Noterde ev alım satım işlemi için geçtiğimiz aylarda önemli bir adım atılmıştı. Bir dönem Emniyet Müdürlükleri aracılığıyla yapılan araç alım satım işlemlerinin notere aktarıldığı gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinin de tek yetkili tarafından düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Peki, noterlerde ev alım satımı yapılabilecek mi? İşte, konuyla ilgili Resmi Gazete detayları
#Noterden Ev SatışıPandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.
#KonutPandemi ve deprem felaketi konuttaki beklentileri değiştirdi. Az katlı, doğada bir yaşam hayal edenler müstakil ev ya da tiny house tipi yapılara yönelince bu alanda satış yapan firma sayısında patlama oldu. Ancak uzmanlar uyarıyor; fiyatı ya da sunulan proje görselleri cazip gelse de araştırmadan alım yapılmamalı. Yoksa bir dönemin konut mağdurları gibi arsa mağdurları da doğabilir.
#PandemiNoterden ev ve gayrimenkul satışı için bir süredir devam eden çalışmalar, TBMM Genel Kurulu’nda 6’ıncı Yargı Paketi ile nihayete erdi. Kabul edilen kanunla noterlere gayrimenkul satışı yetkisi verilecek. İşte, pek çok kişinin bir süredir yanıt aradığı noterden ev, iş yeri satışı yapılır mı? sorusuna yönelik detaylı bilgiler
#NoterPandemi sonrası kendi evini yapmak isteyenlerin arsa alımına yöneldiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi. Adlı, noterdeki sözleşmelerin geçerliliği olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini vurguladı.
#Zeki AdlıAdana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm yapılacak bazı evlerin sahipleri ile müteahhitler anlaşamayınca polis müdahalesi ile evlere girilip, 'riskli yapı tespiti' için örnek alındığı iddia edildi. Şikayetçi olacaklarını belirten mahalle halkından Sultan Doğan (72) "Zorla evimizden numune örnekleri aldılar. 30 senelik emeğimle bu evi tek başıma yaptım. Tırnaklarımda daha kireçler duruyor" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, yaptırılan 'riskli yapı tespiti'nin ilgili kanunlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini bildirdi.
#Kentsel DönüşümSon günlerde hemen hemen herkesin gündeminde yükselen kiralar var. Özellikle büyükşehirlerde kiralar neredeyse iki katına çıktı. Yaşanan bu durum mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar çıkmasına neden oldu. Biz de kira konusunda merak edilenleri araştırdık...
#Kiraİstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde son aylarda kiralar fırladı. Ev sahipleri eski kiracılarını çıkarıp, 2-3 katı fiyata dairelerini kiraya vermeyi istiyorlar. Peki kontrat süresi dolmadan kiracı çıkarılabilir mi? İstanbul Barosu avukatlarından Mahir Orak, 2021 yılı için uygulanacak kira artış oranının yüzde 14,55 olduğunu vurgulayarak, “Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı” dedi.
#YazarGayrimenkul sektöründe yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Müteahhit bir projeye başlarken firması adına arsa sahipleriyle bir anlaşma yapıyor. Projeyi satışa sunarken yeni bir firma daha kuruyor. Hem arsa sahibiyle anlaşma yapan şirketi üzerinden hem de yeni firması üzerinden aynı evi iki ayrı kişiye satıyor. Ayrıca projeyi yarım bırakıp sırra kadem basınca çifte mağduriyet yaşanıyor. Vatandaş evi aldığı firmayla inşaatı yapanın farklı olduğunu çok geç anlıyor.
#GazetehaberleriTapu kaydına bakmadan ipotekli ev alırsanız evinizi kaybedebilirsiniz, imar durumuna bakmazsanız kaçak ve yıkılacak bir eve para ödeyebilirsiniz, hatalı bir evrak imzalarsanız eksik ya da geç teslim edilen konuta karşı tüm haklarınızı kaybedersiniz... Tüm bu kötü senaryolarla karşılaşmamanız için ev alma rehberi hazırladık.
#GazetehaberiPazarda domates alırken, mağazada kıyafet alırken defalarca düşünüyor, elimize alıp inceliyoruz. Peki hayatımızdaki en pahalı ürün olan evimizi alırken gerekli özeni gösteriyor muyuz? Maalesef çoğumuz fiyat ve ödeme seçeneklerine odaklanıp hayati konuları geri plana atıyoruz. Deprem güvenliğinden malzeme kalitesine, iskandan yalıtıma kadar ev alırken dikkat edilmesi gereken tüm konuları derledik...
#Sefer LeventMuğla’nın Bodrum ilçesinde yazlığı olan emekli kadın telefon çetesine kanıp 800 bin TL değerindeki yazlığını 450 bin TL'ye sattı. Parayı kendini telefonda savcı olarak tanıtan dolandırıcılık çetesi üyelerine veren yaşlı kadın dolandırıldığının farkına varınca büyük şok yaşadı.
#Bodrum- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: "Satıcının taahhüt ettiği, tüketicinin maket üzerinden beğenip anlaştığı konutları teslim alanların yüzde 60'ı, eksik, kusurlu, ayıp imalat nedeniyle kötü işçilik, kalitesiz malzeme kullanımı, ses, su ve ısı yalıtımı problemleri, çatı sorunları, çatlayan sıva, çalışmayan asansör gibi problemler yüzünden mağduriyet yaşıyor" - "Zamanında konutunu teslim alamayanların oranı ise şikayetler arasında ikinci sırada"