Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Nükleer Düzenleme Kanunu’nun 08/03/2022 tarihli ve 31772 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla, ülkemizin taraf olduğu “Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Kişilere Karşı Hukuki Sorumluluğa İlişkin Paris Sözleşmesi” (Paris Sözleşmesi) ve ek protokolleri ile uyumlu yasal altyapıya kavuştuğunu ve işletenin sorumluluğunun çerçevesinin netleştirildiğini açıkladı.
#SEDDKFaaliyete geçmesi planlanan Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrallarının sigortalanması için nükleer sigorta havuzu kuruluyor. Havuzu DASK kurup yönetecek ve dünyanın 28’inci nükleer havuzu olacak. Santrallarda meydana gelecek kazalara karşı her bir santral için 700 milyon Euro sigorta teminatı verilecek.
#Noyan DoğanSigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre mikro ve küçük ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022'ye kadar kullandıkları kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşebilecek. Ayrıca ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına BES'te birikim yapabilecek.
#TBMMOn sekiz yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES'e aktarımına imkan sağlanması, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesini de içeren Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
#BESMeclis’e sunulan yeni torba kanun teklifi ile sigorta şirketlerinin sigortalamakta güçlük çektiği ya da teminat vermek istemediği riskleri sigortalayacak ‘Türk Reasürans Anonim Şirketi’ kurulacak. Şirketin sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait olacak. Böylece reel sektörün sigorta ihtiyacı karşılanacak.
#YazarTürkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sigorta şirketlerinin ekonomiye 133 milyar TL’lik fon yarattığını belirterek, “Bunun yüzde 85’i TL’de. Geçen sene de durum aynıydı. Bu da, yüzde 75’i yabancı sermayeden oluşan sigorta sektöründe, yabancı şirketlerin TL’ye olan güvenini gösteriyor” dedi.
#Gazetehaberleri‘Türkiye Finans Forumu’nda “Sigortacılığın Ekonomiye Katkısı ve Sektördeki Son Gelişmeler” başlıklı Sigorta ve Bireysel Emeklilik Oturumu düzenlendi. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Eureko Sigorta CEO’su Can Akın Çağlar ve Türkiye Sigorta Birliği BES Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan sektör hakkında son gelişmeleri değerlendirdi. 2017’nin özellikle sigorta ve bireysel emeklilik açısından önemli bir yıl olduğunu anlatan katılımcılar, “Otomatik katılım uygulaması başladı. 7 milyon kişi BES ile tanıştı. Yarısı girdi, yarısı çıktı. Bu kamunun pek hoşuna gitmedi. Üç-dört yıldır süren trafik sigortası sorunu çözüldü. Bu da sigortacıları memnun etmedi. Arkadan katılım sigortacılığı ile ilgili gelişmeler yaşandı... Kısacası 2017 sektör açısından dolu bir yıldı” dedi.
#Türkiye Finans ForumuSigortacılara göre Japonya’da yaşanan felaketin ekonomik boyutu 200 milyar dolara kadar çıkacak. Tsunami ve nükleer riskin sigorta kapsamına girmemesi nedeniyle, sigorta şirketlerinin ödeyeceği hasar 35 milyar doları ancak bulacak.