Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çevreci fabrika

GATAB, çevreye hiçbir zarar vermeden kentsel atıklardan gübre üretiyor.

KISA adı GATAB olan Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği, ülkemizin ve yerel yönetimlerin önemli çevresel sorunlarından biri olan, kentsel atıkların geri kazanılması için yaptığı çalışma ile güzel bir örnek oluşturdu.

Kemer-Beldibi-Göynük-Çamyuva-Tekirova-Çavuşköy Belediyeleri, Kuzdere ve Ulupınar Köyleri ile Olympos ve Phaselis antik kentlerini kapsamına alan ve bu yörelerin altyapı projelerini yürüten GATAB, geçen yıl, Kuzdere'de Alman teknolojisinden yararlanarak, Katı Atıkları Ayrıştırma ve Kompost Tesisi'ni hizmete soktu.

Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliği'nin desteğiyle kurulan tesis, 8.9 milyon Mark'a malolurken, bu paranın 2 milyon 666 bin Mark'ı, Turizm Bakanlığı'ndan, geri kalanı ise, birliğin kendi öz kaynaklarından sağlandı.

Tesiste, tamamen kapalı mekanlarda yapılan ayıklama ve kompost işlemi, çevreye hiç bir zarar vermiyor. Atıklar arasından ayrıştırılan kağıt, plastik, cam, alüminyum ve metal türü maddeler, ekonomiye yeniden kazandırılırken, yemek ve bahçe atıkları gibi organik atıklardan da kompost gübre elde ediliyor.

HALKIN DESTEĞİ

Yurdumuzun en önemli turizm merkezlerinin başında gelen ve Kemer bölgesinde yakın zamana kadar yaşanmakta olan çöp sorunu, bu tesis sayesinde ortadan kalkarken, yöre halkı da bu konuda destek oluyor.

Tesis, GATAB bünyesindeki ALTAŞ (Altyapı İşletme ve Turizm A.Ş.) tarafından işletiliyor. Evlere çöp torbaları dağıtıp, sokaklara atığın cinsine göre konteynerler yerleştiren ALTAŞ'ın, hergün çöpleri toplaması, yerleşim alanlarında temiz bir görünüm yaratıyor.

Beldibi-Adrasan arasında, yaklaşık 80 kilometrelik kıyı şeridindeki yol ve sokaklarda çöp görülmemesi, hem turizmcileri hem de yöre insanlarını mutlu ediyor.

Atıkların değerlendirilmesi konusunda yoğun çalışmalar yapan ALTAŞ yönetimi, hazırladığı afiş ve el broşürleri ile yöre halkını ve öğrencileri sürekli bilinçlendirmeye çalışıyor.

ÇİFTÇİYE DE YARADI

Tesisin çalışmaları hakkında bilgi veren ALTAŞ Genel Müdürü Nihat Güney, böyle bir projenin, ilk kez Güney Antalya'da yaşama geçirildiğini söyledi. 1 Mart-24 Kasım 1999 tarihleri arasında, toplam 7173 ton atığın işlendiğini belirten Nihat Güney, elde edilen kompost gübrenin de, tarım alanlarında değerlendirildiğini ifade etti. Kompost gübrenin toprak için hayati önem taşıdığını vurgulayan ALTAŞ Genel Müdürü Güney, şunları söyledi:

‘‘Katı evsel atıkların, biyokimyasal olarak ayrıştırılması ve zemin kütlesini iyileştiren, materyal mikroplardan arınmış ve önemli miktarlarda hacim kaybetmiş bir oluşum olan kompost, toprak için büyük önem taşımaktadır.

‘‘Yüksek değerlerdeki kompostun faydaları, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Mineral gübreye kıyasla, kompost sayesinde toprağın verimi güçlenmektedir.

‘‘Tesisimizde üretilen kompost gübrenin, laboratuar testlerinde yüksek derecede verimli olduğu ortaya çıktı. Bölgemizdeki çiftçiler, diğerlerine göre ucuz olan bu kompost gübreyi kullanıyor.’’

Patara'da endişeli bekleyiş

ARAZİ mafyasının göz koyduğu ve birbiri ardına çıkan yangınlarla pek çok tarihi eserin kireç haline geldiği Patara'da, antik kenti kundaklayanlar henüz yakalanamadı.

Akdeniz Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları sürdürülen Patara'da, çıkacak yangınlara anında müdahale edebilmek için, arkeoloji öğrencileri nöbet tutuyor.

Yangınları çıkaranlar hakkında, jandarmanın soruşturması da sürüyor. Son iki ay içinde, 15 kez kundaklanan antik kenti ateşe verenlerin kimlik tespiti için yapılan çalışmaların, aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

Nükleer enerji karşıtları atakta

ANTALYA Nükleer Enerji Karşıtı Platform katılımcıları, kentin çeşitli yerlerinde düzenledikleri etkinliklerle, nükleer enerji santrallerinin zararlarını anlatıyorlar.

Ermenek Mahallesi'ndeki bir kahvehanede düzenlenen etkinlikte de, nükleer enerjinin zararları konuşuldu. CHP adına konuşmaya katılan Avukat Gürgut Acar, yapılacak nükleer santrallerle, ülkenin milyonlarca dolar borca sokulacağını ileri sürdü.

Acar, ‘‘Yıllardır kemer sıkan vatandaşa, şimdi de nükleer enerji adı altında, gelişmiş ülkelerin kullanmadığı atıl teknolojiyi ülkeye getirip, daha fazla kemer sıktıracaklar’’ dedi.

LÖSEMİ TEHLİKESİ

Çevre gönüllüleri adına söz alan Avukat Selma Gökmen ise, risk taşımadığı ileri sürülen nükleer santralleri, sigorta şirketlerinin sigortalamadığını belirtti.

İngiltere'deki Sellaflec nükleer tesisinde çalışanların çocuklarının lösemili olduğuna dikkat çeken Avukat Gökmen, bu nükleer santralde çalışanlara çocuk yapma yasağı konduğuna da dikkat çekti.

Etkinlikte Pir Sultan Abdal Derneği üyeleri de bir konser verdi.

Ayışığı Parkı yenileniyor

Turistik ilçe Kemer'in adıyla özdeşleşen ve turistlerin ilgisini çeken Ayışığı (Moonlight) Parkı, geçen 11 yılın ardından, yeniden yapılanıyor.

Ayışığı Koyu ve yörük çadırıyla ünlü parkı, günübirlik tesis olarak işleten As Turizm, yeni turizm sezonu için hazırlıklara başladı. Doğal yapıya zarar vermeden yürütülen çalışmaların, iki ay içinde tamamlanacığı bildirildi.

Alışveriş merkezi, restoran, yüzme havuzu, su oyunları ve hayvanat bahçesi gibi yapıların bulunduğu tesise, yaklaşık 1 trilyon liraya yakın harcama yapılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!