Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük global rüzgar türbini kanat teda-rikçilerinden olan TPI Kompozit, yeni rüzgar kanat üretim tesisinin temelini İzmir Serbest Bölge’de attı. Temel atma törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. 275 bin metrekarelik alanda üretim yapacak tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla, TPI’ın Türkiye’de ürettiği rüzgar türbini kanat miktarının ikiye katlanması öngörülüyor. TPI, şu an itibarıyla GE ve Nordex’e ürün veriyor.
2016’DA DEVREYE GİRECEK
TPI Kompozit Genel Müdürü Şenol Bircan, 2012’de İzmir Sasalı’da faaliyete başladıklarını belirterek, burada dünyanın iki büyük liderine kanat ürettiklerini söyledi. Bircan, “Mevcutta bin 200 kişiye iş sağlıyoruz. Kanatlar ağırlıklı olarak Avrupa’ya gidiyor. İlk yatırım 50 milyon doları aşacak. Bir iki yıl içinde katlanacak. Planladığımız fabrika 2016 yılı ortasında faaliyete geçecek. 2017’de de tam kapasiteyle çalıştığımızda ilk etapta 800 kişiye istihdam sağlayacağız” bilgisini verdi.
Cazibe merkezi oldu
İzmir Serbest Bölge Müdürü Eyüp Sevimli de ilk kurulduğunda deri yatırımları olan bölgede şu an deri işletmelerinin azınlıkta kaldığını dikkat çekerek, şunları aktardı: “Deri sektörünün yaşadığı kriz ve daralma, bölgeye ulaşım yollarının yetersizliği ve merkeze uzaklık nedeniyle hak ettiğimiz yatırımı çekemedik. Toplu ulaşım İZBAN, 7-8 dakikalık mesafeye geldi, otoban tamamlandı. Aliağa ve Çandarlı limanları nedeniyle bölgemiz yatırım açısından çok değerlendi. Bölgemizde yoğunluk üretim sektöründe. Deri, kimya, gıda, elektrik elektronik, mobilya makine ve plastik sektörü var. Depoculuk da gelişiyor.”
Teşvik kapsamında
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Serbest Bölge’de ihtisas anlamında yoğunlaşma olacağını belirterek, yenilenebilir enerji teknoloji faaliyetlerinin İzmir’de 5’inci bölge teşviklerinden yararlanabileceğini söyledi. Zeybekci, “2016 Haziran’da ilk kanadı çıkarma töreninde buluşalım” dedi.
Sermayenin aktığı coğrafya
ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YA-SED), Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle ‘Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı’nı İzmir’de düzenledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı toplantıda konuşan YASED Başkanı Ahmet Erdem, mevcut küresel konjonktüre karşın Türkiye’nin, gerekli yapısal reformları gerçekleştirmesi halinde, dünyada en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Erdem, 2014 itibariyle dünyada en fazla yatırım çeken 22’nci ülke konumunda olunduğu bilgisini verdi. İlk 10’da olabiliriz.
Zeybekci de Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşmasında uluslararası doğrudan yatırımların artmasının önemine dikkat çekerek, “Ekonomi Bakanlığı olarak bizim görevimiz Türkiye’yi, dünyanın en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ekonomisi arasına sokmak. Bunun için yapılması gerekenler aslında oldukça net. Evrensel standartlarda hukuk, demokrasi ve öngörülebilirlik. Bunlar olduğunda Anadolu, geçmişte olduğu gibi gelecekte de yatırımların, ticaretin, sermayenin aktığı bir coğrafya olacak” dedi