Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’e kadar yenilenebilir enerji alanında 100 milyar doları bulacak yatırım yapacağını belirterek, “Bu alanda birçok tecrübesi olan Alman yatırımcıları ve yeni yatırımcıları ülkemize bekliyoruz” dedi.
#AVRUPADAN HABER40 ülkeden bin 600’den fazla şirket, rüzgâr enerjisi endüstrisinin en büyük etkinliği olan WindEnergy Hamburg’da buluştu. Katılımcılar, yeniliklerini ve çözümlerini 10 sergi salonunda 100 ülkeden 40 bine yakın uluslararası katılımcıya sundu. Türkiye’den kamu ve özel sektörden 100’ü aşkın rüzgâr sektörü profesyoneli ve uzmanı da Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde uluslararası organizasyonda global sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
#Windenergy Hamburg’Yatırım Danışma Konseyi’nin 10. toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz iktidar ve ittifak olarak tüm planlarımızı 2028’e göre yapıyoruz. Türkiye’nin önünde her biri altın kıymetinde seçimsiz 3.5 yıl vardır. Hedeflerimize ancak bu 3.5 yılın hakkını vererek ulaşabiliriz” dedi.
#ErdoğanSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji odaklı Ar-Ge projelerine değinerek "Yurt içi üretim kabiliyetlerimiz çağ atladı, dersek herhalde abartmış olmayız. Türkiye, yenilenebilir enerji sektöründe, üretimde dünyada en önemli oyunculardan bir tanesi haline geldi" dedi.
#Mustafa VarankİTÜ mezunu yüksek inşaat mühendisi Ebru Dinar, İstanbul metrosunda güzergâh kontrolü olarak başladığı mesleğinde Alibeyköy Viyadüğü şantiyesinde saha sorumlusu olup, kariyerinde zirve yaptı. 10 yıl ev tutmadan şehir şehir dolaşarak farklı projelerde çalışan Dinar, “Erkek egemen bir sektör olması beni hırslandırdı” diyor.
#Ebru DinarRüzgârda ilk YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon ortaklığı açık eksiltmede fiyatı 3.48 dolar/cent’e kadar indirerek kazandı. Enerji Bakanı Albayrak, rüzgârda yerli katkı payıyla 10.3 dolar/cent olan alım fiyatının 3.48 cent’e düşürülerek, bir dünya rekoru kırıldığını söyledi. Bir yandan elektrik fiyatı düşerken, diğer yandan yerli türbin üretimi için de yeni bir dönem başlıyor.
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi 8 konsorsiyumun katılımıyla başladı. Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar gerçekleşti. Kıran kırana geçen ihalede 4. oturumdan sonra 2 firma yarışmaya devam etti. Alman Siemens-Türkerler-Kalyon ve Çinli MingYang-İlk İnşaat arasında geçen açık eksiltmenin kazananı 3,48 dolar sen/KWS ile Alman Siemens oldu. Çinli Mingyang 30. tur başlarken ihaleden çekildi.
#YEKA İhalesi‘Rüzgârın çılgın projesi’ diye adlandırılan rüzgâr enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine dünyanın en büyük türbin üreticilerinden teklif yağdı. Dünyanın ilk onunda yer alan türbin üreticilerinin 8’i ihaleye yerli ortaklarla kurdukları konsorsiyumlarla teklif verdiler.
#Berat AlbayrakEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine, 4 Alman şirketinin yanı sıra, Amerika, Çin, Danimarka merkezli rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.
#YEKAEnerji Bakanlığı, 2023 yılında 20 bin MW’lık rüzgar enerjisi santrali hedefine kilitlendi. Bu hedef için kritik önem taşıyan YEKA’larda, bin MW’lık ilk rüzgar projesi için teklifler perşembe günü alınacak. Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinin teklif vermesi bekleniyor.
#Rüzgar EnerjisiAlmanya, nükleer enerjiden uzaklaşırken, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan daha fazla faydalanmanın yollarını arıyor. Bunun da yolu teknolojiden geçiyor. Açık denizde kurulan santrallar ve yeni depolama yöntemleri gibi gelişmelerle bir teknoloji dönüşümü de rüzgâr enerjisinde yaşanıyor.
#İnovasyonTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin yumuşak karnı cari açığa karşı, kendisi gibi Kayserili olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın çok somut şekilde çözüm ürettiğini söyledi.
RES (Rüzgar Enerji Santrali) üretiminde dünyanın en büyük kuruluşlarından Nordex şirketinin Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök, Fransız ve İspanyol üreticilerin yanı sıra dünyanın doğusundan Çin ve Kore’den de üreticilerin gelmesiyle pazardaki rekabetin daha da artacağını söyledi.