Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#Gökhan HotamışlıgilTüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#ObeziteSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard ÜniversitesiHarvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nde Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yönetiminde çalışmalar yürüten araştırma ekibi bu kez kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan Nrf1 molekülünün kahverengi yağ dokularının da dejenerasyonunu önlediğini keşfetti.
#Sabri Ülker2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 2018, bir Türkiyeli’nin, ülkesine üçüncü Nobel’i kazandırdığı yıl olabilir mi? Çalışmalarını yurtdışındaki farklı üniversitelerde sürdürseler de bu topraklarda doğan ve adı Nobel ile yan yana anılan biliminsanlarımız...
#Orhan PamukSabri Ülker Merkezi’nde hücre içerisinde yükselen kolesterol seviyelerinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan bir sistemin keşfi sağlandı. Bu keşif ile kolesterole bağlı hastalıklarla mücadelede yeni yöntemlerin geliştirilmesi öngörülüyor.
#KolestrolUkrayna konusunda diplomatik çabalar sonuçsuz kalırken dün iki kritik gelişme yaşandı. ABD, Kiev Büyükelçiliği’nde görevli diplomatların ailelerini ülkeden çekme kararı aldı. NATO ise Doğu Avrupa’da askeri varlığını daha da güçlendireceğini ilan etti. Bu çerçevede Bulgaristan’a da 2 adet F-35 savaş uçağı konuşlandırılacak.
#NATOTeknolojideki hızlı gelişmelerin beraberinde günlük yaşantımıza nasıl kolaylık getirdiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık cep telefonu ve bilgisayar bulunmayan bir yaşam tarzını hayal edemez duruma geldik. Ancak ne yazık ki hayatımızın bir parçası haline gelen bütün bu cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini gözden kaçırıyoruz. Hangi çeşit olursa olsun, elektronik devrelere sahip her araç enerji kaynağı olarak elektriği kullanır. Elektriğin bulunduğu yerde de elektromanyetik dalga var demektir. İşte, ister cep telefonu olsun ister bilgisayar, hepsinin çalışma mekanizması yaydıkları elektromanyetik dalgalara dayanır.
#KısırlıkDünya genelinde bakıldığında, toplumun yaklaşık beşte birinin sigara içicisi olduğu görülmekte. Sigaranın genel vücut sağlığı üzerine ne derece zararlı etkileri olduğu artık bilinen bir konu. Ancak söz konusu üreme sağlığı olunca daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bundan etkilenen sadece içici olmayıp, aynı zamanda doğacak çocuğun sağlığı da payını almakta. Günlük tüketimi 20’yi geçen erkeklerde sperm tahlilinde gördüğümüz değerler neredeyse %20 düşmekte. Ancak bu sayı ortalama bir değer olup, daha az da tüketilse benzer etkiler ortaya çıkabilir. Kısacası, hafif içicilerde bile sigara kısırlık bakımından bir risktir.
#SigaraKoronavirüs salgınında dünya çapında başlatılan aşılama kampanyaları devam ederken bilim insanları bir yandan da virüse çare olabilecek bir ilaç bulabilmek için çalışıyor. Son yapılan bir araştırma bu konuda umutları artırırken gözler 'Topotecan' adlı kanser ilacına çevrildi.
#KoronavirüsSevgililer Günü bu yıl koronavirüs gölgesinde kutlanıyor. Pandemi nedeniyle online satışlarda daha büyük artışlar bekleniyor. Daha çok elektronik, kuyum ve hobi ürünlerinin satışlarında artış beklediklerinin altını çizen sektör temsilcileri, hafta sonuna denk gelen sevgililer gününde otel rezervasyonlarının da arttığına dikkat çekiyor.
#GazetehaberleriANATOMİ Uzmanı Dr. Dündar Kaçar, ozon tedavisiyle koronavirüsün sebep olduğu ağır klinik durumun daha kontrollü geçirilmesinin sağlanabileceğini belirterek, “Pandemi sürecinde ozon uygulamasının pozitif etkilerinden mutlaka yararlanılması gerektiği düşüncesindeyim" dedi.
#Dr. Dündar KaçarABD'de kasım ile aralık aylarını kapsayan ve "Tatil Sezonu (Holiday Season)" olarak adlandırılan dönemde perakende satışların, geçen yıla göre yüzde 3,6 ila yüzde 5,2 arasında artarak 755,3 milyar dolar ile 766,7 milyar dolar arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
#Holiday SeasonABD'nin en çok izlenen organizasyonu Super Bowl için Amerikan perakende sektöründe 14.8 milyar dolarlık harcama yapılması tahmin ediliyor. Super Bowl kapsamında Amerikalıların tüketeceği tavuk kanadı sayısının bu sene 1.38 milyar adete ulaşarak rekor kırması bekleniyor.
#Amerikan Futbolu