Güncelleme Tarihi:
JAPONYA’da yaşanan ve ‘en büyük felaket’ olarak adlandırılan deprem, dünya sigorta pazarını da sarstı. Japonya, sigortalanma oranı en yüksek ülkeler arasında yeralmasına karşın, depremin hemen ardından meydana gelen tsunami ve nükleer felaketin sigorta kapsamı içine girmemesi nedeniyle sigorta şirketleri, oluşan ekonomik kaybın çok azını karşılayacak.
Ergo Türkiye CEO’su Akın Kozanoğlu, Japonya’daki depremin son 20 yılda dünyada meydana gelen ve büyük ekonomik kayıplara neden olan depremler arasında ilk sıraya oturduğunu söyledi. Meydana gelen hasar konusunda konuşmanın henüz erken olduğunu belirten Kozanoğlu, “Konu hakkında, dünyanın büyük reasürans ve sigorta şirketleri şimdilik tahminler yayınlıyorlar. Bu tahminlerden yola çıkarsak, felaketin ekonomik boyutunun, 100 ila 200 milyar dolar arasında olacağı söyleniyor. Bunun sigorta sektörüne düşecek kısmının ise, 15 ila 35 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor” dedi.
Akın Kozanoğlu, sigorta şirketlerinin sadece deprem riskini sigortaladıklarını, tsunami ve nükleer risklerin teminat dışında tutulduğunu ifade ederek, bu nedenle sigorta sektörüne düşen hasarın sınırlı olacağını kaydetti. Akın Kozanoğlu, nükleer riskin sigorta kapsamına girmeme nedenlerine de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Nükleer tehlike sık gerçekleşen bir risk değil. O nedenle de sigortacılar bu riski nasıl fiyatlayacaklarını bilmiyor. Gerçi, Japonya’da, nükleer tesisler belirli bir orana kadar zorunlu olarak sigortalanıyor. Bu oran da 2 milyar dolar, tesis başına. Yüksek bir rakam değil. Bu sigortaları da Japon şirketlerinin kendi yapıyorlar. Yani, tüm riski kendi üzerlerinde taşıyorlar.”
Diğer sigorta haberleri
Sigorta maliyetlerini artıracak
ERGO Türkiye CEO’su Akın Kozanoğlu, Japonya’daki depremin dünya sigorta pazarına etkisine değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Hasar rakamı çok büyük. O nedenle dünya sigorta pazarına etkisi olacak. Bir kere reasürans fiyatları artacak. Tabi, şirketler üzerinde de etkisi olacak. Japonya’da bazı sağlık sigortası satan şirketlerin hisseleri düştü. Başka riski de var. Milyonlarca insan sağlığını kaybetme noktasına gelebilir. Kanser gibi hastalıklar artabilir. Bu da ileride sigorta şirketlerinin maruz kalacağı riskleri artıracaktır. Türk sigorta pazarına etkisine gelince. Dünya piyasalarında sigorta fiyatı artınca bu bize de yansıyacak. Maliyetlerimiz yükselecek.”
Önemimiz anlaşıldı
ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Japonya’daki depremin sigortanın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirterek, Türkiye’de her yıl yaşanan doğal ve sosyal felaketlere rağmen konutların büyük bir kısmı hiçbir sigorta güvencesine
sahip değil” dedi.
Deprem teminatı bile sınırlı veriliyor
MİLLİ Reasürans Genel Müdürü Hulki Yalçın, Japonya depremi ve depremin etkileri hakkında şunları söyledi: “Deprem ve tsunami bu coğrafya için öngörülen riskler arasında. Bu nedenle tüm taraflarca modellenmiş ve eylem planı geliştirilmiş bir afet ile karşı karşıyayız. Japon sigorta pazarına baktığımızda, öncelikle nükleer riskler sigorta kapsamı dışında. Deprem riskine karşı ise farklı uygulamalar var. Konutların sigortası yerel şirketler ve devlet tarafından oluşturulan Japanese Earthquake Residential Scheme (JER) tarafından yapılıyor. Ticari ve endüstriyel risklerde ise sınırlı deprem teminatı veriliyor. Japonya sigortacılık sektörü gelişmiş ve mali anlamda güçlü bir yapıya sahip. Tazminat taleplerinin karşılanmasında güçlük yaşanmaz. Depremin dünya sigorta piyasasına etkisi eğ önemli oranda olacak.”
Bireysel emeklilik 12 milyara ulaştı
BİREYSEL emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 2 milyon 337 bin kişiye, fon büyüklüğü ise 12,2 milyar TL’ye ulaştı. Emeklilerin sayısı da 3 bin kişiyi geçti. Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve AvivaSa Genel Müdürü Merak Eredenk, sistemin hızlı büyümesini sürdürürken, emekli katılımcıların artmasının sisteme duyulan güveni pekiştirdiğini söyledi. Meral Eredenk, Avrupa’da tasarruf açığının 1.9 trilyon Euro’ya ulaştığını
ifade etti.
Tarım sigortasında yüzde 284 artış
TARIM Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortasına ilginin arttığını söyledi. Bülent Bora, sistemin uygulamaya girdiği 2006 yılından bu yana ciddi mesafe alındığını belirterek, 2011 yılının ilk aylarında başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Bora, 2011 yılının Ocak-Şubat ayında 155 bin 462 adet poliçe satıldığını sözlerine ekledi.