgili notalara çevrildiği, mutasyonların LED'ler ve müzikle gözlenebildiği bir araştırma projesine dönüştüğünü bildiren Sürer, "bang. Art Prix Innovation'da sergilenen projemiz, 92 kişiden alınan verilerle Bologna'daki GOODTECHS 2018 akademik konferansında da sunuldu." dedi."Müziğin tınısı kişiden kişiye kültürden kültüre değişebilir mi?" diyerek yeni bir çalışma yaptıklarını ve İTÜ Uluslarası Müzik and Bilimler Sempozyumu'nda sunduklarını dile getiren Sürer, "Projemizde DNA'yı işitselleştirdik ve görselleştirdik diyebiliriz. Her insanı bir diğerinden ayıran özelliklerini müziğe ve bir yandan da ışık sinyallerine ve animasyonlara dönüştürdük." diye konuştu.Sürer, projelerinde insan DNA'sının melodisini ve görselini çıkarabilen bilgisayar programı geliştirdiklerini bildirdi.
#DNAODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, "Nanoteknolojiden, biyomedikale, Ortadoğu araştırmalarından, siber güvenlik araştırmalarına kadar 115 farklı alanda lisansüstü eğitim imkânı sunuyoruz. Bu programlarımıza öğrenci seçimi için başvuruları 28 Aralık'a kadar alacağız. Bu programlara uluslararası çapta bilimsel araştırma yapmak isteyenlerle yeni nesil endüstri kollarında kariyer hedefleyenleri bekliyoruz" dedi.
#ODTÜProf. Dr. Nazife Baykal, 11 yıl önce kurulan ODTÜ KKTC’nin yeni rektörü. Asıl uzmanlıkalanı siber güvenlik. Dünyanın ve Türkiye’nin sayılı uzmanlarından biri. Prof. Dr. Baykal, “Türkiye’nin siber güvenlik alanında olması gereken konuma erişmesi için üniversite ve özel sektörün desteklenmesi gereklidir” diyor.
#ODTÜ KKTCODTÜ’lü bilim insanları, geliştirdikleri yazılımla Prag’da düzenlenen uluslararası yarışmada dünya dördüncüsü oldu. Takımın geliştirdiği yazılım, göğüs kanseri ile ilgili lenf düğümlerindeki yayılmayı, gerçek laboratuvarlarda yapılan manuel yöntemlere yakın bir oranda doğrulukla belirledi.
#KANSERUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ‘tr’ uzantılı adreslere yaşanan siber saldırıya ilişkin "ODTÜ yeterli önlemi almamış" sözlerinin ardından ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, "Uluslararası standartlar uygulandı" dedi.
#Siber SaldırıHollanda Leiden Üniversitesi tarafından açıklanan dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına, Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri girdi. ODTÜ en fazla ülke birinciliği alan üniversite oldu. ODTÜ’yü İstanbul ve Ankara Üniversitesi takip etti.
Hollanda Leiden Üniversitesi tarafından açıklanan "dünyanın en iyi 500 üniversitesi" sıralamasına, Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri girdi. ODTÜ en fazla ülke birinciliği alan üniversite oldu. ODTÜ'yü İstanbul ve Ankara Üniversitesi takip etti.
ODTÜ’nün genetik mühendisler takımı, kimyasal sinyallere insan hücresi gibi tepkiler verebilen “canlı makineler” yapmaya olanak tanıyan “Mining for BioBricks” isimli yazılımlarıyla, ABD’de MIT’nin düzenlediği uluslararası proje yarışmasında, dünya ikincisi oldu.