Şef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto Hahn1 Eylül gününün tarih sahnesinde ki yeri oldukça büyüktür. İnsanlar geçmişten günümüze 1 Eylül gününde neler olduğunu merak etmektedir. 1 Eylül günü tarihsel olaylar nelerdir? 1 Eylül hangi burçtur? 1 Eylülde doğan ünlüler kimlerdir? 1 Eylül ne günüdür? Sizler için 1 Eylülle ilgili merak edilenleri detayları ile derledik.
#1 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Dünyanın en büyük şirketlerinden birinin patronu genç denebilecek yaşta hayata gözlerini yumunca geriye inanılmaz bir boşluk kaldı. Şirketi yavaş yavaş yutmakta olan bu boşluğu oluşturansa patronun korkunç yönetim anlayışından başka bir şey değildi. Bu haber o patronun hikayesi...
#Subwayİran'ın başkenti Tahran'da nükleer fizikçi bilim insanı Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastın ardından Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan öğrenciler, ABD ve İsrail'e karşı intikam çağrısında bulundu.
#İranİran, 2010'dan bu yana nükleer alanda çalışmalar yapan üst düzey beş bilim insanını suikastlar sonucu kaybetti. İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'ye Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde düzenlenen saldırı, son 10 yılda İranlı nükleer bilimcileri hedef alan suikastları yeniden gündeme taşıdı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'i bilim insanlarına paralı asker tutarak suikast düzenlemekle suçladı.
#İranİran'ın nükleer programının mimarlarından Muhsin Fahrizade suikasta uğradı. İran Savunma Bakanlığı, Fahrizade'nin ağır yaralandığını ve kaldırıldığını hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu. İran Devrim Muhafızları suikasttan İran'ı sorumlu tutarak "Geçmişte sahada hiçbir adımı karşılıksız bırakmayacağımızı gösterdik" açıklaması yaptı. İsrail Başbakanı Netanyahu, 2018 yılında Fahrizade'y hedef göstermiş ve "Bu bu ismi unutmayın" ifadesini kullanmıştı.
#Muhsin FahrizadeTasarladığı nükleer füzyon reaktörünü çalıştırmayı başaran 18 yaşındaki Ateş Fettahoğlu, Ankara Üniversitesinin düzenlediği etkinlik kapsamında 25 bilim insanı ile "Türkiye'nin en küçük nükleer fizikçisi" olarak Çernobil'i ziyaret etti.
#ÇernobilAydın-Söke’nin Kisir Mahallesi, Anadolu’nun akla cenneti getiren köşelerinden biri olmasına rağmen ne yemyeşil doğasıyla ne de canayakın insanlarıyla anılıyor. Buranın adı artık -haberlere de konu olduğu haliyle- ‘Kanser köy’. Uzmanlar; 1958’de açılan ve rehabilite edilmeden öylece bırakılan uranyum madeninin bölgede çok yüksek oranda görülen kanser vakalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor. “Nasılsa bana uzak bir köy” mü diyorsunuz? O kadar emin olmayın. Maden sahasının hemen yanındaki arazide organik sertifikalı üretim yapılıyor. Yine aynı alanın bitişiğinde devasa bir mandıra faaliyete geçmek üzere. Buralardan çıkan ürünlerin sizin sofranıza da gelmeyeceğinden ne kadar emin olabilirsiniz?
#Kanser KöyEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.
ANTALYA’nın Kemer ilçesinde önceki gün aynı anda boğulan iki turistten birinin, Rusya’daki dünyaca ünlü Dubna Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nün kıdemli araştırmacılarından Sarkis Arshavirovich Karamian olduğu anlaşıldı. Karamian’la aynı anda boğulduğu belirtilen ve cesedi aynı yerde bulunan Elena A. Mironova’nın da antropoloji dalında araştırmalar yapan bir bilim insanı olduğu ileri sürüldü.
#Antalya2014 yılını 22.5 milyar Euro tutarında bir ciroyla kapatan Fransızların dev kozmetik firması L’Oreal, Unesco ile birlikte 17 yıldan beri dünyadaki başarılı bilim kadınlarını ödüllendiriyor. “Bilimde Kadın” programının sloganı “Dünyanın Bilime, bilimin de kadına ihtiyacı var”.