Yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan nükleer bombalar gezegenimiz için tehlike olmayı sürdürüyor. Dünyanın hemen her yerine dağılmış haldeki kayıp nükleer bombalar denizlerin ve okyanusların derinliklerinde yatıyor. Bugüne kadar altı nükleer bomba kaybeden ABD, söz konusu silahlara ulaşabilmiş değil. Milyonlarca ton patlama gücüyle dünyanın sonunu getirebilecek kapasitede olan kayıp bombaların sır gibi saklanan hikâyesi…
#Nükleer BombaNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile bir araya geldi. Stoltenberg, Kosova-Sırbistan arasındaki gerilime değinerek, “İstikrar tehlikeye girerse, KFOR müdahaleye hazır” dedi.
#SırbistanKanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkeleri Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yayınladıkları ortak bildiride, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü Ukrayna’ya devretmesi istedi.
#UkraynaAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1972'deki son Apollo görevinden beri Ay'a bir araç göndermedi. Bilim dünyası yarım yüzyıl sonra Ay'a dönmek için geri sayıma geçti. ABD'nin Ay'a göndereceği ilk insansız araç olması beklenen Iris ise NASA'nın deneyimli mühendisleri tarafından değil, Whittaker'ın Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki öğrencileri tarafından yapıldı. Kısa süre önce Ay yolculuğu kesinleşen Iris'in 2022'nin ortalarında fırlatılması planlanıyor.
#NASAGünümüz modern yaşam konforunun sağlanabilmesi için ciddi enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu enerjinin var olan fosil yakıtlarla karşılanamayacağı bilindiğinden "nükleer ya da atom enerjisi" ön plana çıkmıştır Ancak çok acı bir olay olan Çernobil faciası akla geldiğinde bu felaket merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Çernobil faciası nedir, ne zaman oldu, Çernobil faciasının tarihi ve sonuçları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Son dönemde nükleer santrallerinde sıkça sorun yaşayan Belçika’da eczaneler olası bir kaza ya da sızıntı durumunda kullanılmak üzere radyasyona karşı hap dağıtmaya başladı. İçişleri Bakanı Jan Jambon tarafından hazırlanan yeni nükleer güvenlik planı çerçevesinde isteyen herkes iyot haplarını ücretsiz olarak edinebilecek. Nükleer tesislere yakın yerlerde ikamet edenlerin ya da çalışanların bu hapları bulundurması zorunlu.
#GazetehaberleriFukuşima nükleer santral felaketi yaşandığında Japonya Başbakanı olan Naoto Kan, bundan 5 yıl sonra bir itirafta bulunarak, “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” dedi. Japonya’nın, Sinop’taki nükleer santral projesini Türkiye ve Fransa ile birlikte hayata geçirmesi planlanıyor.
#NükleerEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.